Parlamentul continua masacrarea legislatiei privind guvernanta corporativa/ Dupa Tarom si alte companii de stat, si Complexul Energetic Oltenia a fost pus pe lista exceptiilor de la managementul corporativ
Prin excluderea unor companii importante de pe lista firmelor obligate să respecte principiile managementului profesionist, parlamentarii incearca sa lase fara valoare OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. De altfel, initiativa legislativa modifica exact aceasta ordonanta de urgenta.
In ceea ce priveste Complexul Energetic Oltenia, aceasta are membri in Consiliul de Supraveghere cu mandat de patru ani, selectati in baza OUG 109. Ramane de vazut cum vor opri partidele mandatele aflate in desfasurare, pentru a numi in loc manageri politici.
Initial, proiectul de lege viza doar Administratia Nationala de Meteorologie, care urma sa fie adaugata la cele doua exceptii prevazute deja in OUG 109/2011: Regia Autonoma "Rasirom" si Compania Nationala "Romtehnica". Practic, ar fi urmat ca numarul exceptiilor sa creasca la trei. Insa, intr-una dintre sedintele de la comisii, senatorii PSD si ALDE au adaugat zeci de companii, acceptand o serie de amendamente.
In ultima sedinta din comisiile reunite a fost respins unul dintre amendamente, al senatorului ALDE Scarlat Iriza, care introducerea pe lista a Complexului Energetic Oltenia. In plenul Senatului de marti, senatorul Scarlat Iriza a cerut sa fie votat si acest amendament, sustinand ca in comisii a fost respins din greseala. Dupa solicitarea senatorului, a fost votat in plen favorabil si acest amendament. Astfel, a ajuns si Complexul Energetic Oltenia pe lista companiilor care nu vor mai fi supuse principiilor managementului corporativ.
Cum justifica Scarlat Iriza acest amendament? "In prezent, conducerea corporativa functioneaza defectuos in cazul Complexului Energetic Oltenia. Nu exista bani pentru investitii, firma de recrutare nu a selectat specialisti, unii din membrii directoratului nu au expertiza in domeniul energetic, guvernanta corporativa nu a avut efectele scontate procesul de conducere fiind ingreunat, lipsindu-i supletea". Aceasta este motivarea oferita de Scarlat Iriza.
De precizat ca Executivul s-a opus formei actuale a initiativei legislative. Guvernul a avizat favorabil doar forma initiala care prevedea doar exceptarea Administratiei Nationale de Meteorologie. Motivul pentru includerea Administratiei Nationale de Meteorologie este ca "desfasoara activitati de interes national si activitati cu specific pentru aparare si securitate nationala, avand ca scop asigurarea protectiei meteorologice a vietii si bunurilor". Initiatorii sunt Daniel Constantin (deputat ALDE), Ioan Munteanu (deputat PSD), Doina Silistru (senator PSD), Constantin- Ciprian Serban (deputat PSD), Alexandru Rotaru (deputat PSD), Ioan Dirzu (deputat PSD), Ioan Stan (senator PSD) si Florica Ica Calota (deputat ALDE).
Profitand de aceasta initiativa legislativa, senatorii din comisia economica au venit cu un amendament, adaugand o lista cu zeci de companii. Unele dintre ele nu au nicio legatura cu motivatia amendamentului: "Acesti operatori economici, pe langa activitatea economica pe care o desfasoara in conditii de piata, trebuie sa asigure si sarcinile la mobilizare sau razboi, indiferent de rentabilitatea acestor activitati". Senatorii dinn comisii invoca prevederile art. 346 alin 1, lit. b din Tratatul privind functionarea UE: "orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi".
Insa, sunt adaugate companii care nu se ocupa nici cu productia si nici cu comertul cu armament, munitie si material de razboi. Iata lista senatorilor: Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat", Tarom, companiile de apa, Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia S.A., Romarm si filalele sale, Societatea Mecanica Bucuresti S.A, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Societatea Electromecanica Ploiesti, Societatea Uzina Mecanica Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Fagaras, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Cugir, Societatea Arsenal Resita, Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si institutiile de credit prevazute de OUG 99/2006.
Institutiile de credit precum CEC Bank si Eximbank au fost deja exceptate, la sfarsitul lui martie, de catre Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta.
Vezi aici si atasat raportul comun al comisiilor din Senat cu toate explicatiile parlamentarilor la amendamente.
Citeste si Senatorii au dat startul mutilarii legislatiei privind guvernanta corporativa/ Mai multe companii si regii de stat, printre care si Tarom, vor fi supuse partidelor politice, fiind puse pe lista celor exceptate de la management profesionist

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Si dupa ce-o sa distruga tot ce a mai ramas nedistrus, pana nu mai ramane piatra pe piatra, o sa faca circ si tambalau ca Ciolos e de vina.
jigodiile astea sug toate resursele tarii pt o mie de generatii de acum incolo
La Hidroelectrica avem management corporativ, adica niste dame cu corp bine lucrat ...
La Oltenia l-am avut pe Ciurel si abia l-au dat jos, dupa toate tampeniiile facute, cred ca se mai judeca si acum cu el.
Managementul corporativ nu este o solutie in Romania fiindca guvernele si politicienii, indiferent care ar fi la putere, nu sunt in stare sa-i lase pe cei selectati sa conduca cu adevarat.
Vrem (declarativ) management profesionist, dar nu stim ce vrem de la companiile de stat : sa faca un profit corect pentru ele si sa se dezvolte corect, pe termen lung, sau sa faca super profit pe termen scurt pentru a "dona" fara numar la actionari, bani care se pierd in gaurile negre ale bugetului national si in buzunarele FP-ului ???
Si mai avem o problema, la radacina : daca AGA unei companii de stat, formata din persoane numite si nu selectate, este asa cum este (adica numita politic) si nu traseaza, prin contractul de mandat, un plan de management clar si corect, pe termen mediiu-lung, care sa corespunda intereselor societatii si deopotriva intereselor statului, cei sapte magnifici (sau 5) dintr-un Consiliu de Supraveghere vor cauta sa sparga norii in cei 4 ani de mandat ca sa-si ia bonusul de performanta si atata tot. Dupa ei, Cel de Sus cu mila !
Iar pana la un consiliu definitiv, vezi provizoratul de la Hidro, care dureaza de un an si va mai dura cat vor muschii coalitiei ... modalitatea perfecta de a tine sub control politic managerii "corporativi".
oricum au ajuns in functii tot unii care aveau antenute politice.
nu a mers cfr mai bine c-a fost alexandra gatej in CA (intre altele detinatoarea titlului de colaboratoare la Secu).
nu a mers mai bine Romgaz cat timp a fost membru in CA Sorana Baciu, fosta la Petrom.
si n-o sa mearga mai bine Transelectrica ca e corina popescu, fosta la Petrom..
guvernanta corporativa a fost un afis frumos la intrare si cam atat
"Insa, sunt adaugate companii care nu se ocupa nici cu productia si nici cu comertul cu armament, munitie si material de razboi."
Chiar??? Din ce film ai aparut doamna???
Pun pariu ca inca mai crezi ca la Cugir se fac masini de spalat si la Tohan biciclete :)
Compara mai bine lista publicata cu cea din link si vezi ce mai ramane din afirmatia matale... LOL
https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Companii_din_industria_de_ap%C4%83rare_din_Rom%C3%A2nia