Grupul bancar Citigroup vinde aproximativ 1% din actiunile Rosneft, una dintre cele mai mari companii ruse. Pachetul este evaluat la 1 miliard de dolari, se arata in comunicatul electronic difuzat printre clientii corporatiei financiare. Reprezentantul Citigroup la Londra a refuzat orice comentarii, scrie RBK-daily.

Joi, actiunile Rosneft s-au comercializat la nivelul a 9,47 dolari bucata. Pornind de la cifra de capital a uneia din cele mai mari companii a Rusiei si care este estimata la circa 98 miliarde dolari, a fost scos la vanzare un pachet de aproximativ 1% din societatea de stat.

Nu este prima data cand marii actionari se debaraseaza de pachete de actiuni ale acestei companii petroliere care a lansat o Oferta Publica Initiala (IPO) in primavara lui 2006. In decembrie anul trecut, aminteste RBK, pe piata a aparut informatia potrivit careia de pachetele lor vor sa scape mai multi mari intreprizatori rusi, inclusiv Oleg Deripaska.

Principalul motiv evocat fiind eficienta redusa a investitiilor in actiunile companiei. Spre deosebire de oamenii de afaceri, banca americana a decis sa vanda actiunile Rosneft pentru a rezulva problema lichidiatilor, pe fondul crizei ipotecare din SUA, crede analistul Dmitri Liutiaghin.

Avand in vedere ca este vorba de un pachet urias de actiuni, este foarte posibil ca actiunile Rosneft sa ajunga in posesia unuia sau a mai multor investitori strategici de calibru, este de parere expertul.