La solicitarea companiei elvetiene Noga, in Franta au fost inghetate conturile institutiilor rusesti si ale companiilor rusesti deschise la banca VTB-Bank Europe. Este vorba, scrie NewsRu, de depozitele Ministerului de Finante, ale directiei pentru afacerile presedintelui Rusiei, ale Rosoboroeksport, Bancii centrale, Ministerului Energiei si ale agentiei RIA Novosti. Sunt sute de milioane de euro.

Conflict din anii 90

Avocatii companiei Noga sustin ca Federatia Rusa nu a platit nici pana in ziua de azi datoria de 110 milioane de dolari. Procesul dintre Noga si guvernul Rusiei dateaza de la inceputul anilor ’90. In perioada 1991-1992, guvernul de la Moscova a incheiat cu aceasta companie contracte in valoare totala de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Printre altele, compania se obliga sa furnizeze produse alimentare si ingrasaminte in schimbul petroduselor petroliere.

Pretentiile Noga au fost confirmate prin decizii ale justitiei de resort din Stockholm sI Paris. Redactorul sef al agentia RIA, Svetlana Mironiuk, a anuntat ca incidentul nu s-a reflectat asupra activitatii reprezentantei din Franta.

“Rusia nu are nici o datorie fata de compania Noga – este o discutie mai veche, care trebuie solutionata in favoarea Rusiei", crede presedintele Uniunii industriasilor si intreprinzatorilor din Rusia si fost vicepremier al guvernului rus, Aleksandr Sohin.

Noga a mai reusit sa sechestreze bunuri ale Rusiei

Ambele parti se acuza reciproc de nerespectarea conditiilor contractuale. Conform prevederilor contractuale, Rusia a raspuns de indeplinirea obligatiunilor sale cu activele sale. In 1993, Moscova a iesit din contract, iar Noga a dat Rusia in judecata, cerand o datorie de circa 68 milioane dolari.

De-a lungul anilor, Noga a reusit de cateva ori sa sechestreze bunurile rusesti de peste hotare - in 2000 Noga a obtinut inghetarea conturilor Bancii centrale si arestarea navei Sedov, iar in 2001 a incercat sa puna sechestru pe avioanele expuse de Rusia la salonul de la Le Bourge.

In 2005, Noga a reusit sa impuna arestarea, in Elvetia, a unei extrem de valoroase colectii de arta a Muzeului Puskin. Cu circa un an in urma, intreprinzatorul american de origine rusa, Aleksandr Kogan, a anuntat ca a rascumparat o parte din datoriile Rusiei fata de Noga.

Curand dupa acest anunt, seful companiei, Nessim Gaon, si-a exprimat speranta intr-o rezolvare pasnica a disputei cu autoritatile ruse. Contactata, presedintia de la Kremlin s-a aratat uluita de incident. "Departamentul pentru afacerile presedintelui nu are si nu va avea nici un fel de conturi”, a declarat pentru ITAR-TASS purtatorul de cuvant al institutiei, Viktor Hrekov. “Trebuie sa fie o confuzie la mijloc”, a spus el.