Noi reglementari in domeniul constructiilor: Comisiile de receptie nu mai pot recomanda amanarea receptiei

de CP     HotNews.ro
Joi, 18 mai 2017, 19:36 Economie | Companii

Guvernul a aprobat joi o hotarare potrivit careia comisiile de receptie a constructiilor si a instalatiilor aferente nu mai pot recomanda amanarea receptiei, ci doar admiterea sau respingerea receptiei.

Actul normativ modifica H.G. nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, in scopul reglementarii stricte a procesului de receptie, a cresterii calitatii in domeniul constructiilor, precum si pentru sporirea responsabilitatii investitorilor, a executantilor si a celor implicati in procesul de receptie, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Din componenta comisiei de receptie la terminarea lucrarilor fac parte, in mod obligatoriu:

un reprezentant desemnat de catre investitor, care este si presedintele comisiei;
un reprezentant desemnat de catre autoritatea administratiei publice competente care a emis autorizatia de construire/desfiintare;
1-3 specialisti in domeniul lucrarilor de constructii supuse receptiei, in functie de categoria si clasa de importanta a constructiilor, desemnati de investitor, altii decat cei implicati in proiectarea/executia obiectivului de investitii; acestia isi desfasoara activitatea ca angajati ai investitorului, cu contract de munca sau pe baza de contract de prestari de servicii, ca persoana fizica autorizata, dupa caz.

Componenta comisiei se completeaza, in mod obligatoriu, cu:
 • un reprezentant desemnat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii pentru obiectivele de investitii, indiferent de sursa de finantare, incadrate in categoria de importanta A - "exceptionala", B - "deosebita" si C - "normala" si pentru obiectivele de investitii finantate din fonduri publice;
 • un reprezentant desemnat de catre inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene/Bucuresti-Ilfov pentru constructiile mentionate in Legea 103/2006 privind apararea impotriva incendiilor;
 • un reprezentant desemnat de catre directiile judetene pentru cultura sau a municipiului Bucuresti, pentru constructiile nominalizate in lista monumentelor istorice;
 • un reprezentant desemnat de catre ordonatorul principal de credite bugetare, care nu are sau nu se subroga calitatii de investitor in cazul obiectivelor de investitii incadrate in categoria de importanta A - "exceptionala" sau B -"deosebita", finantate total sau partial din fonduri publice si pentru care aprobarea documentatiilor tehnico-economice este de competenta Guvernului.
Comisia de receptie poate functiona numai in prezenta a cel putin 2/3 dintre membrii numiti ai acesteia, iar decizia comisiei se ia cu majoritatea membrilor. Reprezentantii autoritatilor administratiei publice si ai organelor cu atributii de control in comisia de receptie au drept de veto, iar in cazul in care acestia propun respingerea receptiei, aceasta trebuie motivata in scris.

Decizia comisiei nu reprezinta o simpla recomandare. Numai in conformitate cu decizia comisiei de receptie, investitorul aproba admiterea sau respingerea receptiei, in termen de 3 zile de la luarea deciziei de catre comisie, si semneaza procesul-verbal la terminarea lucrarilor.

In cazul in care investitorul nu indeplineste si calitatea de proprietar, preda, la randul sau, proprietarului constructia receptionata.

Este interzisa utilizarea constructiei a carei receptie la terminarea lucrarilor a fost respinsa, pana la finalizarea remedierilor, aceasta fiind pusa in stare de conservare prin grija si cheltuiala investitorului.

Receptia finala este organizata de proprietar, acesta stabilind data de incepere a receptiei finale in maximum 10 zile de la expirarea perioadei de garantie.

Prevederile Regulamentului aprobat astazi nu se aplica constructiilor pentru care receptia la terminarea lucrarilor, respectiv receptia finala, se afla in desfasurare la data intrarii in vigoare a actului normativ. Exceptie face cazul in care receptia s-a facut dupa vechea reglementare, dar comisia de receptie a recomandat admiterea receptiei cu obiectii, obiectiile neremediate in termenele convenite fiind considerate neconformitati si, in acest caz, receptia finala se realizeaza potrivit prevederilor acestui Regulament.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

6490 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Numai probleme (Vineri, 19 mai 2017, 10:08)

  Melinte [utilizator]

  La noi va sa obtii o autorizatie de constructie este o intreaga aventura. Cerinte maxime si sprijin minim,te trimit de la o institutie la alta,foi peste foi.
  • 0 (0 voturi)    
   Cathedral Plaza (Vineri, 19 mai 2017, 12:15)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Melinte

   Desi sunt ferm convins ca in cazul CP firma constructoare sau beneficiarul au incalcat niste prevederi din planul de constructie si deci cladirea nu ar trebui sa fi fost aprobata,

   Cu toate acestea sunt convins ca firmele respective ii au cumva la mana ori pe cei de la primarie ori pur si simplu in - exact ce spuneti - vraful de hartii exista una pe care primaria a dat-o desi nu trebuia sa o dea sau au doua hartii cu date inconsistente si deci primaria nu poate sau nu vrea sa ii forteze sa darame cladirea. Instanta a decis cel mai probabil corect insa nu se poate pune in aplicare.

   Un exemplu ar fi ca firma constructoare sa se desfiinteze si la fel si beneficiarul. Prinde orbul scoate-i ochii. Cladirea fireste ca ar fi mostenita de cineva insa cine ar vrea sa mosteneasca o cladire ce trebuie pusa la pamant (deci o datorie...). In felul acesta blocul va ramane acolo mult si bine intrucat hartogaraia ar fi munitie de lupta pt avocati (nu pe demolare ci de data asta pe mostenire) pentru inca 10 ani pe putin.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri