Marea capcana a Fondului Suveran de Investitii dorit insistent de Dragnea: o firma care va putea sa vanda pachete de actiuni sau active de la marile companii de stat fara sa respecte legislatia privind privatizarea

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 18 iulie 2017, 19:46 Economie | Companii


Liviu Dragnea si Benjamin Netanyahu
Foto: Facebook - Liviu Dragnea
Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), o inovatie ceruta insistent de Liviu Dragnea, va putea sa vanda actiuni sau active ale companiilor de stat care se vor afla in proprietatea sa, precum Hidroelectrica sau Tarom, fara sa se supuna legislatiei in vigoare referitoare la privatizarea societatilor comerciale. Aceasta este una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege privind infiintarea Fondului, proiect obtinut de HotNews.ro. Insa, vanzarile de participatii vor fi facute in asa fel incat Fondul sa nu-si piarda calitatea de actionar majoritar. O alta capcana a proiectului de lege: sefii Fondului (o societate pe actiuni) vor fi numiti dupa reguli interne, fara sa treaca prin proceduri de selectie conform legislatiei privind guvernanta corporativa. Potrivit informatiilor HotNews.ro, PSD ia in calcul ca proiectul de lege sa fie aprobat direct de catre Parlament, intr-o sesiune extraordinara care ar putea fi convocata in aceasta vara, fara sa mai treaca prin Guvern. Vezi si care ar putea fi rolul Israelului.

Proiectul nu a fost supus dezbaterii publice, desi se vorbeste mult despre el, mizele infiintarii Fondului fiind uriase. Tinand cont de importanta si efectele unei asemenea legi, proiectul ar trebui sa se afle in dezbatere publica conform legislatiei, sa fie asumat si aprobat de catre Guvern, apoi transmis Parlamentului, unde sa parcurga toti pasii necesari pana la adoptare. Pe 30 iunie, proiectul a fost discutat in prima lectura de catre Guvern. Atunci, premierul Mihai Tudose spunea ca proiectul va fi supus dezbaterii publice, trimis catre Eurostat si "concretizat, pana in septembrie, in proiect de lege, trimis spre Parlament".
Potrivit surselor HotNews.ro, proiectul nu ar fi fost transmis inca spre Eurostat pentru obtinerea unei opinii preliminare (ex-ante) cu privire la infiintarea si functionarea FSDI. Pe aceste teme, HotNews.ro a transmis solicitari Guvernului, insa nu a primit raspunsuri pana in momentul publicarii acestui articol.
 • Care ar putea fi rolul Israelului
Un semn de intrebare ridica faptul ca Fondul ar putea vinde participatii la companii importante ale statului dupa propriile reguli, nu dupa cele prevazute de OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale. Care ar putea fi aceste reguli? "Instrainarea de catre FSDI a unor actiuni sau alte active aflate in proprietatea sa ori in proprietatea societatilor in care FSDI detine capital nu este supusa prevederilor OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si nici Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii", se arata in draftul de lege privind infiintarea FSDI.

Pe de alta parte, mai exista o prevedere care obliga statul sa ramana actionar majoritar al unei societati, chiar daca vinde pachete de actiuni ale acesteia. "FSDI nu poate incheia acte juridice, inclusiv acte care au ca obiect sau pot avea ca efect instrainarea, sub orice forma, de actiuni aduse ca aport in natura la capitalul social al Fondului, daca prin efectul unui astfel de act Fondul isi va pierde pozitia de actionar majoritar al societatii emitente a actiunilor care fac obiectul actului juridic".

Interesanta este declaratia facuta de liderul PSD Liviu Dragnea, pe 13 iulie, cand a avut o intalnire cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu. Intr-o postare pe pagina de Facebook, Dragnea a precizat ca a discutat cu Netanyahu, printre altele, despre atragerea capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii. "Astazi am avut placerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel si ministru al Afacerilor Externe, despre oportunitatile de a consolida cooperarea noastra prin atragerea #capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, dar si in alte sectoare ale #economiei romanesti", a scris Dragnea pe Facebook, pe 13 iulie.

