Lukoil ia in calcul vanzarea diviziei sale elvetiene de trading Litasco din cauza noilor sanctiuni americane care vizeaza Rusia si care complica colectarea de noi fonduri de catre traderul cu sediul in Geneva, au declarat pentru Reuters surse din industrie.

Vagit Alekperov, CEO al LukoilFoto: Hotnews

Litasco ar putea fi vanduta spre sfarsitul anului si ar putea fi un prim pas spre cedarea unor alte active de catre al doilea mare producator de petrol al Rusiei, pentru a se putea concentra pe activitatile de foraj din Siberia, a precizat o sursa de rang inalt din industria petroliera.

"Unul dintre motivele din spatele acestei vanzare sunt sanctiunile. Vanzarea va putea de asemenea sa elibereze o mare cantitate de capital de lucru spre proiectele upstream din Rusia", a spus aceasta sursa, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Lukoil, care detine rafinarii in Romania, Bulgaria, Italia si Olanda, a refuzat sa comenteze informatiile.

Sursele citate nu au putut preciza cati bani ar putea obtine Lukoil din vanzarea Litasco, unul dintre cei mai mari traderi energetici globali. Majoritatea acestor companii nu sunt listate public iar valoarea concurentilor este evaluata intre 2 si 6 miliarde de dolari.

O eventuala vanzare a Litasco ar oferi noi dovezi legate de modul in care cele mai recente sanctiuni american au completat activitatea companiilor de creditare din Rusia - de stat si private - si chiar entitati externe legate doar indirect de Rusia.