Ministerul Energiei nu a aprobat prelungirea perioadei de viata a Reactorului 1 de la Cernavoda, solicitand conducerii Nuclearelectrica mai multe rapoarte, informari si evaluari

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 12 iulie 2017, 15:04 Economie | Companii


Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES
Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al Nuclearelectrica, a refuzat sa aprobe in sedinta extraordinara a actionarilor din 11 iulie, Strategia si Planul de actiuni actualizate pentru Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Strategia si planul prevad masurile privind dublarea perioadei de viata a reactorului 1 de la Cernavoda. Aceasta in conditiile in care durata de viata a acestuia expira in cinci ani, iar lucrarile de retehnologizare trebuie pregatite cu mai multi ani inainte. Ministerul Energiei nu a votat pentru strategie si plan, sustinand ca are nevoie de mai multe informatii. Astfel, a cerut conducerii Nuclearelectrica mai multe documente, rapoarte si evaluari.

Durata de viata a reactorului 1 de la Cernavoda ar putea expira chiar mai devreme decat a fost programat, daca va functiona in ritmul actual. Pentru retehnologizare, este estimat un cost de 1,2- 1,5 miliare de euro. Insa, acest cost este mult mai mic decat daca ar fi construit un nou reactor. Reamintim ca Ministerul Energiei se afla in discutii cu o companie chineza, China General Nuclear Power Corporation, pentru construirea reactorelor 3 si 4 de la Cernavoda, valoarea proiectului depasind 6 miliarde de euro, potrivit unor estimari mai vechi.
 • Ministrul energiei sustine ca nu sunt bani suficienti pentru retehnologizare, in timp ce conducerea Nuclearelectrica afirma ca detine sumele necesare

In luna mai, actualul ministru al energiei, Toma Petcu, spunea ca statul roman trebuie sa finalizeze in acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala din Cernavoda, sustinand ca nu sunt bani suficienti pentru prelungirea duratei de viata a reactorului 1. Ministrul energiei a fost contrazis de Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Aceasta a spus ca Nuclearelectrica a strans sumele necesare pentru contributia sa la retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda. "Valoarea acestui proiect este de 1,2- 1,5 miliarde de euro. Daca mergem pe o structura de finantare clasica, 30% equity- 70% fonduri atrase, inseamna ca finantarea Nuclearelectrica ar fi undeva la 300 - 400 de milioane de euro, iar restul de la banci", a declarat Daniela Lulache.  "Aceasta retehnologizare inseamna inlocuirea unor echipamente, in functie de diagnosticul dat de specialisti. (...)Aceste studii tehnice incepute in 2014 vor fi finalizate in 2018, cand vom avea planificata oprirea Unitatii 1. Suntem in calendar", a mai spus Daniela Lulache.

In sedinta extraodinara a actionarilor din 11 iulie 2017, Nuclearelectrica a solicitat aprobarea Strategiei si Planului de actiuni actualizate pentru Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Astfel, in baza notei de informare publicata pe site-ul companiei in data publicarii convocatorului AGEA, Nuclearelectrica a propus o serie de masuri de eficientizare tehnico-financiara a programului de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda care au fost determinate, prin aderare la experienta si practica internationale ale operatorilor de centrale CANDU, pe baza cercetarilor industriei nucleare asupra comportarii in timp a canalelor de combustibil si asupra mecanismelor de imbatranire care le afecteaza.
 • Ministerul Energiei vrea mai multe hartii
Potrivit notei prezentate de Nuclearelectrica actionarilor, Unitatea 1 de la CNE Cernavoda a fost data in exploatare comerciala la data de 2 decembrie 1996. Conform evaluarilor facute pana in momentul de fata, datorita faptului ca aceasta a fost exploatata la un factor de utilizare al capacitatii de circa 90% de la punerea in functiune, superior celui de proiect (80%), Unitatea 1 va atinge pragul de  210.000 ore de functionare la putere nominala la sfarsitul anului 2023, dupa aproximativ 26,6 ani de functionare de la punerea in functiune cu circa 3,4 ani inainte de atingerea duratei de viata proiectate de 30 de ani, in ipoteza mentinerii unui factor de capacitate similar cu cel atins pana in prezent, pentru restul perioadei. Functionarea la un factor de capacitate mai ridicat cu circa 10 puncte procentuale a fost posibila datorita imbunatatirilor de proiect implementate de-a lungul timpului precum si modului judicios de operare si mentenanta. 
 
