O investigatie a platformei de-clic.ro arata ca Hornbach a mintit cu privire la felul in care se aprovizioneaza cu produse din lemn. Compania continua sa se aprovizioneze de la Schweighofer, dar face tot posibilul pentru a ascunde provenienta acestui lemn, arata site-ul citat, intr-un comunicat remis vineri.

HornbachFoto: hornbach.com

In decembrie 2016, compania Hornbach a declarat public ca va renunta la lemnul de constructie si lemnul rindeluit de la Schweighofer. Compania si-a motivat decizia sustinand ca doreste sa respecte principiile unei silviculturi sustenabile. Cu toate astea, produse din lemn marca Schweighofer au continuat sa fie prezente pe rafturile magazinelor Hornbach din Romania, afirma de-clic.ro.

"Investigatia de-clic s-a desfasurat pe o perioada de cateva saptamani, la fiecare dintre cele sase magazine Hornbach din Romania. In decursul acestei anchete, ne-am dat drept clienti care au nevoie de mult lemn, din toate sortimentele. Acest lucru ne-a permis sa ne interesam de toate produsele Schweighofer din oferta magazinului. Angajatii Hornbach ne-au asigurat ca se aprovizioneaza constant de la Schweighofer, inclusiv cu grinzi sau cherestea, produse care se incadreaza la lemnul de constructie sau lemnul rindeluit - lemn cu care Hornbach a declarat ca nu se mai aprovizioneaza", arata cei de la de-clic.ro.

Radu Cernuta, jurnalistul care a realizat investigatia a declarat: "Am observat ca produse identice cu cele din oferta Schweighofer se gasesc din abundenta pe rafturile magazinelor Hornbach, unele cu eticheta de provenienta, altele fara. Angajatii mi-au confirmat ca se aprovizioneaza constant si ca orice produs poate fi cumparat in orice cantitate".

Comunitatea de-clic.ro anunta ca va continua investigatia si in cazul celorlalte lanturi de magazine care au anuntat ca au incetat colaborarea cu Schweighofer: Leroy Merlin si Brico Depot.

Citeste detaliile integrale ale investigatiei pe investigatie-hornbach.de-clic.ro

"In urma acestei investigatii, Hornbach a transmis redactiei un drept la replica in care neaga orice incalcare a angajamentelor asumate in comunicatul din decembrie. Iata mai jos pozitia Hornbach:

Subscrisa, HORNBACH CENTRALA SRL, persoana juridica romana, avand in vedere comunicatul de presa, respectiv investigatia jurnalistica intitulate "Hornbach - minciuna de pe rafturi", publicate in data de 12.05.2017 pe platforma https://www.de-clic.ro/ si la adresa http://investigatie-hornbach.de-clic.ro/, va transmitem prezentul raspuns, prin intermediul caruia intelegem sa ne exercitam dreptul la replica fata de sustinerile dvs. cuprinse in comunicatul de presa mentionat.

1. Clarificari in legatura cu angajamentul Hornbach, asumat prin intermediul comunicatului de presa emis in data de 22.12.2016, cu privire la intreruperea relatiilor comerciale cu furnizorul Holzindustrie Schweighofer

Prin comunicatul din luna decembrie 2016 Hornbach a subliniat ca se asigura ca toate materialele lemnoase si produsele din lemn provin din silvicultura sustenabila. Mentionam ca, intrucat Hornbach nu detine mijloacele proprii de verificare a provenientei si a modului de exploatare a lemnului de catre toti furnizorii sai, in practica, accepta dovada indeplinirii criteriilor in conformitate cu legislatia aplicabila in Romania.

In luna decembrie 2016 Hornbach a luat decizia incetarii colaborarii pentru segmentul lemnului pentru constructii, respectiv pentru cel al lemnului rindeluit. Incetarea colaborarii cu privire la aceste categorii de produse trebuie inteleasa ca o neprelungire a duratei contractelor ajunse la final.

In acest sens, mentionam ca Hornbach nu a incetat colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer pentru alte categorii de produse care fac obiectul unor contracte aflate in derulare. Din aceste motive, comunicatul de presa din decembrie 2016 s-a referit explicit numai la unele categorii de produse, pentru care s-a incetat colaborarea, Hornbach nepretinzand in niciun moment incetarea totala a colaborarii cu Holzindustrie Schweighofer pentru toate categoriile de produse, acest lucru fiind clar inca din titlul comunicatului.

Intre timp Hornbach a mai incetat relatiile comerciale cu acest furnizor si pe segmentul peleti, reducand astfel volumul de produse achizitionate de la Holzindustrie Schweighofer cu mai mult de 60%.

