Grupul american Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata mondiala a echipamentelor militare (Aerospace & Defense), a precizat miercuri seara ca, in cadrul discutiilor purtate miercuri cu reprezentantii guvernului de la Bucuresti, nu a existat intentia semnarii unui acord, sustinand ca discutiile au vizat modul in care ar putea sa promoveze in mod activ industria si mediul academic din Romania prin implicarea in activitati comune, care ar putea include localizarea si sustinerea echipamentelor de aparare, parteneriate de cercetare universitare si proiecte comunitare.

"In cadrul intalnirii de astazi (miercuri, n.r.), Lockheed Martin, in calitate de partener strategic pentru programul national si NATO de modernizare a apararii, a discutat cu guvernul roman despre cum va cauta in mod activ sa promoveze industria si mediul academic din Romania, prin implicarea in activitati comune, care ar putea include localizarea si sustinerea echipamentelor de aparare, parteneriate de cercetare universitare si proiecte comunitare. Nu a existat intentia semnarii unui acord in cadrul discutiilor avute astazi", a declarat vicepresedintele pentru Europa al Lockheed Martin, Jonathan Hoyle, intr-o pozitie oficiala transmisa News.ro.

Anuntul grupului american vine dupa ce premierul Mihai Tudose a avut miercuri, la Palatul Victoria, o intalnire cu o delegatie a Lockheed Martin, discutiile axandu-se pe oportunitatile de cooperare in domeniul industriei de aparare, potrivit unui comunicat al Executivului.

Din delegatia Lockheed Martin prezenta la Palatul Victoria au facut parte chiar vicepresedintele Jonathan Hoyle si Adrian Iacob, director executiv.

Lockheed Martin se cinsidera un partener cheie pentru Europa si NATO in domeniul apararii, fiind un furnizor important, in ultimele decenii, de echipamente care au intrat si in dotarea armatei romane, precum avioanele F-16, transportatoarele aeriene C-130, elicopterul utilitar Black Hawk, supraveghere aeriana, artilerie si sisteme de aparare antiracheta, inclusiv Aegis Ashore.

"Discutiile dintre cele doua parti s-au axat pe oportunitatile de cooperare in domeniul industriei de aparare, avand in vedere experienta Lockheed Martin in dezvoltarea de tehnologii la cele mai inalte standarde si interesul Romaniei de a revolutiona sectorul productiei nationale de tehnica si echipamente militare, in parteneriat cu actorii strategici de pe piata", a informat Guvernul.

Potrivit sursei citate, reprezentantii companiei americane au subliniat dezideratul Lockheed Martin de a se pozitiona ca partener strategic al Romaniei in domeniul apararii, discutiile cu partea romana urmand sa continue la nivelul ministerelor de resort.

Intalnirea de miercuri de la sediul Executivului a fost precedata de o intrevedere care a avut loc marti, la Ministerul Apararii Nationale, intre ministrul Adrian Tutuianu si reprezentantii Lockheed Martin.

Surse oficiale au declarat, miercuri, pentru News.ro ca premierul Mihai Tudose a semnat, miercuri, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepresedinte al Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai inalte standarde pentru avioanele F16.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, si sefi ai structurilor militare implicate in procesul de achizitie de tehnica militara s-au intalnit, marti, cu o delegatie a Lockheed Martin, companie americana specializata in cercetarea, dezvoltarea, productia si integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, care a venit cu propuneri de colaborare cu industria nationala de aparare, potrivit Ministerului Apararii Nationale (MApN).

Conform sursei citate, reprezentantii companiei americane au prezentat oportunitatile de cooperare industriala si propuneri de colaborare cu industria nationala de aparare, iar partea romana a detaliat cele opt programe esentiale de inzestrare ale Armatei Romaniei, dar si alte intentii privind dezvoltarea de noi tehnologii militare in Romania.