Directorul general al LafargeHolcim, Eric Olsen, a demisionat din cauza unei investigatii referitoare la platile facute de grup in Siria pentru continuarea activitatii unei fabrici de ciment, fonduri care ar fi ajuns la organizatia Stat Islamic, relateaza News.ro citand Bloomberg.

"Rolul si posibila implicare a lui Eric Olsen au fost in atentie", se arata intr-un comunicat al grupului, potrivit caruia CEO-ul nu a fost responsabil si nici nu ar fi stiut de nereguli.

Intr-un comunicat separat, compania a anuntat ca Olsen va pleca pe 15 iulie, iar presedintele Beat Hess va fi director general pe perioada cautarii unui nou CEO.

LafargeHolcim a confirmat ca procedurile legale continua in Franta.

Plecarea lui Olsen are loc dupa ce LafargeHolcim a anuntat ca o investigatie interna a constatat "erori semnificative de judecata" dupa ce au fost platiti bani unor grupuri armate siriene pentru a continua activitatea fabricii de ciment din Siria.

Decizia a fost luata de directori locali si regionali, dar "unii membri ai conducerii grupului au avut cunostinta", potrivit companiei.

Platile au fost facute de Lafarge SA, compania franceza care a fuzionat cu compania elvetiana Holcim in iulie 2015, pentru a deveni cel mai mare producator de ciment din lume.

Olsen a devenit director general al grupului format prin fuziune, dupa ce a fost vicepresedinte executiv al Lafarge insarcinat cu operatiunile.

Controversa legata de afacerile din Siria a escaladat atunci cand Ministerul francez al Economiei a confirmat in ianuarie ca in septembrie a inaintat o plangere la procuratura impotriva LafargeHolcim din cauza activitatilor din Siria.

O ancheta interna a constatat ca au fost date fonduri unor terte parti care apoi au facut aranjamente cu un numar de grupuri, inclusiv cu unele supuse sanctiunilor.

Compania a apreciat ca platile sunt inacceptabile.

Luptatorii organizatiei Stat Islamic au confiscat fabrica in septembrie 2014.

Plecarea lui Olsen are loc intr-o perioada in care acesta lucra pentru indeplinirea beneficiilor promise ale fuziunii.

In martie, Olsen a spus ca este optimist in privinta cresterii companiei, inclusiv in Statele Unite, si ca grupul anticipeaza o crestere de peste 10% a profitului din activitatile in termeni comparabili.