Paris: poprire pe conturi bancare ale Kremlinului
Conflict din anii 90
Avocatii companiei Noga sustin ca Federatia Rusa nu a platit nici pana in ziua de azi datoria de 110 milioane de dolari. Procesul dintre Noga si guvernul Rusiei dateaza de la inceputul anilor ’90. In perioada 1991-1992, guvernul de la Moscova a incheiat cu aceasta companie contracte in valoare totala de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Printre altele, compania se obliga sa furnizeze produse alimentare si ingrasaminte in schimbul petroduselor petroliere.
Pretentiile Noga au fost confirmate prin decizii ale justitiei de resort din Stockholm sI Paris. Redactorul sef al agentia RIA, Svetlana Mironiuk, a anuntat ca incidentul nu s-a reflectat asupra activitatii reprezentantei din Franta.
“Rusia nu are nici o datorie fata de compania Noga – este o discutie mai veche, care trebuie solutionata in favoarea Rusiei", crede presedintele Uniunii industriasilor si intreprinzatorilor din Rusia si fost vicepremier al guvernului rus, Aleksandr Sohin.
Noga a mai reusit sa sechestreze bunuri ale Rusiei
Ambele parti se acuza reciproc de nerespectarea conditiilor contractuale. Conform prevederilor contractuale, Rusia a raspuns de indeplinirea obligatiunilor sale cu activele sale. In 1993, Moscova a iesit din contract, iar Noga a dat Rusia in judecata, cerand o datorie de circa 68 milioane dolari.
De-a lungul anilor, Noga a reusit de cateva ori sa sechestreze bunurile rusesti de peste hotare - in 2000 Noga a obtinut inghetarea conturilor Bancii centrale si arestarea navei Sedov, iar in 2001 a incercat sa puna sechestru pe avioanele expuse de Rusia la salonul de la Le Bourge.
In 2005, Noga a reusit sa impuna arestarea, in Elvetia, a unei extrem de valoroase colectii de arta a Muzeului Puskin. Cu circa un an in urma, intreprinzatorul american de origine rusa, Aleksandr Kogan, a anuntat ca a rascumparat o parte din datoriile Rusiei fata de Noga.
Curand dupa acest anunt, seful companiei, Nessim Gaon, si-a exprimat speranta intr-o rezolvare pasnica a disputei cu autoritatile ruse. Contactata, presedintia de la Kremlin s-a aratat uluita de incident. "Departamentul pentru afacerile presedintelui nu are si nu va avea nici un fel de conturi”, a declarat pentru ITAR-TASS purtatorul de cuvant al institutiei, Viktor Hrekov. “Trebuie sa fie o confuzie la mijloc”, a spus el.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"