Masacrarea legislatiei privind guvernanta corporativa in companiile cu capital de stat inceputa in Senat este continuata si de Camera Deputatilor. In vara, senatorii au decis ca zeci de societati si regii de stat sa aiba manageri numiti doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist. Deputatii au mers chiar mai departe, propunand sa lase Guvernului libertatea de a decide prin hotarare care sa fie companiile cu manageri numiti pe criterii politice, fara a mai trece prin proceduri transparente de selectie. Astfel, Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor, condusa de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marti un amendament care va permite Guvernului sa decida singur daca va aplica legislatia privind guvernanta corporativa intr-o companie sau alta.

ParlamentulFoto: Hotnews

Reamintim ca in iunie, senatorii PSD si ALDE au votat, in plen, un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, care contine o lunga lista cu societati si regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist. Pe lista se afla Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat" si mai multe din industria de aparare. Senatul era prima camera sesizata, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputatilor. Initial, deputatii au intentionat sa mareasca lista, insa in cele din urma au introdus un amendament prin care sa lase aplicarea legislatiei dupa bunul plac al Guvernului.

In acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislatiei privind guvernanta corporativa: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz. In multe cazuri au expirat mandatele de patru ani pe care le-au avut fostii manageri, fiind numiti, pe criterii politice, administratori interimari. Guvernul nu s-a grabit pana acum sa inceapa procedurile de selectie a unor noi manageri cu mandat plin. Aceste proceduri ar putea fi bocate cu totul daca proiectul Coalitiei PSD- ALDE va fi aprobat in plenul Camerei Deputatilor si promulgat de presedinte.

De exemplu, Guvernul ar putea decide ca la Transelectrica sa nu mai aplice OUG 109/2011, sa nu mai fie numiti manageri cu mandat plin in urma unei proceduri de selectie, iar conducerea sa fie formata doar din persoane alese politic. Miza este mare, Transelectrica fiind o companie ravnita. Aceasta are deocamdata o conducere interimara, formata din persoane care nu au nicio pregatire in domeniul energetic, dar care sunt apropiate de PSD si ALDE sau chiar membri de partid. Pentru mai multe amanunte, citeste Numiri controversate in Directoratul Transelectrica: Niciunul nu are experienta in domeniul energetic, iar unul dintre ei a fost acuzat de rapire si amenintare cu pusca

UPDATE Liviu Dragnea: indivizi veniti de nu stiu unde, filtrati nu stiu cum, ocupa niste posturi de conducere

Liviu Dragnea a lansat marti seara, la Romania TV, un atac dur la adresa celor care au fost numiti sefi la companiile de stat, in urma unor proceduri de selectie. "De ani de zile, s-a impamantenit acest obicei. Am ajuns sef la o companie, sef la o agentie, sef la o regie, frate, e a mea, adica e a mea! Mai ales ca 109, am castigat concurs pe 109...E a mea, frate! Am pus-o in cap, nu conteaza! Vrei sa ma dai afara, platesti daune!". "In situatia asta a ajuns statul roman si tara noastra, domnul Ciutacu! In care indivizi veniti de nu stiu unde, filtrati nu stiu cum, ocupa niste posturi de conducere, companiile alea se duc in cap si ala cu tupeu: lasa-ma, frate, in pace, ca e a mea!", a continuat Dragnea. Dupa ce i s-a atras atentia ca sunt sefi inca in functie, Dragnea a spus ca "Daca era de la maculita lui, zicea cineva mai devreme, poate avea dreptul sa spuna, adica era privata. Acum nu are dreptul sa spuna".

Virgil Popescu, vicepresedinte PNL al comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor, sustine ca PSD a renuntat la lista cu companiile care sa fie exceptate de la aplicarea legii, pentru a nu risca sa arunce in aer acordurile si intelegerile cu organismele internationale. Insa, au gasit solutia cu amendamentul care sa lase Guvernul sa decida cum aplica legea, obiectivul fiind acelasi: legea sa devina inutila.

"Proiectul a fost asaltat inca de la dezbaterea din Senat cu amendamente ale PSD, menite sa impuna exceptii de la regula organizarii concursurilor pentru conducerea companiilor, astfel incat legea urma sa fie lipsita de continut. Practic, toate marile companii ar fi fost exceptate de la aplicarea legii, iar managerii acestora numiti politic. Cum acest lucru nu putea sa treaca neobservat si cum PSD risca sa arunce in aer acordurile si intelegerile cu organismele internationale, laboratoarele partidului au gasit formula ideala de a se preface ca renunta la acest demers, dar de a mentine acelasi obiectiv. Astfel, PSD a propus un alt amendament care va da Guvernului dreptul ca prin HG, in mod discretionar, sa hotarasca pentru ce companie organizeaza recrutare prin concurs si pentru care face recrutare politica. Majoritatea controlata de PSD a impus aceste modificari, urmand ca aceasta forma a legii sa fie supusa votului in plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz", spune Virgil Popescu printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, PNL se va opune "acestui gen de politizare a companiilor de stat si denunta orice tentativa a PSD de a da sinecuri activului de partid".

Initial, proiectul de lege viza doar Administratia Nationala de Meteorologie, care urma sa fie adaugata la cele doua exceptii prevazute deja in OUG 109/2011: Regia Autonoma "Rasirom" si Compania Nationala "Romtehnica". Practic, ar fi urmat ca numarul exceptiilor sa creasca la trei. Insa, in sedintele de la comisii, senatorii PSD si ALDE au adaugat zeci de companii, acceptand o serie de amendamente.

De precizat ca Executivul s-a opus formei actuale a initiativei legislative. Guvernul a avizat favorabil doar forma initiala care prevedea doar exceptarea Administratiei Nationale de Meteorologie. Motivul pentru includerea Administratiei Nationale de Meteorologie este ca "desfasoara activitati de interes national si activitati cu specific pentru aparare si securitate nationala, avand ca scop asigurarea protectiei meteorologice a vietii si bunurilor". Initiatorii sunt Daniel Constantin (deputat ALDE), Ioan Munteanu (deputat PSD), Doina Silistru (senator PSD), Constantin- Ciprian Serban (deputat PSD), Alexandru Rotaru (deputat PSD), Ioan Dirzu (deputat PSD), Ioan Stan (senator PSD) si Florica Ica Calota (deputat ALDE).

Profitand de aceasta initiativa legislativa, senatorii din comisia economica au venit cu un amendament, adaugand o lista cu zeci de companii. Unele dintre ele nu au nicio legatura cu motivatia amendamentului: "Acesti operatori economici, pe langa activitatea economica pe care o desfasoara in conditii de piata, trebuie sa asigure si sarcinile la mobilizare sau razboi, indiferent de rentabilitatea acestor activitati". Senatorii dinn comisii invoca prevederile art. 346 alin 1, lit. b din Tratatul privind functionarea UE: "orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi".

Insa, au fost adaugate companii care nu se ocupa nici cu productia si nici cu comertul cu armament, munitie si material de razboi. Iata lista senatorilor: Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat", Tarom, companiile de apa, Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia S.A., Romarm si filalele sale, Societatea Mecanica Bucuresti S.A, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Societatea Electromecanica Ploiesti, Societatea Uzina Mecanica Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Fagaras, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Cugir, Societatea Arsenal Resita, Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si institutiile de credit prevazute de OUG 99/2006.

Institutiile de credit precum CEC Bank si Eximbank au fost deja exceptate, la sfarsitul lui martie, de catre Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta.

Vezi aici si atasat raportul comun al comisiilor din Senat cu toate explicatiile parlamentarilor la amendamente.

Citeste si: