Consiliul Investitorilor Straini afirma ca introducerea obligatorie a platii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 "va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri" si va cauza "blocaje operationale majore" atat pentru companii, cat si pentru Trezorerie.

"Impovararea administrativa si birocratica a contribuabililor onesti cu masuri ca plata defalcata a TVA nu este, pe termen lung, o buna strategie de combatere a evaziunii fiscale", afirma CIS, intr-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit FIC, aceasta masura "va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, fie ca vorbim de mici antreprenori sau de mari companii".

"Aceasta masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate - companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistem, unitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum si ANAF care va trebui sa aprobe un numar semnificativ de solicitari de transfer din contul de TVA in contul curent intr-un interval de timp cat mai scurt posibil".

Consiliul crede ca ar fost necesara consultarea prealabila a Comisiei Europene si intocmirea unui studiu de impact care sa evidentieze efectul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri, citand exemplul Poloniei, unde un proiect similar a fost in dezbatere publica 2 ani, sistemul este optional si implementarea a fost amanata pana in anul 2018, la solicitarea mediului de afaceri.

CIS considera ca ar fi de preferat implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot si numai in anumite sectoare de activitate care implica un grad ridicat de evaziune fiscala.

Iar pentru combaterea evaziunii fiscale CIS recomanda "masuri care si-au dovedit eficienta in alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizarii unui software certificat pentru facturare sau mentinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizata a TVA".