Gigantul american al hidrocarburilor ExxonMobil si guvernul rus au semnat un acord amiabil care inchide un diferend comercial de peste 600 de milioane de dolari, a anuntat joi ministerul rus de Finante, citat de AFP.

Foto:

In 2015, grupul american, implantat de lunga durata in Rusia si condu pe atunci de actualul secretar de Stat Rex Tillerson, a sesizat Curtea de arbitraj de la Stockholm pentru a obtine rambursarea unor taxe fiscale legate de proiectul petrolier Sahalin-1, in Extremul Orient, si unde detine 30%.

"Un acord amiabil a fost semnat in 12 septembrie intre Rusia si ExxonMobil", a anuntat ministerul rus de Finante, intr-un comunicat.

"Partile au ajuns la un compromis reciproc avantajos", a adaugat ministerul, fara a dezvalui termenii acordului.

Exxon contesta regimul fiscal in vigoare pentru proiectul Sahalin-1. Gigantul a platit un impozit pe profit de 35%, cel fixat la lansarea proiectului, in anii 1990, in conditiile in care acesta a fost redus in 2009 la 20%.

Potrivit cotidianului Kommersant, care citeaza surse apropiate dosarului, ExxonMobil ar fi renuntat la solicitari in schimbul atribuirii unei cote intr-un important proiect de exploatare de hidrocarburi in care beneficiaza de scutiri fiscale.

Activitatea ExxonMobil in Rusia a fost strans legata de grupul semipublic Rosneft dar cooperarea lor a fost afectata de sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana.

In iulie, Trezoreria americana a impus o amenda de doua milioane de dolari ExxonMobil pentru ca nu a respectat in 2014 sanctiunile impotriva Rusiei, atunci cand Rex conducea gigantul petrolier.