Consiliul Concurentei a amendat Siveco si Intrarom cu peste 8 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro), pentru pentru trucarea unei proceduri de achizitie publica organizata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) in anul 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere si dezvoltare a sistemului informatic.

Foto:

Valoarea estimata a acordului-cadru a fost de 12.000.000 euro, fara TVA, precizeaza Consiliul Concurentei, intr-un comunicat.

Intrarom S.A. a primit o amenda de 2.125.796,48 lei iar Siveco Romania S.A. a fost amendata cu 5.883.899,07 lei.

Investigatia a fost declansata pe baza unor informatii furnizate de Curtea de Conturi a Romaniei.

Consiliul Concurentei afirma ca a obtinut dovezi legate de intelegerea dintre cele doua companii, astfel incat "Intrarom S.A. sa participe doar formal pentru a asigura numarul de participanti la licitatie, fara insa a concura in mod real cu Siveco Romania S.A.".

In ceea ce priveste celelalte doua companii participante la licitatie, IBM Romania S.R.L. si Teamnet International S.A., investigatia nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind incalcarea Legii Concurentei, se mai arata in acest comunicat.

  • UPDATE (19:30) Siveco Romania: "Apreciem ca atat decizia, cat si sanctiunea aplicata sunt nefondate si ca, totodata, nu sunt sustinute de materialul probator de la dosar. (..) Asteptam motivarea deciziei Consiliului Concurentei, urmand sa exercitam caile legale de atac impotriva acesteia."

Redam mai jos integral reactia Siveco Romania:

"Am luat la cunostinta decizia Consiliului Concurentei privind sanctionarea companiei noastre.

Apreciem ca atat decizia, cat si sanctiunea aplicata sunt nefondate si ca, totodata, nu sunt sustinute de materialul probator de la dosar.

Consideram ca acuzatiile la adresa SIVECO se bazeaza pe o aplicare gresita a dispozitiilor legale si pe o interpretare eronata a corpului probator administrat de Consiliul Concurentei. Acesta nu dovedeste incalcarea de catre compania noastra a vreunei prevederi legale in materie de concurenta.

Dorim sa reiteram faptul ca nu a existat nicio intelegere neconcurentiala intre societatea noastra si celelalte firme investigate.

Pe durata derularii investigatiei, societatea a pus la dispozitia reprezentantilor Consiliului Concurentei toate informatiile solicitate, precum si date si documente din care rezulta netemeinicia acuzatiilor retinute in decizie.

Convingerea companiei SIVECO este ca a fost tratata discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurentei, in raport cu alte companii investigate in speta.

Asteptam motivarea deciziei Consiliului Concurentei, urmand sa exercitam caile legale de atac impotriva acesteia. Suntem increzatori in faptul ca justititia va face dreptate.

SIVECO Romania ofera solutii si servicii apreciate de 1700 de clienti de pe 4 continente, fiind principalul producator roman de software industrial si singura firma de profil din tara noastra care furnizeaza servicii informatice direct catre organisme ale Comisiei Europene."