Date fiind costurile majore pe care le presupune realizarea unor unitati noi de productie de mari dimensiuni, utilizand tehnologie nucleara, alternativa retehnologizarii este atractiva pentru proprietarul unei unitati nucleare. Principalul avantaj al unei asemenea optiuni este acela ca, la finalul retehnologizarii, proprietarul se va afla in posesia unei unitati nucleare capabile sa functioneze la parametri de proiect pentru inca un ciclu de viata (25 – 30 de ani), la costuri situate in jurul a 40% din cele pe care le-ar presupune construirea unui obiectiv similar nou. Suplimentar, retehnologizarea este mai avantajoasa decat construirea unei capacitati noi prin faptul ca durata necesara pentru lucrarile efective de retehnologizare este semnificativ mai scurta, estimata, pe baza informatiilor disponibile in acest moment, intre 24 si 30 de luni. Procesul de obtinere acorduri, avize si autorizatii, inclusiv autorizatia din partea Autoritatii de reglementare in domeniul nuclear (CNCAN) este mai putin laborios si comporta mai putine riscuri in conditiile in care amplasamentul este deja autorizat, aceasta etapa fiind una dificila de parcurs atunci cand este vorba despre unitati noi, pe amplasamente noi, se mai precizeaza in nota Nuclearelectrica.

Aprobarea actionarilor SNN este necesara in vederea implementarii la nivelul companiei a unui set de masuri care sa demonstreze ca Unitatea 1 poate fi operata in conditii optime de securitate nucleara dincolo de cele 210.000 de ore de functionare din proiectul initial. Actualizarea planului de actiuni aprobat de AGA in anul 2013 nu contravine in niciun fel masurilor aprobate la acel moment de catre actionari, ci reprezinta o masura de eficientizare suplimentara si de control al fluxurilor interne de capital in vederea realizarii programului de retehnologizare. Este o masura adoptata de centrale nucleare care opereaza tehnologie CANDU, iar aprobarea in cazul acestora a avut in vedere argumentele sustinute si de SNN in materialele prezentate, sustin reprezentantii Nuclearelectrica.

In ciuda argumentelor prezentate de conducerea Nuclearelectrica, Ministerul Energiei a considerat ca are nevoie de mai multe clarificari. Astfel, potrivit deciziei din sedinta actionarilor, a solicitat conducerii companiei "completarea strategiei/planului de actiuni cu informatii suplimentare privind actiunile intreprinse pana in prezent conform planului aprobat in anul 2013, situatia conditionarilor in inceperea lucrarilor privind extinderea numarului de ore de functionare a Unitatii 1, realizarea instalatiei de detritiere si retehnologizarea Unitatii 1, cu prelungirea duratei de operare cu inca 30 de ani, rezultatele inspectiilor preliminare realizate de SNN care au condus la oportunitatea extinderii numarului de ore de operare a Unitatii 1 si o evaluare cel putin preliminara a structurii organizatorice si contractuale in care se va realiza proiectul de retehnologizare, cu impact asupra costurilor.  Actionarul majoritar a considerat ca la momentul AGA (11.07.2017) informatia pusa la dispozitie de SNN la momentul convocarii AGA precum si la solicitarea acestuia de informatii, este insuficienta pentru a adopta o decizie in acest sens, subiectul urmand sa fie readus in atentia actionarilor in cadrul unei adunari generale ulterioare".

Vezi aici si atasate documente privind Strategia si Planul de actiuni pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6168 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Miroase a mafie (Miercuri, 12 iulie 2017, 15:12)

  Frankie [utilizator]

  Miroase a mafie, interese ascunse, spagi, comisioane etc.
  • +3 (3 voturi)    
   pai interesul e clar (Miercuri, 12 iulie 2017, 16:06)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Constructia noilor reactoare...
 • +9 (9 voturi)    
  se face macar unul? (Miercuri, 12 iulie 2017, 15:18)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Unul nou sau unul vechi, dar se face ceva? Sau ne trezim peste 5 ani ca ne uitam la luna?
 • +3 (7 voturi)    
  chiar azi comentam (Miercuri, 12 iulie 2017, 15:51)

  Hans Metter [utilizator]

  la aricolul despre starea deplorabila a metroului ca o sa cada cosmelia pe noi cat de curand.. cu tot ce inseamna asta.. sistem energetic, sistem de apa si canalizare etc.

  nu poti sa nu faci nimic 30 de ani si sa te astepti sa tina ce a facut ceausescu... pur si simplu nu s-a mai facut nimic in tara asta 30 de ani. nici macar intretinere ... traim si vedem... sper sa nu am dreptate
  • +4 (4 voturi)    
   Nu Ceaușescu a făcut. (Miercuri, 12 iulie 2017, 16:39)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   !!!!!!!!!!!!!!.
   • -3 (3 voturi)    
    ba da (Miercuri, 12 iulie 2017, 17:31)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Exact Ceausescu a construit Romania de la zero si astia au distrus-o
    • +1 (1 vot)    
     Ce trântori erau românii! (Miercuri, 12 iulie 2017, 19:21)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     Poate de aceia nu muncesc nici acum.Oricum reactorul 1,când a fost pus în funcțiune, Ceaușescu era mort de mult.
     • -1 (1 vot)    
      Hmmm... (Joi, 13 iulie 2017, 10:20)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Ceausescu era mort de multa vreme cand a fost pus U1 in functiune... Asa este, dar asta doar pentru ca alora care au venit dupa el le-au mai trebuit sase ani ca sa termine cei nici 10% care mai erau de facut la U1 sfarsitul lui '89. Si pe urma inca 11 ani ca sa termine aia 30-40% care mai erau de facut la U2. Si, iata, nu le-au ajuns 30 de ani ca sa faca macar un pas pentru completarea vreuneia din celelalte doua unitati.

      Iar Ceausescu personal n-are decat un merit in toata povestea - ala ca, in ciuda educatiei sale precare, a inteles logica diversificarii surselor de energie, atat ca materie prima/tehnologie, cat si ca indepartare de URSS. Atat si nimic mai mult. In rest, ca orice dictatura, si regimul ceausist s-a putut misca mult mai repede, alocand resursele necesare dupa bunul plac al comandantului suprem, indiferent de costuri, eficienta sau consecinte.
      De-aia o tara in care aproape ca se moare de foame, precum Coreea de Nord, e capabila sa performeze uluitor in cateva domenii - pentru ca nimic altceva nu conteaza.
 • +1 (1 vot)    
  mai e o teorie (Miercuri, 12 iulie 2017, 17:16)

  MConstantin [utilizator]

  care zice ca infrastructura unei tari este bine pusa la punct daca acea tara are o clasa capitalista puternica.

  Adica, daca Dragnea ar fi fost proprietarul uzinei Dacia si Tariceanu ar detine Ford, atunci am fi avut demult autostrada de la Pitesti/Craiova la Sibiu si Nadlac.

  Varianta 2 este ca proprietarul Dacia (Renault si statul francez, marile corporatii si statele vest europene) sa asigure in mod direct guvernarea Romaniei (fara interpusi labili romani), in felul asta s-ar construi autostrazi.

  In nici o situatie nu ar fi salarii mai mari.
  Dovada este ca in Germania s-a dublat procentul celor care traesc la limita saraciei desi au job. Situatie similara in toata Europa.
  Alta dovada fabrica nou deschisa la Rm. Valcea (tot automotive, tot corporatie) care angaja la 250 - 350 eur/luna.
  Deci, autostrazile s-ar construi mai ales pe impozitele platite de angajati (caci corporatiile isi muta profiturile in strainatate), dar salariile lor nu ar creste oricum.
 • -1 (1 vot)    
  explicatie simpla (Miercuri, 12 iulie 2017, 19:00)

  nahir [utilizator]

  Chinezii au dat ciubuc la greu. Cine n-ar vrea sa controleze o tara intreaga prin manipularea domeniului energetic, in cazul nostru "bomba nuclera" reprezentata de unitatile 3 si 4?
  Acuma, cei care si-au impartit cascavalul, nu mai pot face greseala care s-a facut in cazul Rosia Montana (poate chiar le tataie curul de frica in privinta propriei vieti), prin urmare actioneaza cu toate fortele in blocarea prelungirii duratei de viata/functionare a unitatii 1 Cernavoda (ceea ce ar arata ca la fel s-ar putea face si in cazul unitatii 2 Cernavoda), ceea ce ar implica accelerarea finalizarii contractarii unitatilor 3 si 4 prin China General Nuclear Power.
  Faptul ca Nuclearelectrica are alt punct de vedere decat Ministerul Energiei, ne arata dincotro vine miros puternic de cascaval.
 • +2 (2 voturi)    
  Competenta (Miercuri, 12 iulie 2017, 19:01)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Centrala nucleara este un subiect mult peste competenta actualului guvern.
  Aici nu se poate discuta ca despre majorarea salariilor, sau jongleriile cu impozitarea - acum facem 2000 salariu minim, dar de fapt nu este asta, acum impozitam cifra de afaceri dar nu ..., acum trecem pilonul II de pensii la stat ... dar nu acum, samd.
  Nu poti sa intorci reactia nucleara doar zicand ca s-a inteles gresit.
  Mi-e groaza de ce poate sa decida dragnea despre centrala nucleara.
  NU-I DE JOACA! Centrala nucleara nu-i tractor.
 • 0 (0 voturi)    
  Dragnea?! (Miercuri, 12 iulie 2017, 23:41)

  GoguScarbici [utilizator]

  Vad ca sunteti cativa care va plangeti de Dragnea si ce ar putea sa se intample cu centrala nucleara sub actuala guvernare.

  Pai... NU VOI I-ATI VOTAT BA?! Nu voi, cersetorii si asistatii social din aceasta tara, si cei care nu v-ati dus la vot de scarba sau ca nu va reprezinta niciun partid, nu voi ati permis oare sa iasa din nou comunistii?

  Pentru primele privatizari pe nimic, multumiti-le lui Stolojan si Nastase. Ghici ce - tot PSD-isti!

  Credeti ca chinezii, dupa ce vor construi 2 reactoare, nu vor ajunge actionari majoritari, rezultand deci o privatizare a unei componente foarte importante a sectorului energetic?!

  Felicitari, idiotilor, datorita votului vostru (sau lipsei lui) am avut tara condusa de comunisti din 1950 pana in prezent, cu foarte mici exceptii. De #colectiv vad ca ati uitat. De viermii Ponta si Oprea la fel. Va plangeti ca niste prosti si lasi ce sunteti - degeaba. Impreuna se pot face multe lucruri, pacat ca nu va pasa decat de voi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by