Romania ocupa locul 68 in clasamentul privind libertatea economiei din acest an, se arata intr-un studiu realizat de institutul The Heritage Foundation si The Wall Street Journal. Potrivit studiului, economia romaneasca este libera in proportie de 61,5%, cu 0,3% peste nivelul de anul trecut, reflectand imbunatatirea pietei monetare si a climatului investitional.

De asemenea, Romania se bucura de un inalt grad de libertate fiscala, comerciala si a afacerilor.

Studiul mai arata ca impozitul pe venit si cel pe profit este de 16%, insa veniturile din impozite au o pondere semnificativa la formarea produsului intern brut (PIB). In ciuda reducerii taxelor vamale, barierele non-tarifare raman semnificative. Sistemul financiar este conform cu standardele internationale, evolutia favorabila fiind intensificata de recentul program de reforme si privatizare.

Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, are de facut fata la numeroase provocari, sunt de parere autorii studiului. Libertatea muncii, dreptul de proprietate si coruptia sunt punctele slabe ale tarii noastre. Coruptia este semnificativa in cele mai multe zone economice dominate de birocratie, in special in sectorul juridic.

La nivel european, Romania ocupa locul 30, din 41 de tari luate in calcul, si se situeaza sub media regionala in functie de punctajul obtinut.

Hong Kong ocupa prima pozitie in clasamentul general, pentru al 14-lea an consecutiv, fiind urmata de o alta tara asiatica, Singapore. Irlanda se situeaza pe primul loc in topul libertatii economiei in Europa si pe trei la nivel mondial.

SUA se situeaza pe pozitia a cincea, Marea Britanie pe locul zece, iar Japonia pe 17. Studiul a luat in calcul un numar de 157 de state.