Dar opacitatea autoritatilor provoaca in acest moment cateva intrebari legitime: Cum ar putea fi atras capitalul israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii? Vanzari de actiuni ale companiilor pe care le detine, imprumuturi, infiintarea de companii mixte? De ce capital israelian? Care ar putea sa fie rolul Israelului intr-o entitate extrem de importanta pentru Romania? Atragerea capitalului israelian a fost decisa de cele mai importante autoritati ale statului sau este doar o intelegere intre Liviu Dragnea si oficiali din Israel?

Trebuie precizat ca Fondul va fi format dintre participatiile pe care le detine statul roman la cele mai importante companii pe care le detine, cu exceptia Transelectrica si Transgaz, care vor fi incluse intr-un alt fond (Fondul National de Dezvoltare). Lista nu este inca definitivata, inca se lucreaza la ea, insa cu siguranta din Fond vor face parte "perlele coroanei" - companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Tarom, Nuclearelectrica.

Pe 15 iulie, fostul premier Victor Ponta a tras atentia asupra includerii Hidroelectrica in FSDI. "Insa Dl. Liviu Dragnea a decis sa nu mai faca listarea si sa includa Hidroelectrica in Fondul National Suveran de Investitii ( cel care iata tot intarzie sa apara in ciuda presiunilor extraordinare la care au fost supusi si Grindeanu si Tudose)! Cred ca acest mod netransparent si total neuzual in practica Uniunii Europene poate duce la situatia in care Statul Roman va pierde pe degeaba controlul asupra celei mai importante companii pe care inca o detine!!!", a scris Victor Ponta pe Facebook.
 • Sefii vor fi selectati dupa regulile interne ale Fondului
FSDI va exceptat de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, se arata in draft. Fondul va fi administrat in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Consiliul de supraveghere va fi format din 9 membri desemnati in adunarea generala a actionarilor, cu mandat de 4 ani. Potrivit proiectului de act constitutiv, primii membri ai Consiliului vor fi numiti prin Hotarare a Guvernului avand ca mandat numirea Directoratului si organizarea activitatii Fondului. Durata primilor membri ai Consiliului va fi de un an.

Membrii Consiliului vor fi alesi dupa o "procedura competitiva si transparenta", stabilita prin regulile interne ale FSDI, se mai arata in proiect de act constitutiv. Mandatul membrilor CS are o durata de 4 ani si se poate prelungi.

Consiliul de Supraveghere va exercita control permanent asupra activitatii Directoratului, va putea numi si revoca membrii Directoratului.

Directoratul este format din 7 membri. Mandatul membrilor Directoratului este acordat pe o perioada de 4 ani. Conducerea fondului revine Directoratului, insa acesta isi exercita atributiile sub controlul CS. Directoratul reprezinta Fondul in relatiile cu tertii si in justitie.

In cazul in care un membru al Consiliului de supraveghere sau al Directoratului are intr-o anumita operatiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor Fondului, trebuie sa ii instiinteze despre aceasta pe ceilalti membri si pe auditorii interni si sa nu ia parte la nicio deliberare si decizie referitoare la aceasta operatiune. Aceeasi obligatie o are si membrul Consiliului de Supraveghere sau al Directoratului in care in care, intr-o anumita operatiune, stie ca sunt interesate sotul sau sotia, rusele ori afinii sai pana la gradul al IV-lea inclusiv.

Actionarul unic supravegheaza activitatea Fondului. De asemenea, actionarul unic stabileste obiectivele FSDI, se mai arata in proiectul de act constitutiv.
 • Fondul va putea infiinta societati cu alte entitati, va putea contracta imprumuturi, emite obligatiuni si vinde actiuni din portofoliu
Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va fi detinut pe toata durata sa de functionare de catre statul roman. Potrivit informatiilor HotNews.ro, inca se poarta discutii legate de ministerul care sa administreze fondul in numele statului roman. Nu este clar daca va fi Ministerul Finantelor sau alta institutie.

