Legea uceniciei, modificata in Senat. Firmele care incadreaza stagiari si ucenici pot primi salariul minim al acestora de la stat
Angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii acestuia (intre unul si trei ani), de o suma in cuantum de 1125 lei/luna (net), echivalentul in lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurarilor pentru somaj, se arata intr-un comunicat al Guvernului la momentul in care Executivul a adoptat proiectul de lege, trimis ulterior in Parlament pentru dezbatere. Finantarea poate fi facuta din fonduri europene structurale si de investitii - asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, conform legii si cu respectarea conditiilor finantatorului, si din fonduri publice nationale.
In paralel, proiectul initiat de guvern acorda angajatorilor cate 1350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula incheierea contracte de stagiu cu absolventi de invatamant superior. Suma se acorda pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita fondurilor alocate. Masura va putea fi finantata din fonduri structurale si de investitii si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj. Sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj destinate finantarii acestor masuri vor fi alocate in limita bugetului aprobat pe 2017 si a estimarilor pe anii urmatori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operational Capital Uman.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
deci inca o lege inutila, care nu poate fi pusa in aplicare pentru ca majoritatea parlamentarilor sunt cu IQul sub genunchiul broastei.
Ca o remarca, calificarea unei asemenea persoane dureaza de la zile la saptamani.
Mai bine statul preia toate fabricile si plateste direct angajatii. Ce mai are nevoie de patroni?
Cand ziceam ca Dracnev urmareste sa acoepre maririle de salariu si alte "decontari" din fonduri europene postacii ma contraziceau... Iata !
Desi, ma astept si scris negru pe alb, declarat chiar din gura Inaltei Mustati ca trollii sa ma contrazica. Totusi, fisa postului > ratiune.
Nici nu voi intra in polemici daca e sau nu legal sa folosesti fonduri europene pentru asa ceva. Nici nu voi intreba cat de transparent va fi totul, dpdv contabil si pentru auditare (exact: "ce-i aia audit?!").
Am o singura intrebare pentru pomanagii votanti: ce credeti ca se va intampla cand sacul cu fund de la UE se termina? Bine, nu e grija voastra pentru ca stiu ca PSD va va apara. Adica noi, cei din campul muncii vom tot cotiza pana vor ajugne impozitele de 85% ca sa traiasca Marea Lenevime bine sa isi asigure votul cumparat, insa chiar si asa nu putem plati pentru toti ca sunteti multi... deci?
Desigur, mai avem variante: ne putem intoarce la mandra patrie matusa. Dupa ce amfugit "de acasa" la indemnul lui Ceasca, sunt convins ca Putinel ne va re-primi cu bratele deschise.
Nu este fascinant cand agramati si persoane care nu stiu sa citeasca voteaza si dicteaza implicit viitorul altora? Raspuns: nu, nu este!
Decat sa stea fara nici un venit, asa zisul ucenic accepta sa primeasca 125 Euro pe luna si vreme de maxim 3 ani poate face ce doreste, inclusiv sa munceasca la negru sau in strainatate. Banii ii vin pe motiv ca este stagiar.
1780-1125=655 si ar insemna suma pe care trebuie sa o ADUCI de "acasa" pentru fiecare persoana, lunar. Deci, ziceai? Ii faci si pe astia jumi-juma cu angajatul?
Nici macar nu am calculat daca 1125 net dat de catre stat reprezinta net obligatoriu pt tipul asta de contract, caz in care brutul este 1535, iar cost total 1886
Citat:
"In paralel, proiectul initiat de guvern acorda angajatorilor cate 1350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula incheierea contracte de stagiu cu absolventi de invatamant superior."
2) Nu stiu cat de corecte sunt datele pe care le foloseste userul Nevermind insa calculul sau cu banii adusi de acasa este gresit. Patronul nu trebuie sa scoata nimic din buzunar.
Citez:
"1780-1125=655 si ar insemna suma pe care trebuie sa o ADUCI de "acasa" "
Pai 655 ii dai la stat care ti-a donat 1125. Deci patronul ramane cu 1125-655 = 470 pe care ii imparte jumatate jumatate cu angajatul. Tot scoate un profit de 235 lei/angajat adica 23500 lei/100 angajati lunar, ceea ce nu este de aruncat.
Nimeni nu aduce nimic de acasa.
Am vazut ca esti habarnist TOTAL in ceea ce priveste domeniul, avand insa idei crete, nebazate pe nimic, dar sustinute hotarat. Am o intrebare pentru tine: costul ala salarial de 1780, crezi ca sunt niste bani pe care-i primeste lunar patronul cel rau, intr-un cufar de la zana maseluta, si trebuie doar sa-i imparta la angajati/stat?
"1780-1125=655 si ar insemna suma pe care trebuie sa o ADUCI de "acasa" "
Patronul nu primeste 1125 de la stat si trebuie sa dea statului si angajatului 1780, asa cum ai scris tu, ci incaseaza 1125 dand statului 655 si angajatului 235. Ramane astfel cu 235. Nu pierde nimic. Castiga.
2. daca esti "it-ist" nu beneficiezi automat de scutire de impozit (pe venit.. restul taxelor tot se platesc) si daca toate conditiile sunt indeplinite atunci te asigur ca nu ai timp, nici nevoie de astfel de potlogarii.
3. 235 ron!?.. si ajutorul social e mai mare de atat.. ce gainar se baga la asa ceva? iti trebuie 10 angajati fictiv doar ca sa castigi suficienti bani cat sa platesti un amarat de contabil cateva ore pe luna si inca 10 pentru banii de benzina ca sa alergi intre diversele institutii de stat la care vei plati darile lunare. ca sa faci un ban ar trebui sa ai cateva mii de "ucenici".
Oare cine mai pune la indoiala sistemul de formare profesional al Germaniei? Plus,ca intr-adevar pentru tanarul ucenic sunt o gramada de facilitati si cel mai important,dupa terminarea cursurilor,va avea un loc de munca.
Am dat exemplu Germania dar asemenea programe sunt si in tarile nordice.
Poate ca legea asta implica multi bani, poate ca este riscant, dar este un inceput.
Marea problema (fatala) este sa sa se creeze mecanisme de verificare prin care antreprenorul sa nu haleasca banii cu angajati fictivi sau ucenicii sa sa nu lucreze la negru pe undeva facand bara-bara cu antreprenorul.
pentru mai multe detalii: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13299703-video-vreau-scoala-afara-cum-arata-scoala-profesionala-din-brasov-reconstruita-din-temelii-ajutorul-11-firme-care-vor-angaja-elevi-dupa-terminarea-studiilor.htm
2 - la anumite meserii, o sa fie foarte rentabil pt firme... sa angajeze doar stagiari, si dupa ce termina perioada... altii la rand...
si asta ca sa vb. doar de motode legale... nu vorbim de angajat pe hartie si/sau cu un salariu mai mic decat cel primit. de angajat rude/prieteni s.a.m.d.
nu stiu cat se poate exploata ucenicie + servici in alta parte (legal)... daca nici la asta nu s-au gandit sunt chiar idioti ...
a stat mult si s-au gandit pesedeii la aberatia asta?!