Conglomeratul chinez CEFC va cumpara 14,16% din actiunile gigantului rus al petrolului Rosneft pentru 9,1 miliarde de dolari de la consortiul Glencore si de la autoritatea qatareza pentru investitii QIA, intarind parteneriatul energetic dintre Moscova si Beijing, scrie Reuters.

Igor Sechin presedinte RosneftFoto: Wikipedia / Dyor

CEFC China Energy a evoluat in ultimii ani de la un trader de nisa intr-un conglomerat energetic iar tranzactia va permite Chinei, al doilea cel mai mare consumator de energie din lume, sa-si intareasca cooperarea cu cel mai mare producator de petrol de pe glob.

Tranzactia vine in contextul in care SUA au impus o noua runda de sanctiuni Rusiei, facand dificil pentru companii occidentale precum Glencore sa dezvolte parteneriate cu firmele rusesti de stat precum Rosneft.

Capitalizarea bursiera a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari iar tranzactia reprezinta una dintre cele mai mari investitii facute de China in Rusia.

Glencore si QIA vor ramane cu participatiuni de 0,5 si, respectiv, 4,7 in capitalul Rosneft.

Kremlinul incearca sa isi extinda legaturile cu China, in special dupa ce statele occidentale au impus o gama larga de sanctiuni Rusiei, pentru anexarea Crimeii si implicarea in conflictul din estul Ucrainei.

Glencore si QIA au convenit sa cumpere 19,5 % din actiunile Rosneft in decembrie 2016 pentru 10,2 miliarde de euro.

Tranzactia a coincis cu asteptarile de relaxare a tensiunilor dintre Moscova si Washington dupa ce Donald Trump a devenit presedinte al Statelor Unite. Acest lucru insa nu s-a intamplat.

Rosneft este condus de Igor Sechin, un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin, care l-a decorat pe seful Glencore Ivan Glasenberg pentru aceasta tranzactie.

Putin a decorat si seful bancii italiene Intesa SanPaolo, Antonio Fallico, care a finantat tranzactia cu 5,2 miliarde de euro.

Tranzactia a ridicat insa o serie de intrebari in randul bancherilor si analistilor.

Glencore si QIA nu au dezvaluit niciodata beneficiarii finali ai actiunilor iar Intesa nu a putut sindicaliza creditul in conditiile in care lumea bancara s-a ferit sa se implice.

Intesa a afirmat ca acel credit de 5,2 miliarde de euro a fost rambursat vineri in urma acordului cu CEFC.

Luna trecuta, Washingtonul a impus noi sanctiuni Moscovei, cele mai dure din 2014.

Sechin a declarat luni ca CEFC va avea acces la campurile petrolifere si la proiectele petrochimice ale Rosneft din Siberia estica.

Acesta este al doilea cel mai mare acord in domeniu al Chinei dupa ce CNOOC a cumparat canadienii de la Nexen in 2013, pentru 15,1 miliarde de dolari. De asemenea, Beijingul a creditat Rusia cu 25 de miliarde de dolari pentru a construi o conducta din Siberia.