Deputatul PSD Gheorghe Simon (57 ani) va fi cel de-al patrulea ministru PSD al economiei din acest an, dupa Mihai Fifor, Mihai Tudose si Alexandru Petrescu. Chiar daca este implicat in viata politica de mult timp, fiind vicepresedintele PSD Maramures din 2010 si la al doilea mandat de deputat, Gheorghe Simon este mai putin cunoscut la nivel national. A fost timp de 20 de ani consilier local si judetean. Reamintim ca Simon va prelua portofoliul de la Economie in locul lui Fifor care a fost propus de coalitia PSD- ALDE pentru functia de ministru al apararii.

Gheorghe SimonFoto: Camera Deputatilor

Ca deputat nu s-a remarcat in vreun fel prin luari de cuvant sau prin initiative legislative legate de zona economica. In actuala legislatura a fost cosemnatar a patru initiative legislative, din care una vizeaza zona fiscala, restul fiind de interes social sau cultural. La fel si in primul sau mandat. Cele mai multe dintre cele 35 de intiative legislative semnate in perioada 2012-2014 vizeaza domenii care nu au legatura cu zonele de care se ocupa Ministerul Economiei.

Potrivit CV-ului sau, Gheorghe Simon este inginer si a lucrat in administratia locala foarte multi ani. In perioada 1992- 2000 a fost consilier local in Viseu de Sus, iar in perioada 2000 -2012 a fost consilier judetean in Maramures. In zona privata a lucrat foarte putin timp, in perioada 2008-2012 fiind director general al SC Angred SRL, Baia Mare. Aceasta firma se afla din 2012 in procedura de faliment.

Potrivit declaratiei de avere, detine doua terenuri in intravilan, unul de 300 mp obtinut in 1987, din care 250 mp de la CAP, iar 50 prin cumparare, si unul in Cluj Napoca de 633 mp, cumparat in 2017. Mai detine doua case, una de 120 mp in Viseu de Sus construita in 1987, si una de 260 mp in Cluj Napoca, achizitionata in 2017. Bunurile sunt detinute impreuna cu sotia sa, Mariana Simon, care este judecator in Viseu de Sus.

Este actionar la SC Independenta SA Viseu de Sus.

Potrivit unui articol al Gazetei de Maramures din 2006, Gheorghe Simon a fost cercetat pentru furt, alaturi de doi frati din clanul Horjenilor, cand era consilier judetean in Maramures. Simon a fost acuzat ca a furat un TAF, utilaj de transportat lemne. Atunci, Simon s-a aparat spunand “nu-mi sta in caracter sa fur TAF-uri”.

"Nu stiu de ce, Notingher (n.red. cel care a facut denuntul penal) a incercat sa ma murdareasca si m-a tarat pe mine in denuntul penal, cu furtul TAF-ului. Nu e un ou, sa-l furi asa. Ma gandesc sa-l dau in judecata eu, desi, nu stiu daca imi sta bine sa-l dau eu pe el. Eu sunt om serios. Nu-mi sta in caracter sa fur TAF-ul nimanui", a spus atunci Gheorghe Simon.

Publicatia locala ZiarMM.ro scria in aprilie 2013 ca un consilier local social-democrat din Viseu, Adi Filip, ii acuza pe primarul Vasile Coman si pe deputatul Gheorghe Simon ar fi primit spagi din partea unui director tehnic in cadrul Directiei Silvice Maramures, pentru a-si pastra postul. “Este vorba despre 150.000 euro, poate chiar 200.000, la domul Simon si mai multi care au beneficiat de ei. Banii sunt din zona noastra, zona Viseului. Nu a fost implicat doar Iacob Andreica… Se da prin intermediul lui Coman Vasile Varzar o anumita suma de bani, intre 150.000 si 200.000″, spunea Filip. Acesta il amintea si pe Dan Mihalache, fost deputat de Maramures, fost sef al admnistratiei prezidentiale si actual ambasador la Londra, care ar fi contribuit la ajungerea banilor la destinatie. Vezi aici mai multe amanunte.