In acest sens, in concret, Hornbach si-a luat angajamentul ca, incepand cu luna ianuarie 2017, sa intrerupa relatiile comerciale cu furnizorul Holzindustrie Schweighofer in ceea ce priveste achizitionarea, de la acesta, a doua categorii de produse: lemn pentru constructii, respectiv lemn rindeluit. Mentionam ca la momentul emiterii comunicatului de presa, s-au avut in vedere denumirile categoriilor de produse asa cum sunt ele identificate in evidentele Hornbach de achizitie si comercializare.

In concret, incepand cu luna ianuarie 2017, Hornbach a incetat achizitionarea, de la furnizorul Holzindustrie Schweighofer, a urmatoarelor tipuri de produse, cuprinzand un total de 57 de produse:

(1) Cherestea rindeluita, speciile pin si molid, obtinuta prin prelucrare tivita, rindeluita sau cu canturi rotunjite, avand grad de umiditate 18%: 32 de produse;

(2) Cherestea uscata, obtinuta in urma prelucrarii bustenilor, prin debitarea la fierastraie circulare multilama, rezultand un produs cu patru fete plane, care este trecut printr-un proces de uscare in uscatoare de mare capacitate: 18 produse;

(3) Lemn de constructii, reprezentand grinzi obtinute din lemn uscat, fasonat, rindeluit si imbinat in dinti pe lungime, care ofera o stabilitate mai mare decat lemnele brute: 7 produse.

Dintre acestea, cu privire la produsele reprezentand cherestea uscata, respectiv lemn de constructii, a fost contractat un furnizor de concern.

Fara a incalca in vreun fel angajamentul cu privire la renuntarea la lemnul rindeluit, respectiv la lemnul pentru constructii furnizat de catre Holzindustrie Schweighofer, Hornbach comercializeaza in continuare anumite tipuri de produse achizitionate de la acest furnizor, precum: placi de lemn incleiat confectionate din pin si molid, lambriu si lambriu rasinos, dusumea s.a. Acestea, purtand sigla Holzindustrie Schweighofer, se regasesc, in continuare, pe rafturile magazinelor Hornbach, fiind identificate ca atare.

Aceste produse au fost catalogate in mod eronat pe parcursul investigatiei jurnalistice derulata de redactia De-Clic.ro ca apartinand categoriilor de lemn rindeluit, respectiv lemn pentru constructii. In concret, imaginile utilizate in cadrul articolului si ¬reportajului¬ filmat induc, prin marcare gresita si trunchiere, senzatia ca produsele respective fac parte din categoriile la care Hornbach a declarat ca va renunta colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer (lemn pentru constructii, lemn rindeluit), cu toate ca de fapt produsele care apar in imagini fac parte din cu totul alte categorii (lambriuri, dusumea).

Jurnalistul si fotograful par sa nu inteleaga sau ignora faptul ca etichetele / panourile indicatoare la raft se refera la marfa care se afla sub ele si nu deasupra lor. Din alta imagine care contine un afis de vanzare a marfii cu data de depozitare in vederea livrarii 26.04. jurnalistul/fotograful amator trage gresit concluzia ca aceasta este data la care marfa a fost livrata de catre furnizor catre Hornbach, ignorand pe deasupra ca marfa respectiva reprezinta dusumea (care nu se incadreaza in segmentele la care Hornbach a renuntat conform comunicatului colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer). De asemenea din discutiile purtate cu angajatii Hornbach nu reiese ca s-a intrebat concret despre produsele vizate, din contra, discutiile sunt purtate cu titlu general despre 'lemn' si 'marfa'.

Toate aceste informatii ar fi putut fi clarificate cu usurinta daca autorii investigatiei ar fi depus diligente minime (conform Codului Deontologic al Jurnalistului) pentru a acorda Hornbach posibilitatea reala de a raspunde oricaror nelamuriri sau banuieli. Cu toate acestea, nicio solicitare scrisa nu a fost transmisa catre Hornbach, in ciuda pretinsei afirmatii din cuprinsul articolului, potrivit careia Hornbach ar fi fost contactata in repetate randuri, refuzand, insa, sa comenteze acuzatiile. Aceste acuzatii nu au fost comunicate niciunui reprezentant legal al Hornbach spre a fi comentate, anterior publicarii comunicatului de presa si, astfel, nu ne-a fost data posibilitatea concreta de a raspunde acestor alegatii.

2. Informatiile incluse in articolul mentionat sunt eronate si prezentate in mod trunchiat, cu incalcarea Codului Deontologic al Jurnalistului si a interdictiilor de filmare si fotografiere din spatiile Hornbach

In masura in care autorii investigatiei ar fi solicitat in mod real si punctul de vedere al Hornbach in ce priveste chestiunile abordate de investigatia derulata si de articolul publicat, Hornbach ar fi avut posibilitatea de a clarifica faptul ca niciunul dintre produsele mentionate in cadrul articolului ca fiind comercializate de catre Hornbach nu fac parte din categoriile de produse la care se refera comunicatul companiei emis la data de 22 decembrie 2016. Astfel, s-ar fi putut evita acuzarea in mod eronat a Hornbach de afirmatii mincinoase.

