Franta si Italia s-au angajat intr-o disputa comerciala, miercuri, legata de santierele navale STX France, iar guvernul de la Paris ameninta cu o nationalizare in cazul in care constructorul italian Fincantieri nu accepta conditiile fixate de presedintele Emmanuel Macron, scrie AFP.

"Daca prietenii nostri italieni refuza propunerea cinstita care li s-a facut, Statul isi va exercita dreptul de preemptiune", a avertizat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

La putin timp dupa alegerea sa, Macron a revenit asupra acordului negociat de fostul guvern si a propus italienilor sa se limiteze la o participatiune de 50% in santierele navale, unde lucreaza 2.600 de persoane.

Roma cere insa ca "Fincantieri sa aiba majoritatea capitalului, cum ar fi, de exemplu, 51%, si controlul asupra consiliului de administratie pentru a asigura o guvernanta adecvata", a declarat o sursa ministeriala italiana.

Seful Fincantieri, Giuseppe Bono, a reactionat dur: "Nu avem nevoie de STX cu orice pret".

"Obiectivul nostru este industrial si nu politic", a subliniat el. "Suntem italieni si europeni si nu putem fi tratati mai putin bine decat coreenii", care detineau anterior majoritatea in STX.

Potrivit acordului initial, italienii urmau sa preia la inceput 48% din capitalul social si sa ramana minoritari timp de opt luni, sprijiniti de investitorul italian Fondazione CR (Cassa di Risparmio) Trieste cu 7% din actiuni.

Noua propunere franceza acorda Fincantieri 50% din noua structura, 50% fiind impartiti intre statul francez, Naval Group (ex-DCNS) si salariatii santierelor navale.

Fincantieri a fost singurul candidat pentru preluarea STX France, filiala infloritoare a grupului sud-coreean aflat in dificultate STX Offshore and Shipbuilding.