Intreprinzatorii rusi privesc cu optimism viitorul intreprinderilor lor si al economiei nationale. Conform unui studiu realizat de Centrul pentru studii strategice al Departamentului de stat pentru asigurari, cei mai increzatori in perspectivele lor sunt cei din sfera serviciilor, scrie RBK-daily.

Potrivit raportului, cei mai pesimisti sunt cei din sfera alimentatiei publice.

Analistii trag insa semnale de alarma: foarte curand si unii si alti se vor vedea pusi in situatia de a-si corecta asteptarile. „Acest optimist iti gaseste izvorul in convingerea intreprinzatorilor ca nimic nu-i poate impiedica sa-si extinda afacerile”, comenteaza Anton Strucenevski, de la Troika dialog.

„Economia rusa creste in ritm alert. Un indiciu ca pentru intreprinzatori conjunctura este favorabila”, spune expertul.

Publicatia electronica RBK-daily aminteste ca economia SUA se afla an pragul recesiunii, si, conform celor mai optimiste prognoze, cresterea ei in 2008 nu va depasi 1,2%, in timp ce pentru zona euro a fost preconizata o crestere de 2%. Pentru Rusia, previziunile de crestere economica se invart in jurul cifrei de 6,3%.

Cu toate acestea, euforia intreprinzatorilor incepe sa scada. „Veniturile reale au crescut in 2007, iar multi nu percep adevarata dimensiune a greutatilor economice din acest an, in primul rand inflatia”, afirma analistul Igor Nikolaev. Alt motiv de ingrijorare ar putea deveni inasprirea conditiilor de creditare, adauda Valeri Mironov, expert la Centrul de dezvoltare.

In plus, potrivit concluziilor la care au ajuns specialistii Institutului economic pentru perioada de tranzitie, 2007 nu s-a incheiat intr-o nota majora. „Scaderea cererilor determina intreprinderile sa-si tempereze cresterea productiei”, sustin ei. De altfel, nici prognozele pentru inceputul lui 2008 nu au darul de a incanta si insufla sperante deosebite, noteaza RBK.