Proiectul legii preventiei va fi discutat in sedinta de joi a Guvernului in prima lectura, a declarat premierul Sorin Grindeanu. Urmeaza ca in sedinta urmatoare, acesta sa fie aprobat.

Potrivit proiectului, firmele vor avea 3 luni la dispozitie pentru remedierea unei probleme constatate de catre inspectorii ANAF, iar lista contraventiilor pentru care va fi aplicata legea va include 396 de nereguli. "In termen de maxim cinci zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, agentul constatator are obligatia sa reia controlul, completand planul de remediere. Daca se constata ca contravenientul nu a respectat masurile stabilite in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, prin care persoana competenta aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale cu respectarea legislatiei in vigoare", se mai arata in proiect.

Contravenientul beneficiaza de masurile prevazute la art. 4, o singura data pentru oricare dintre contraventiile mentionate in anexa nr. 1, in termen de 3 ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului.

UPDATE Proiectul Legii preventiei, initiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a primit majoritatea avizelor ministerelor cu atributii pe zona de control si a intrat in sedinta Executivului, intr-o prima lectura, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului de Afaceri.

Acesta mai precizeaza ca au fost integrate propunerile de contraventii venite din partea a 17 ministere care au in portofoliul organisme cu atributii de control. Aproximativ 290 de contraventii au fost introduse, la propunerea ministerelor implicate, sub incidenta acestei legi. Este vorba despre fapte care nu se refera la activitati unde intentia de a incalca legea este evidenta si care nu prezinta un grad de pericol social ridicat. Aceste contraventii sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratiei locale, afacerilor interne.

Cadrul reglementat de acest act normativ acorda operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusa pentru antreprenori consta in faptul ca, spre deosebire de legislatia aflata acum in vigoare, in urma actului de control se da doar un avertisment, fara aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru contraventia inregistrata, urmand, dupa expirarea termenului acordat, in urma unui nou control, fie sa se constate remedierea acesteia, fie sa se aplice sanctionarea pentru neconformare.

Totodata, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiaza de preventie o singura data pentru oricare dintre contraventii, in termen de trei ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului.

Legea preventiei reprezinta un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapa in strategia de imbunatatire a mediului de afaceri, alaturi de alte proiecte importante ale ministerului: legea lobby-ului, legea parteneriatului public privat, armonizarea legislatiei in domeniul comertului, contributia la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 si multe altele.