Societatea va putea infiinta filiale si sedii secundare, reprezentante, puncte de lucru sau unitati fara personalitate juridica. Potrivit proiectului de act constitutiv, activitatea principala va fi efectuarea de investitii in nume si pe cont propriu, pentru care isi asuma riscul tranzactiilor. FSDI va putea sa infiinteze societati ca asociat unic sau impreuna cu alti participanti, in orice forma de societate. Va putea sa participe la finantarea societatilor in care este actionar prin participarea la majorarea capitalului social, prin imprumuturi sau alte forme de finantare. Va putea sa vanda actiuni din portofoliu. FSDI va putea sa contracteze imprumuturi, inclusiv prin emiterea de obligatiuni.

FSDI ar avea ca scop atat dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participare directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, cat si administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit.
 • Dizolvarea FSDI poate avea loc daca valoarea activului net, determinata ca diferenta intre totalul activelor si datoriile societatii ajunge sa reprezinte mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris si daca cel putin pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile, adunarea generala a actionarului nu procedeaza la reducerea capitalului social cu o suma cel putin egala cu cea a pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve sau la reconstituirea activului net al societatii pana nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris. Mai poate fi dizolvat in cazul deschiderii procedurii falimentului, in cazul in care se constata imposibilitatea realizarii obiectului sau de activitate sau in cazul declararii nulitatii societatii.
In proiect de lege se arata ca operatiunile Fondului vor fi finantate din: venituri obtinute din dividende incasate de la societatile aflate in proprietatea sa; venituri din tranzactionarea de instrumente financiare emise de alte entitati; operatiuni cu instrumente financiare proprii; venituri din vanzare de pachete de actiuni din portofoliu; imprumuturi, inclusiv prin emiterea de obligatiuni; alte surse

Deciziile privind managementul activelor si pasivelor FSDI se iau de catre organele de conducere ale Fondului, pe baze comerciale, in conditiile legii si ale actului constitutiv, fara implicarea sau acordul autoritatii publice care exercita, in numele statului roman, drepturile si obligatiile aferente calitatii de actionar ale Fondului sau al oricarei alte autoritati sau institutii publice.

FSDI este exceptata de la aplicarea prevederilor OG 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome.
 • Cum va fi format capitalul social
Capitalul social al FSDI este format din aport in natura reprezentat de activele detinute de societatile care vor face parte din fond, precum si din aport in numerar. Suma aportului in numerar nu este clar stabilita, insa cu siguranta va depasi 1,5 miliarde lei, in functie si de cate societati vor face parte din proprietatea sa. Inca se lucreaza la lista societatilor.

Valoarea aportului in natura va fi evaluata prin metoda pretului de piata determinat ca medie ponderata a preturilor de tranzactionare inregistrate in ultimele 120 de sedinte de tranzactionare consecutive anterioare datei de 31 martie 2017, in cazul pachetelor de actiuni emise de societatile ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare, in cazul carora in perioada de referinta mentionata s-au inregistrat tranzactii cu actiuni care sa reprezinte cumulat mai mult de 0,5% din totalul capitalului social al societatii.
Valoarea aportului in natura va mai evaluata prin metoda activului net contabil corespunzator valorii capitalurilor proprii evidentiate in situatiile financiare la data de 31 decembrie 2016, in cazul celorlalte pachete de actiuni aduse ca aport in natura la capitalul social al FSDI.

Valoarea capitalului social initial al Fondului se stabileste prin hotarare a Guvernului, pe baza evaluarilor.

FSDI va contracta servicii de evaluare cu evaluatori autorizati care vor analiza corelatia intre valoarea activelor aduse aport la capitalul social al Fondului si valoarea capitalului social al FSDI.

Ce poate fi facut in cazul in care prin raportul de evaluare se constata ca valoarea activelor aportate nu coincide cu valoarea capitalului social initial al FSDI? In cazul in care valoarea activelor este mai mare decat capitalul social al FSDI, diferenta se inregistreaza in contul de alte rezerve. Aceste rezerve pot fi ulterior incorporate in capitalul social al FSDI.

