ExxonMobil a ajuns la un acord cu Rusia in privinta unui diferend comercial de peste 600 mil dolari
In 2015, grupul american, implantat de lunga durata in Rusia si condu pe atunci de actualul secretar de Stat Rex Tillerson, a sesizat Curtea de arbitraj de la Stockholm pentru a obtine rambursarea unor taxe fiscale legate de proiectul petrolier Sahalin-1, in Extremul Orient, si unde detine 30%.
"Un acord amiabil a fost semnat in 12 septembrie intre Rusia si ExxonMobil", a anuntat ministerul rus de Finante, intr-un comunicat.
"Partile au ajuns la un compromis reciproc avantajos", a adaugat ministerul, fara a dezvalui termenii acordului.
Exxon contesta regimul fiscal in vigoare pentru proiectul Sahalin-1. Gigantul a platit un impozit pe profit de 35%, cel fixat la lansarea proiectului, in anii 1990, in conditiile in care acesta a fost redus in 2009 la 20%.
Potrivit cotidianului Kommersant, care citeaza surse apropiate dosarului, ExxonMobil ar fi renuntat la solicitari in schimbul atribuirii unei cote intr-un important proiect de exploatare de hidrocarburi in care beneficiaza de scutiri fiscale.
Activitatea ExxonMobil in Rusia a fost strans legata de grupul semipublic Rosneft dar cooperarea lor a fost afectata de sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana.
In iulie, Trezoreria americana a impus o amenda de doua milioane de dolari ExxonMobil pentru ca nu a respectat in 2014 sanctiunile impotriva Rusiei, atunci cand Rex conducea gigantul petrolier.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă