Hewlett-Packard (HP) a devansat Dell in privinta numarului de computere vandute in anul 2007, HP detinand o cota de piata la nivel mondial de 18,2%, conform firmei de cercetare a pietei Gartner, citata de BBC News. Anul trecut au fost comercializate 271,2 milioane de computere personale.

Compania Dell a avut anul trecut o cota de piata de 14,3%, aceasta fiind urmata de Acer (8,9%), Lenovo (7,4%) si Toshiba (4%). O cota de 47,1% este detinuta de alti producatori.

Pe piata din Statele Unite, Apple a inregistrat un avans puternic al vanzarilor. Cresterea de 28% a ajutat Applle sa ajunga la o cota de piata, in SUA, de 6,1%.

Potrivit companiei de cercetare a pietei, vanzarile de PC-uri Hewlett-Packard, care au urcat anul trecut cu 30%, au eclipsat cresterea de doar 1,7% a vanzarilor Dell.

Datele Gartner arata ca in 2006 cele doua companii au avut o cota de piata aproape identica.

Conform raportului, regiunea Asia-Pacific a devenit a doua mare piata la nivel mondial, devansand Statele Unite. Vanzarile puternice din India si Vietnam au facut ca numarul PC-urilor comercializate in aceasta regiune sa creasca cu 18,7%.

Regiunea formata din Europa, Orientul Mijlociu si Africa a ramas liderul mondial in ceea ce priveste vanzarile de computere personale.