In cazul in care valoarea activelor este mai mica decat capitalul social al FSDI, diferenta se inregistreaza in contul de capital subscris si nevarsat.

Prin derogare de la prevederile Art.9, alin 2, din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, varsamintele aferente aportului in numerar la capitalul social initial al FSDI vor fi efectuate in felul urmator: 50 de milioane de lei in numerar la constituire; diferenta de capital social va fi varsata in termen de 3 ani de la constituire. Fondurile necesare acoperirii varsamantului in numerar vor fi alocate de catre Ministrul Finantelor din veniturile din privatizare in lei disponibile in soldul contului curent general al trezoreriei statului.

Fondurile necesare acoperirii varsamintelor in numerar vor fi alocate de catre Ministerul Finantelor din veniturile din privatizare in valuta disponibile in soldul contului trezoreriei statului. Varsamintele din veniturile in valuta vor fi efectuate in transe, in lei, la cursul de schimb valabil in data varsarii fiecarei transe comunicat de catre BNR.

Pachetele de actiuni aduse aport la capitalul social al FSDI se transfera din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Fondului, acesta putand dispunde liber de respectivele actiuni, in calitate de bunuri proprii.

Prin derogare de la prevederile Legii 297/2004 privind piata de capital, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor aduse aport la capitalul social al Fondului care sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare se va realiza in baza prevederilor Art. 98, alin 1, din Legea 31/1990 privind societatile comerciale. Prevederile art 37 din Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata nu sunt aplicabile.

Cheltuielile cu taxele si tarifele necesare inregistrarii Fondului se suporta din bugetul Ministerului Finantelor.

Dupa ce intra in vigoare Legea, Guvernul va aproba prin hotarare valoarea capitalului social si numarul actiunilor, sediul social, identitatea primilor administratori si alte elemente necesare inmatricularii Fondului la Registrul Comertului.

Actul constitutiv, strategia si activitatea FSDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar si datoria publica in toate privintele necesare pentru a mentine Fondul in afara sectorului public, pe toata existenta sa.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18638 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  FSDI moartea pasiunii,in economia de piata libera (Marţi, 18 iulie 2017, 20:44)

  Plagarus [utilizator]

  RO a doua tzara dupa China cu doua sisteme ?
  Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.
  • +28 (34 voturi)    
   Afaceri ca in Teleorman... (Marţi, 18 iulie 2017, 21:29)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Cel mai bine e ca Fondul asta Suveran sa fie cu actiuni la purtator, ca la Tel Drum. Actiuni "suverane la purtator"! Ca sa nu ne mai prostim atata: ai actiunile la tine - esti boier, n-ai actiuni la tine - esti un parlit de platitor de taxe (de solidaritate). Ce mama draqu? Pentru ce a castigat Dragnea alegerile? Prim ministru - nu, Ordonanta 13 - nu, stadion de 12 milioane in Teleorman - nu, autostrada in Te;leorman - nu, desfiintarea DNA - nu, toti il freaca la cap cu ferma de porci, cu Bombonica, cu balta de peste, cu dintii stricati .... deja devine insuportabil, zau asa!
   Pai ori e la putere, ori nu!
   Deja se gandeste serios ca mai bine se intoarce in Teleorman si isi vede linistit de treaba lui de gospodar.
  • +13 (17 voturi)    
   Tot ce face Dragnea este ca sa fure mai usor (Marţi, 18 iulie 2017, 23:53)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   de la nenorocitii de romani care o sa-l voteze daca le mai da o galeata rosie din plastic.
 • +23 (29 voturi)    
  Dragnea ne vinde tara (Marţi, 18 iulie 2017, 20:44)

  emil bobu [utilizator]

  Ce a mai ramas din ea, ce n-a furat inca PSD-ul.
 • +23 (31 voturi)    
  astia, "mandri ca sunt romani", vand pe nimic (Marţi, 18 iulie 2017, 20:46)