Reafirmam cu aceasta ocazie angajamentul Hornbach de a renunta la relatiile comerciale cu Holzindustrie Schweighofer pentru lemnul de constructii si lemnul rindeluit si subliniem ca Hornbach a respectat intocmai comunicatul emis la data de 22 decembrie 2016, incetand in totalitate achizitiile de lemn de constructii si lemn rindeluit de la Holzindustrie Schweighofer.

In conformitate cu Codul deontologic unic al mass-media, jurnalistul are obligatia de a face demersuri rezonabile pentru a verifica informatiile inainte de a le publica. In situatia de fata, informatiile nu au fost verificate in nicio modalitate, fiind prezentat cu certitudine faptul ca Hornbach si-a incalcat angajamentul asumat. Aceasta concluzie este in mod vadit falsa, aspect care ar fi putut fi evident si pentru autorii articolului daca ar fi incercat, cu buna-credinta, o clarificare a situatiei cu persoanele abilitate sa raspunda din cadrul Hornbach, mai degraba decat sa trunchieze in mod convenabil afirmatiile angajatilor Hornbach, cu scopul de a justifica o concluzie prestabilita de autorii investigatiei.

De asemenea Codul deontologic prevede ca regula generala ca jurnalistul va obtine informatii in mod deschis si transparent. Folosirea tehnicilor speciale de investigatie jurnalistica este justificata atunci cand exista un interes public si cand informatiile nu pot fi obtinute prin alte mijloace, situatie care nu este incidenta in cazul nostru.

Astfel, solicitarea de informatii in mod ascuns de la angajatii care nu au cunostinta de relatiile contractuale ale societatii si prezentarea lor in mod trunchiat in articolul publicat si in montajul video au drept rezultat prezentarea catre public larg cu rea-credinta a unor informatii neadevarate, care sunt de natura sa afecteze imaginea Hornbach.

De asemenea, in ciuda interdictiilor de filmare si fotografiere afisate in mod vizibil in spatiile Hornbach, jurnalistii au realizat filmari cu camera ascunsa, desi aveau posibilitatea sa solicite informatii in mod transparent.

3. Informatiile prezentate in articolul mentionat aduc atingere dreptului la imagine al Hornbach

Prin intermediul sustinerilor din cadrul articolului se produce asocierea societatii, a obiectului de activitate si profilului acesteia cu presupuse incalcari ale normelor in vigoare de catre Holzindustrie Schweighofer, si anume taieri ilegale de lemn, afirmatii complet false ce constituie fapte ilicite care aduc o grava atingere imaginii Hornbach. In aceste conditii, publicarea pe site-ul de-clic.ro a afirmatiilor cu caracter pur speculativ si in mod intentionat defaimator cu privire la activitatea Hornbach are ca efect raspandirea in public a unor afirmatii care produc efecte negative pentru imaginea societatii.

In ceea ce priveste toate aceste afirmatii defaimatoare, speculative si trunchiate, atragem atentia ca ele nu sunt sustinute de publicarea vreunui document care sa ofere legitimitate opiniilor astfel exprimate, respectiv sa permita o asociere a taierilor ilegale de lemn cu activitatea desfasurata efectiv de catre societate. Astfel, includerea in articol a imaginilor cu defrisari masive induc cu rea-credinta publicului larg ideea ca Hornbach ar avea un grad de responsabilitate legat de acestea. Intentia autorilor de a asocia activitatea Hornbach cu aceste defrisari depaseste limitele dreptului la libera exprimare.

Din acest punct de vedere, subliniem ca, intr-o societatea democratica, libertatea de exprimare nu este si nu poate fi un drept absolut, fiind limitata de dreptul celorlalte persoane fizice si juridice la protectia demnitatii si reputatiei, dar si a dreptului la propria imagine.

Asadar, protectia dreptului la libera exprimare inceteaza in contextul in care publicarea sau difuzarea unor materiale sunt de natura sa afecteze drepturile altor persoane, aspecte reglementate atat in legislatia nationala, cat si in cea europeana.

De asemenea, distribuirea publica a afirmatiilor incluse in cadrul articolului, cunoscand ca acestea nu sunt in niciun fel fundamentate in baza unor verificari amanuntite, atesta o vadita rea-credinta si o intentie clara de a prejudicia imaginea Hornbach, iar jurnalistul avea atat posibilitatea, cat si obligatia de a verifica informatiile publicate, cat si veridicitatea concluziilor trase de acesta.

De altfel, Curtea europeana a drepturilor omului a stabilit ca atunci cand este vorba de imputarea unor fapte concrete, iar nu despre simple judecati de valoare, exactitatea acestora trebuie demonstrata".