- Vezi aici proiectul de lege.
Refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de tele-munca nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
Tele-salariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii. Angajatorul este in drept sa verifice activitatea tele-salariatului, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Contractul individual de munca se incheie cu norma intreaga si se modifica, dupa caz, pentru salariatii care desfasoara activitatea de tele-munca, in conditiile prevazute de Codul muncii.
Tele-salariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul sau domiciliul angajatorului.
Angajatorul va avea obligatia sa asigure securitatea si sanatatea in munca la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in functie de particularitatile specifice ale acestor locuri si de cele convenite in cadrul contractului individual de munca. De asemenea, angajatorul va avea obligatia sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel.
Pentru aplicarea si verificarea conditiilor de munca ale tele-salariatului, reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate ori reprezentantii salariatilor, au acces la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, ori regulamentul intern, dupa caz. Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca, reprezentantii autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in conditiile stipulate in legislatia aplicabila. In cazul in care locul de desfasurare a activitatii tele-salariatului este la domiciliul acestuia, accesul se acorda doar in urma notificarii in avans a tele-salariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia.
"In anul 2002, la Bruxelles a fost incheiat intre partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworkingul (tele -munca). Potrivit acordului-cadru, teleworkingul este definit ca o forma de organizare si/sau de indeplinire a sarcinilor, folosind tehnologia informatiei, in contextul unui contract de munca/a unei relatii de munca, in care activitatea care ar putea fi efectuata si la sediul/spatiile angajatorului, este efectuata in mod regulat in afara sediului/spatiilor respective. In opinia partenerilor sociali, teleworkingul este atat un mijloc pentru companii de a-si moderniza organizarea muncii, precum si un mijloc pentru salariati de a-si reconcilia munca si viata sociala", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Pentru angajator, o astfel de forma de munca este este reducerea costurilor administrative in vederea inchirierii spatiilor, cheltuielile cu utilitatile, consumul de carburant, precum si parcul auto. In ceea ce il priveste pe salariat, avantajele constau in eliminarea costurilor de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, precum si libertatea alegerii locului de munca si valorificarea timpului de lucru, in vederea imbunatatirii echilibrului intre viata profesionala si cea personala. De asemenea, vor creste sansele persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii, se mai precizeaza in nota de fundamentare.
Chiar toti stau cu mana dreapta intinsa la guvernul psd-ciuma rosie sa le dea asistenta sociala si suntem doar cativa care muncim si platim tot?
Momentan IT-ul este singura speranta fezabila de dezvoltare a acestei tari. Trebuie ajutat intr-un fel sau altul.
Pomeni, sunt doar pentru cei din aparatul de stat si cei ce nu vor sa munceasca.
Nu sunt si nu voi fi niciodata de acord cu nicio propunere a ciumeri rosii!
daca toti ar avea productivitatea asta, miliarde de euro produse de zeci de mii de oameni care nu fac nimic, tara asta ar duce-o mult, mult mai bine. care-i problema monsieur?
Telemunca nu numai ca nu e o invitatie la lene, ci ,dimpotriva, este o modalitate de greu de dus de catre un angajat caruia nu-I place munca.
Demult munca nu mai inseamna tras la freza si strung. Cand o parte a celor din servicii lucreaza oricum prin internet, este absurd sa-i obligi sa vina sa lucreze "pe calculator" la servici.
Pe mine chiar ma surprinde ca prezentul guvern ia o masura atat de buna.
Reglemetnarea Teleworking e necesara si binevenita in secolul XXI.
Iar trasul la freza si strung va ramine valabil inca o mie de ani, altfel softurile alea nu vor avea ce sa invirta.
Si s-ar putea nici asta sa nu le reuseasca, ca-i demite dragnea
Propagandist de doi bani.
De fapt tu habar n-ai ce e aia sa lucrezi remote...
Recunoaste!
Mai mult, tu habar nu ai ce inseamna sa muncesti.
Se vede.
Sunt multe domenii in care se poate lucrain regim "remote". Se face economie de resurse. E interesat si patronul si salariatul.
Sunt de acord cu tine in ce priveste gratuitatea pe tren. Se putea limita risipa daca se stabilea gratuitate pentru un numar limitat de calatorii. Poate s-au gandit ca studentii vor cheltui multi bani daca pleaca peste tot in tara... De unde banii de cheltuiala... Foarte putini au ...
Daca se intimpla sa intirzie la munca si da autobuzul 13 peste el , raspunde firma ??
Este legea la fel de precauta cu copiii minori in scoala, daca li se intimpla un accident , cum ar fi isi sparg capul, ce spune legea in cazul ala, exista raspundere , se dau mustrari profesorilor, ii cearta directorul sa ce
Si sa vedem dupaia cine mai plateste ditai taxa la sanatate. Un ITist tanar plateste de 3-4 ori mai mult la sanatate decat cei mai multi angajati din Romania (proportional cu salariul, s-a scos si limitarea, poti ajunge s aplatesti si de 10 ori mai mult) si in principiu fiind tanar si sanatos nici nu consuma.
De sustenabilitatea bugetului de pensii nu mai zic, ala e in galeata de mult (dar acolo sa zicem ca o sa beneficieze la batranete, daca nu crapa pana atunci,platitorul sau bugetul cu tot tinand cont de demografie).