  __alex__ [utilizator]

  Romania Israelului, doar sa le iasa comisionul, exact ce a facut si fondatorul partidului, saracul si cinstitul Ilici, care, ca sa evite "mosierii" si capitalul strain, a facut tara cadou fostilor politruci si securistilor, "patriotilor"

  Imbecilitatea votantilor si 'inteligenta' celor care nu au fost la vot aduc tara iarasi in anii '90.
  Arestati-l pe Dragnea ca sa evitam dezastrul, motive aveti din plin!
  • -14 (20 voturi)    
   Ne spui doar ce greseli (Miercuri, 19 iulie 2017, 7:51)

   ionisus [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   s-au facut, pe cine sa nu votam, nu ne spui, te rog si pe cine sa votam?
   Poate DNA-ul?!
 • +5 (17 voturi)    
  Black Cube (Marţi, 18 iulie 2017, 20:49)

  Kosmos [utilizator]

  Si Israelului li se pot aduce acuzatii f grave. Expulzarea ambasadorului israelian ar fi prima masura corecta
 • +20 (24 voturi)    
  Hotii planuiesc un fond de investii ... (Marţi, 18 iulie 2017, 20:51)

  Habermas [utilizator]

  Inca nu-i clar cum vor investi, noaptea sau ziua-n amiaza mare.
 • +25 (29 voturi)    
  Tunuri tata. (Marţi, 18 iulie 2017, 20:56)

  Pac-pac [utilizator]

  Asta tun pt. Dragnea, nu mizilicuri de judet, de mana a 7-a cu Teldrum.
  • -5 (17 voturi)    
   :))) (Marţi, 18 iulie 2017, 22:13)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Pentru dragnea? :))) vezi steagul ala alb cu niste linii albastre pe el? :D
 • +22 (26 voturi)    
  adica in traducere (Marţi, 18 iulie 2017, 20:56)

  pardalian [utilizator]

  psd si dragnea vand tara. La propriu! Hotilor!!! E timpul sa ascutim coasele!
 • -15 (23 voturi)    
  sfartecati tot (Marţi, 18 iulie 2017, 21:16)

  CalmArius [anonim]

  Norvegia..statle petroliere si multi altii au stilul acetsa de fonduri

  noi nu ca nu vrea Hnews
  animale care va hraniti su stravuri
  voi sunteti de fapt ai rusilor
  • +9 (13 voturi)    
   dar sa fie economie de piata (Marţi, 18 iulie 2017, 23:38)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui CalmArius

   sa fie reguli avantajoase noua si conforme economiei de piata! nu intelegeri "mici", unse cu spagi si alte asemenea. In plus trebuie avuta grija ca astfel de semiprivatiyari sa fie avantajoase pt companie si pt Romania, nu asa o incercare si mai vedem noi ..
  • +14 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iulie 2017, 3:25)

   [anonim] i-a raspuns lui CalmArius

 • +21 (25 voturi)    
  devalizarea activelor statului prin lege (Marţi, 18 iulie 2017, 21:25)

  yellowdog [utilizator]

  FURT LEGIFERAT
 • +6 (18 voturi)    
  SUA si Israelul la ciordeala (Marţi, 18 iulie 2017, 21:27)

  jackalphonse [utilizator]

  Ca sa scapam de terorism si de rusi.
  Haaaahahahahaha
  • +7 (9 voturi)    
   Gresit. Evreii joaca intodeauna la ,,doua (Miercuri, 19 iulie 2017, 11:18)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   capete". Cu SUA ( Kissinger, Madeleine Albright) si Rusia (Trotki , Zinoviev, Kirill Shamalov -ginerele lui Putin -1,2 miliarde$ avere-)
 • +12 (16 voturi)    
  excelam in hotie, rapacitate mai ceva decat un cu- (Marţi, 18 iulie 2017, 21:37)

  padrepadrone [utilizator]

