Transportatorul national de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) a anuntat miercuri seara ca fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat in judecata compania, solicitand sa fie anulata hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din 23 octombrie, sedinta in care actionarii Transgaz au aprobat distribuirea de dividende in suma de 171 de milioane de lei, potrivit news.ro.

Sebastian BoduFoto: Hotnews

De altfel, Bodu a mai dat recent in judecata si Transelectrica, din acelasi motiv.

Cele doua companii sunt controlate de Ministerul Economiei si sunt intre cele mai profitabile companii de stat.

"Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz informeaza pe toti cei interesati ca pe rolul Tribunalului Sibiu, Sectia a II a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, se afla inregistrat spre solutionare dosarul nr. 5251/85/2017 avand ca obiect 'actiune in anulare a hotararii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor nr. 7 din data de 23.10.2017', cererea se afla in procedura de regularizare", arata un comunicat transmis miercuri seara de Transgaz Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Totodata, reclamantul, Sebastian Bodu, solicita, "pe calea ordonantei presedintiale obiect al dosarului nr.5252/85/2017 pe rolul Tribunalului Sibiu", suspendarea hotararii AGA din 23 octombrie, pana la solutionarea definitiva a actiunii in anulare a hotararii nr.7/2017.

Primul termen de judecata stabilit de instanta este 21 noiembrie 2017.

In 23 octombrie, actionarii Transgaz au aprobat distribuirea sub forma de dividende a sumei de 171 milioane lei, din sumele existente la 31 decembrie 2016 in soldul conturilor "alte rezerve" si "rezultat reportat".

Dividendul brut pe actiune aprobat a fost in valoare de 14,52 lei.

In aceeasi sedinta, actionarii au aprobat si prelungirea pentru o perioada de doua luni, incepand cu 11 noiembrie, a mandatelor membrilor provizorii ai Consiliului de Administratie al Transgaz.

Transgaz, unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania, avand statut de monopol, a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), in crestere cu 42,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu 26%.

Compania si-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% in primul semestru fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

De asemenea, compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anuntat pe 2 noiembrie ca fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat in judecata societatea, iar acesta cere emiterea unei ordonante presedintiale impotriva Transelectrica, prin care sa se dispuna suspendarea unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor pana la solutionarea definitiva a actiunii in anulare pe dreptul comun.

Fostul europarlamentar solicita astfel in instanta anularea hotararii actionarilor Transelectrica prin care au aprobat plata a 171 milioane lei, dividende suplimentare catre stat.

Astfel, pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI-a Civila, a fost inregistrat spre solutionare un dosar care are ca obiect actiunea in anulare a unei hotarari AGA din 16 octombrie. "Hotararea AGA mentionata a fost atacata si cu actiune in anulare pentru nelegalitate, dupa cum sustine domnul Sebastian Bodu, insa pana la acest moment companiei nu i-a fost comunicata, fiind in procedura preliminara de regularizare a cererii", spune Transelectrica.

La termenul de judecata din 27 octombrie, instanta a dispus din oficiu amanarea judecarii cauzei pentru 10 noiembrie, ca urmare a faptului ca a omis sa ii puna in vedere lui Sebastian Bodu obligatia de a achita taxa judiciara de timbru in valoare de 20 lei.