Asa ca hai, bagati impozit.
oricum tele-working deja se practica de ani buni in Romania. doar statul roman este, ca de obicei, mult in urma cu legislatia.
in plus, nu cred ca stii ce e aia "pomana".. din exemplele date, omiti faptul ca sunt si avantaje evidente pentru economie:
1. studentii au gratuitate pentru ca aleg sa studieze in loc sa-si caute de lucru, deci nu au bani de transport (unii nici nu au bani sa mearga acasa, la parinti) si invatamantul este gratuit. pe termen lung insa, toata lumea are de castigat daca aleg universitatea si nu se multumesc doar cu o munca necalificata.
2. producatia de software (ca nu toti IT-stii au scutire de impozit) e printre putinele industrii care lucreaza constant doar la export si doar cu capital local. cu alte cuvinte, banii pe care ii aduc in tara echilibreaza faptul ca nu platesc acel 16%.
3. Prima Casa e un program de sustinere a sectorului constructiilor intr-o tara cu fond locativ foarte slab. fara el am fi platit si mai multe "pomeni" muncitorilor someri. si aici statul ofera doar o garantie, nu plateste credite in locul tinerilor (nici macar nu trebuie sa fii tanar ca sa-l accesezi).
Trebuie sa refuzam orice lege de la psd-ciuma rosie pentru ca este clar ca profita doar coruptii din psd-ciuma rosie si rudele lor!
Du-te omule la culcare, poate iti revii...
este o lege utila din multe puncte de vedere (decongestionare oraselor, crearea de conditii mai flexibile care ar putea duce la marirea bazei de recrutare in conditiile in care angajatorii gasesc cu greu uneori candidati potriviti in orasele unde activeaza, samd). suna putin dubios cel putin partea cu asigurarea conditiilor de lucru la domiciliile angajatilor, dar nici nu ma asteptam la prea multe, nu este un fenomen inca inteles de legiuitor. ar trebui totusi inevitata birocratia suplimentara, scopul era reducerea sa.
de orice ideologie ar fi, statul oricum va reglementa aceasta activitate in pracitca, de-ti convine sau nu. alegerea o ai doar legat de modalitatea prin care se face. este ultimul lucru pe care il poate de-reglementa complet un guvern intr-o tara functionala.
As prefera ca statul roman sa se retraga cat poate si sa stabileasca o legislatie "generalista". Cu cazurile specifice sa se ocupe instantele.
E accident de munca sau nu ??
Uite un motiv pentru care lucrul de acasa ar trebui legalizat.
Cu cazuri specifice ca al tau ("accident remote") trebuie sa se ocupe instantele, nu leguitorul.
"Angajatorul va avea obligatia sa asigure securitatea si sanatatea in munca la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca".
Acasa, serios? Sa-ti vaccinez pisica, sa-ti pun banda antiderapanta pe gresie, ce anume exact? Fix din cauza la atarnache stil "accident de munca" in propria casa sau in drum spre munca, ar trebui incurajata munca la negru, pana statul roman inceteaza cu imbecilitatile.
Bine pentru asta ar trebui ca angajatul sa stie care sunt costurile si frecusurile cu aberatii gen ssm si medicina muncii (acolo unde nu e cazul, bineinteles), dar suntem in tara in care nu se face diferenta intre net, brut si total cost salarial, dar se miorlaie si se injura patronii cei hapsani.
Va doresc la toti sa fiti patroni cu angajati FIX ca voi. :D
Ai grija sa ai un proiect al instalatiei electrice din casa omului si sa nu lasi omul sa isi schimbe vreun bec fara sa apeleze la un electrician autorizat (platit de tine, desigur).
Te ocupi apoi de caile de evacuare. Marcare. Marchezi rafturile prin bucataria omului - cat tine fiecare.
Chestii mai simple - te duci la om acasa si il instruiesti pe risc electric, risc de alunecare/impiedicare/cadere.
Si absurdul nu se opreste aici.
Nu este nevoie ca statul sa-si bage nasul unde treaba functioneaza bine, pentru ca, inevitabil, o va strica.
Sa reglementeze lucrul de acasa strict pentru angajatii lor de la stat. noi privatii ne descurcam foarte bine atunci cand statul nu "ne ajuta".
plus: de ce trebuie sa reglementeze statul relatiile in detaliu in domeniul privat (intre angajat si angajator). Este de ajuns sa stabileasca un cadru general cu drepturi si obligatii.
in contractul de munca e o rubrica unde se stipuleaza unde iti desfasori activitatea - si se poate trece la domiciliu .
de ce trebuie alta reglementare ? ca eventual sa se mai dea niste amenzi ca nu ai respectat ceva din noua lege .
2. daca faci de-facto tele-munca si nu stipulezi asta in contract, amenda
3. activitatea trebuie sa fie conforma pregatirii, daca nu amenda!
un sfert din textul legii este despre ce amenzi exista si cine le aplica... Asta ne spune tot
O gaselnita in plus pentru ITM sa aplice amenzi. Pana acum puteai desfasura activitatea si de acasa. De acum te incadrezi la "tele-munca" sa curga amenzile...
In Romania exista doar indicatoare rutiere care iti arata pe unde nu ai voie sa mergi.
Asta spune tot despre mentalitatea romanilor(nu numai a guvernantilor).
Cu noua legislatie vei fi reconsiderat tele-angajat :))
Eu alta logica nu gasesc avand in vedere ca si acum ai libertatea de a licra fix de unde vrei tu daca tehnologia iti permite.
Insa sunt curios cum vor rezolva ai nostri tampeniile gen SSM+ ISU (instruire, accident traseu, etc), codul muncii total neadecvat realitatii, si alte mizerii pe care le ducem de pe vremea comunistilor, pentru a intretine aparatul bugetar (ITM in principal).