  ceritor cu arma-n mana; asemenea intentii vadite fata de propria tara e clar un subiect medical dificil pentru orice psiholog sau psihiatru cu capu pe umeri. Dificil doar pe considerent social, national de proliferare si infectare la liber sau chiar cu ajutorul politicii de stat; dpdv medical exista patologii recunoscute si rezolvate de medicina moderna, dar nu la asemenea nivel inca.
  Pe scurt e mai simplu: daca safu vrea, nu conteaza sau importa ce si cum ca doar e saf ales peste gashka penala cu reprezentativitate nationala, asa se va intampla.. apanajul safului dambovitean cam de cand se cunoaste istoria. Traditia e seculara, omul e trecator, safu-i traditional, din pacate!
 • +11 (15 voturi)    
  Va suveica personala a lui Dracna (Marţi, 18 iulie 2017, 22:09)

  Parzivall [utilizator]

  Prin care va sifona bani publici.
 • +14 (18 voturi)    
  Mi se pare normal (Marţi, 18 iulie 2017, 22:13)

  reiand [utilizator]

  Hoții vor să fure legal, să nu mai aibă de ce să se streseze că pot fi prinși pentru tunuri.
  • +9 (13 voturi)    
   da, (Marţi, 18 iulie 2017, 23:14)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   si se pun sub protectia celui mai eficient si periculos serviciu din lume, Mossadul, ca sa nu mai poata fi atinsi de nimeni. Practic, PSD isi cumpara protectie.
   PSD este echivalentul Ciumei Negre, Ciuma Rosie a ramas mic copil pe langa ce se pregateste acum. O sa plangem dupa vremurile cand eram sub rusi si apoi sub Ceasca.
   Pana una alta, ar trebui sa punem noi mana pe topoare.
 • +12 (16 voturi)    
  Noi va vindem tara ! (Marţi, 18 iulie 2017, 23:33)

  strelka [utilizator]

  Noi nu ne vindem tara a fost in mod ironic mereu adevarat. Adevarata sintagma a fost si va fi: NOI va vindem tara ! Asta s-a votat, asta avem, RIP !
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iulie 2017, 10:01)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  FSDI (Miercuri, 19 iulie 2017, 10:01)

  Non [utilizator]

  dragnea 51% / 49% Mossad
 • +3 (5 voturi)    
  Fond (Miercuri, 19 iulie 2017, 13:03)

  andrei1232000 [utilizator]

  Capitalul israelian e de baza. Toti marii bogatasi israelieni au probleme de coruptie. Vezi ce s-a intamplat prin Romania cu Ilan, Benie Steinmetz si altii. Dupa ce dau niste tunuri isi trimit banii prin paradisuri fiscale, isi iau actiunile la purtator si o sterg in Israel de unde nu pot fi extradati. Si sunt experti in comisioane. Cam asta este schema lui Dragnea. Nu ne vindem tara.
 • +1 (3 voturi)    
  ce optimisti sunt comentatorii (Miercuri, 19 iulie 2017, 13:16)

  pb80tm [utilizator]

  dragnea amaneteaza fsdi pt plata bugetarilor pina la finele 2017. ce optimisti sunteti in capacitatiile de businessman ale lu dragnea? asta e o afacere bulgareasca din care ultimele afaceri rentabile ale statului isi vor lua zborul catre alti proprietari. de parca ro sunt mari capitalisti si alti incepatori? vin marii investitori sa ia pe degeaba averea unui aparat de stat strans cu usa. pe bune?
  mai rentabil e sa-l faceti pe dragnea pm, presedinte si imparat decat ce urmeaza. voi nu vedeti ca netaniahu o zis ca orban e perfect indreptatit sa-l cotonogeasca pe soros numa sa ia contractu cu gardu la marginea tari?? deja cota de piata a tarom e vanduta si organizata decapitalizarea celorlalte inteprinderi? toate posturile repeta ca papagalii promisiunile ca statu va ramane cu datoriile contractate deja de viitori cumparatori si aia cu profitu?
 • +1 (1 vot)    
  Vinzi, cumperi ... negustor te numesti :) (Miercuri, 19 iulie 2017, 23:44)

  Ozmo [utilizator]

  Ia bucata de tarom neamule ! ������


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by