Rata somajului la nivel national a fost de 4,1% in luna decembrie, cu 0,1% mai mica decat in luna precedenta, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, rata somajului a scazut cu 1,1%.

In ceea ce priveste somajul pe sexe, rata somajului in randul barbatilor s-a mentinut la 4,3%, iar rata somajului in randul femeilor a scazut cu 0,1% comparativ cu luna anterioara, atingand nivelul de 4%.

In luna decembrie, rata somajului a scazut in 21 de judete si in municipiul Bucuresti, in vreme ce cresteri ale ratei somajului s-au inregistrat in Alba (0,6%), Buzau (0,3%), Covasna (0,2%), Salaj (0,2%), Tulcea (0,2%).

Potrivit ANOFM, "desi luna decembrie este o luna de crestere a ratei somajului, nivelul atins este foarte mic. Se remarca si o tendinta a firmelor cu activitate sezoniera, in special firmele de constructii, care nu au mai recurs la disponibilizari de personal in perioada rece, astfel incat sa reduca cat mai mult riscul de a nu avea lucratori la reluarea activitatilor in primavara, pe fondul deficitului existent de muncitori in domeniu".

Cel mai ridicat nivel al ratei somajului a fost atins in judetul Vaslui (9,6%), urmat de judetele Mehedinti (8,1%), Teleorman (7,3%), Covasna (7,2%),Caras-Severin (7,1%), Ialomita (6,9%) si Galati (5,8%).

Nivelul minim al ratei somajului de 1,5% se inregistreaza in judetul Ilfov.