Senatorii au dat startul mutilarii legislatiei privind guvernanta corporativa/ Mai multe companii si regii de stat, printre care si Tarom, vor fi supuse partidelor politice, fiind puse pe lista celor exceptate de la management profesionist

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 16 mai 2017, 17:08 Economie | Companii


 documente
(16 Mai 2017) PDF, 152KB
(16 Mai 2017) PDF, 453KB
Senatorii PSD, ALDE si chiar PNL din Comisia economica si Comisia pentru dezvoltare regională au decis marti sa introduca, intr-un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, o lunga lista cu societati si regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist. Pe lista se afla Tarom, companiile de apa, Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat" si mai multe din industria de aparare. Tarom este deja supusa principiilor OUG 109/2011, insa aceste modificari legislative o vor aduce in situatia de a avea management complet politizat. Avand in vedere ca Senatul este prima camera, nu este exclus ca in Camera Deputatilor sa fie incluse si alte companii.
 • Vezi aici initiativa legislativa. Vezi si documentele atasate
Initiativa legislativa viza, initial, doar Administratia Nationala de Meteorologie, care urma sa fie adaugata la cele doua exceptii prevazute deja in OUG 109/2011: Regia Autonoma "Rasirom" si Compania Nationala "Romtehnica". Practic, ar fi urmat ca numarul exceptiilor sa creasca la trei. Motivul pentru includerea Administratiei Nationale de Meteorologie este ca "desfasoara activitati de interes national si activitati cu specific pentru aparare si securitate nationala, avand ca scop asigurarea protectiei meteorologice a vietii si bunurilor". Initiatorii sunt Daniel Constantin (deputat ALDE), Ioan Munteanu (deputat PSD), Doina Silistru (senator PSD), Constantin- Ciprian Serban (deputat PSD), Alexandru Rotaru (deputat PSD), Ioan Dirzu (deputat PSD), Ioan Stan (senator PSD) si Florica Ica Calota (deputat ALDE).

Punctul de vedere al Guvernului asupra acestei initiative legislative este favorabil, insa acesta se refera la forma initiala a textului.

Profitand de aceasta initiativa legislativa, senatorii din comisia economica au venit cu un amendament, adaugand o lista cu zeci de companii. Unele dintre ele nu au nicio legatura cu motivatia amendamentului: "Acesti operatori economici, pe langa activitatea economica pe care o desfasoara in conditii de piata, trebuie sa asigure si sarcinile la mobilizare sau razboi, indiferent de rentabilitatea acestor activitati". Senatorii dinn comisii invoca prevederile art. 346 alin 1, lit. b din Tratatul privind functionarea UE: "orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi".

Insa, sunt adaugate companii care nu se ocupa nici cu productia si nici cu comertul cu armament, munitie si material de razboi. Iata lista senatorilor: Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat", Tarom, companiile de apa, Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia S.A., Romarm si filalele sale, Societatea Mecanica Bucuresti S.A, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Societatea Electromecanica Ploiesti, Societatea Uzina Mecanica Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Fagaras, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Cugir, Societatea Arsenal Resita si institutiile de credit prevazute de OUG 99/2006.

Trebuie precizat ca institutiile de credit precum CEC Bank si Eximbank au fost deja exceptate, la sfarsitul lui martie, de catre Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta.

USR critica printr-un comunicat decizia senatorilor. Potrivit comunicatului, senatorul PNL Daniel Zamfir este cel care a inclinat balanta in favoarea unui vot pozitiv. "Propunerea a fost înaintată de senatorul PSD, Radu Oprea și a fost adoptată cu nouă voturi pentru și șapte împotrivă. Senatorii USR, Silvia Dinică și George Marussi, au votat împotrivă, cel care înclinat balanța a fost președintele Comisiei economice din Senat, senatorul PNL Daniel Zamfir, care a susținut inițiativa, contrar celorlalți colegi din partid", se arata in comunicat.

"Potrivit deciziei majorității senatorilor din Comisiile reunite, companiile din industria de apărare și instituțiile de credit deținute de statul român vor fi exceptate de la aplicarea OUG 109/2011 și a Legii 111/2016. Astfel, companii precum Romarm, Avioane Craiova, Romaero, dar și TAROM vor fi exceptate de la obligația de a implementa un management privat independent și sunt din nou aduse sub controlul direct politic. De asemenea, instituțiile de credit detinute de statul român, precum CEC Bank și Eximbank sau Fondul National de Garantare a IMM-urilor vor trebui să anuleze sau să întrerupă procedurile de recrutare a unor manageri privați", se precizeaza in comunicatul USR.

Potrivit acestuia, USR avertizează că mai multe companii de stat, printre care TAROM și CEC Bank, riscă să ajungă din nou sub controlul direct politic al PSD și ALDE, prin excluderea lor de pe lista firmelor obligate să respecte regulile de transparență în guvernanța corporativă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7350 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  Intoarcerea in comunism. (Marţi, 16 mai 2017, 17:21)

  Johanis [utilizator]

  Noaptea mintii...

  Am ramas fara cuvinte!

  Credeam ca n-aud bine cand actualii guvernanti s-au pronuntat in favoarea reintoarcerii in patrimoniul statului a societatilor privatizate si ajunse in faliment.
  Am zis, nu se poate!
  Marile privatizari ale epocii Nastase!
  Le vor inapoi pentru a le reprivatiza, bani din piatra seaca! Asa isi astern drumul catre viitoarele spagi!

  Acum si masura aceasta care-ti taie respiratia!
  Of, Doamne! Chiar nu mai avem nicio sansa!
  • -15 (17 voturi)    
   comunism (Marţi, 16 mai 2017, 17:51)

   MConstantin [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Exista o tendinta de a se folosi anumiti termeni neriguros. Citeodata e bine sa fim rigurosi in exprimare ca sa ne intelegem totusi unii cu altii.

   Daca a numi la o regie autonoma inseamna comunism, nu mai stim nici ce inseamna capitalism.
   Acum 1 an mai toti se contraziceau ca Obama e socialist, ba ca e capitalist. Eram toti ametiti de cap.

   De la inceput s-a stiut ca managementul privat la regii autonome nu se poate. Eu am stiut, cei care s-au limitat la literatura economica predata in scoala, au sperat creduli. Era praf arucat in ochii presei/opiniei publice.

   Comunism nu inseamna ca statul sa controleze economia. Daca vrem sa fim rigurosi, comunism inseamna ca statul se desfiinteaza.
   Cei care au citit ceva din "literatura" comunista stiu ca "statul" este reprezentarea dusmanului de clasa, adica al capitalistului, Ca statul este opresiv si ca in mod natural in comunism e sa nu existe Stat sau Regii autonomie de Stat.
   • +6 (8 voturi)    
    Lol (Marţi, 16 mai 2017, 19:20)

    alexpro [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    "De la inceput s-a stiut ca managementul privat la regii autonome nu se poate"

    Si ma rog de ce? Niste referinte la literatura de "specialitate" pe care o invoci se poate? Stii măcar ce înseamnă regie "autonoma"?
    • +6 (8 voturi)    
     Pt ca nu se mai poate fura (Marţi, 16 mai 2017, 22:14)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

     Regiile autonome is niste hauri negre care inghit bani publici cu nemiluita. Toti is interesati de shmenuri, nu au ei habar de calitate, competitie, standarde, etc.
   • +9 (11 voturi)    
    RA (Marţi, 16 mai 2017, 20:02)

    Litalgion [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    Chiar m-ati facut curios. De ce nu se poate aplica guvernanta corporativa la regiile autonome? Si cine "a stiut ca nu se poate"? In afara de dvs., evident.
   • +3 (3 voturi)    
    esti pe dinafara rau... (Miercuri, 17 mai 2017, 1:28)

    FCX [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    "Comunism nu inseamna ca statul sa controleze economia. Daca vrem sa fim rigurosi, comunism inseamna ca statul se desfiinteaza". Mai ai multe aberatii de servit? Care stat s-a desfiintat in timpul erei comuniste bah? Avand in vedere ca esti din ""Cei care au citit ceva din "literatura" comunista"...deci e clar ca ai aflat de comunism folosind google.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu fiti nostalgic... (Miercuri, 17 mai 2017, 9:55)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    Vremurile in care toata lumea o ducea bine, indiferent de rezultatul muncii individuale, au trecut.
    Nu exista companie de stat, in care statul sa fie in continuare majoritar, care sa nu fie capusata din toate directiile.
    Trecerea din patrimoniul statului in cel privat s-a facut urmarind numai interesul personal al celor ce s-au ocupat de aceasta tranzitie. Nu exista in Romania nicio privatizare de succes. numaram pe degete cateva care s-au facut cu un investitor serios, desi, si in aceste cazuri, societatile puteau ajunge mult mai bine (a se citi in posesia unor companii mari, dar care n-au stiut sa dea spaga).
    Vorbim de Dacia, Arctic, Sidex, poate mai sunt cateva. Pnetru toate acestea au existat oferte din partea nemtilor, dar societatile au ajuns in mainile francezilor, turcilor si indienilor.
    tot ceea ce a fost manageriat de catre directorasi numi politic a ajuns la fier vechi, ori exploatat imobiliar. Si astfel milioane de oameni fara locuri de munca. milioane de oameni fugiti din tara lor in vremuri de pace.
 • +2 (4 voturi)    
  Companiile de apa ? (Marţi, 16 mai 2017, 17:39)

  Koczka [utilizator]

  Pai Veolia cu ce se ocupa in Bucuresti si alte cateva orase mari ?
 • -9 (13 voturi)    
  in capitalism (Marţi, 16 mai 2017, 17:42)

  MConstantin [utilizator]

  in capitalism nu exista activitate economica in afara politicii, in ciuda sloganelor. Statul faciilteaza sau nu accesul credite, stimuleza fiscal sa nu, reglementeaza siguranta alimentara/mediu/protectia muncii si a angajatului, reglementeaza medicamentele, piata asigurarilor, imobiliarele, credite ptr studenti, "prima rabla", etc....
  Cei isteti isi dau seama si se pozitioneaza pe burse conrespunzator tenditelor anuntate de politic. Ceilalalti pierd si spun ca nu e corect, ca nu e capitalism, etc.

  In SUA avem revolving-door, angajatii de la goldman sachs pleaca in guvern apoi se intorc la goldman sachs, apoi iar in gurvern. Ei dau legile ca nu aiba de suferit goldman sachs sau alte banci mari. In SUA patronul unui mare lant de fast food e ministrul muncii, alt mare investititor in invatamant e ministrul educatiei. Asa e capitalismul real. E lobby /trafic de influenta in capitalismul real.

  Trump a zis in camapnia electorala ca desfiinteaza Eximbank-ul lor, dupa 2 luni de presedentie, s-a razgandit. La Eximbank-ul lor cine credeti ca e director? tot un cumnat al unui Geoana American. Asa e capitalismul real, ala feeric din cartile de liceu sau facultate nu exista.
  • +4 (6 voturi)    
   Bati campii cu gratie (Marţi, 16 mai 2017, 22:15)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

   Nu are noima ce spui si nici un rost.
  • +1 (1 vot)    
   "in capitalism nu exista activitate economica"? (Marţi, 16 mai 2017, 23:17)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

   O fi cum zici dar politicienii nostri ne-au demonstrat ca in capitalismul nostru nu exista activitate economica ci doar fiare vechi . . .
 • +11 (13 voturi)    
  Partidul e in tot si in toate ! (Marţi, 16 mai 2017, 17:51)

  Sati [utilizator]

  Partidul e mareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee si trebuie sa manance si gura rubedeniilor noastre ceva .
 • +15 (17 voturi)    
  din cate citesc (Marţi, 16 mai 2017, 18:03)

  zot [utilizator]

  si cunosc din trecut sunt si societati care au specific militar: uz mec plopeni, romarm, electromecanica ploiesti, tohani si inca cateva;
  dar este clar ca se adauga si unele societati in scopul
  sifonarii de fonduri ptr partide si oamenii lor; cec, tarom
  si companiile de apa;
  din nou cei care "isi fac datoria" si fara de care nu se
  intampla asa ceva sunt liberalii, deci putregaiul este
  total iar parlamentul continua sa lupte contra romaniei
  atat cat ii duce mintea;
  nu cunoastem aportul udmr
  • +2 (2 voturi)    
   Cand (Miercuri, 17 mai 2017, 13:05)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui zot

   este vorba de sinecuri toti isi inoada cozile , altfel cum ar fi izbutit sa distruga industria si agricultura romaneasca , in loc sa o retehnologizeze , iar cateva milioane de romani si-au luat lumea in cap si au parasit Romania , deoarece nu aveau nici o sansa de supravietuire .
 • +4 (4 voturi)    
  recidivistul (Miercuri, 17 mai 2017, 0:15)

  anonim3 [utilizator]

  Daniel Zamfir a mai fost promotor de masuri contra interesului public (al majoritatii populatiei) si in trecut - a se vedea initiativa cu darea in plata, dar si tentativa de a bloca controalele Curtii de Conturi.
  Idioata a fost politica populista a PNL de a pune pe lista un asemenea ipochimen si in 2016.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by