Gabriel Resources Ltd. va solicita Romaniei despagubiri in valoare de 4,4 miliarde de dolari in procesul de arbitraj, drept compensatii pentru pierderile pe care sustine ca le-a suferit in urma nedemararii proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana.

Rosia MontanaFoto: HotNews / Dan Popescu

Cerea va fi depusa vineri la un tribunal arbitral constituit auspiciile Centrului International al Bancii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investitii (ICSID), afirma compania, intr-un comunicat de presa.

O decizie nu este asteptata inainte de toamna anului 2019.

In vara anului 2015, Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata World Bank's International Centre for Settlement of Investment Disputes ("ICSID") impotriva Romaniei.

Compania acuza Romania ca, "prin actiunile si lipsa de actiuni", a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat "pierderi semnificative" pentru Gabriel Resources.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.