Termenul limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice in scopul crearii unei arhive electronice, prin scanarea acestor carnete, a fost prelungit cu un an, pana la 30 noiembrie 2008, printr-o Hotarare aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, se arata intr-un comunicat al Executivului. Prin noul act normativ se stabilesc si sanctiunile pentru cei care nu respecta termenele si conditiile legale de predare a carnetelor de munca.

Actiunea de preluare din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale realizate, a fost demarata la inceputul anului 2006. Scopul acestei actiuni este de a crea o baza de date la nivel national cu istoricul perioadelor de asigurare si a veniturilor tuturor asiguratilor sistemului public de pensii in vederea asigurarii unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii.

Potrivit actului normativ adoptat miercuri de Guvern, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca, sunt obligate sa le predea caselor teritoriale de pensii la termenele stabilite de catre acestea. Nerespectarea termenului de predare a carnetelor de munca se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 300 si 600 de lei in cazul persoanelor fizice si de la 1.500 la 5.000 de lei iin cazul persoanelor juridice.

In cazul fostilor asigurati ai sistemului public de pensii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, carnetul de munca poate fi prezentat, pentru prelucrare, casei teritoriale de pensii in raza careia au fost asigurati ultima data sau, dupa caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de catre titular.

Pe langa prelungirea termenului de predare a carnetelor de munca, actul normativ include activitati noi in operatiunea de prelucrare a datelor, precum cele de scanare, indexare (asocierea imaginii scanate cu elemente de identificare in vederea arhivarii electronice), validare si arhivare electronica, precum si activitatile conexe acestora.