Petre Daea, ministrul agriculturii, s-a lansat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, intr-un atac dur la adresa lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Acest conflict pleaca de la o explicatie pe care Chiritoiu a oferit-o, marti, in legatura cu motivele scumpirii oualor. A spus ca unul dintre posibilele motive este cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie. Petre Daea spune ca este o explicatie pe care o catalogheaza "impotriva tarii". La randul sau, premierul Mihai Tudose a ironizat situatia: Au inceput sa circule caricaturi cu gaini care isi cumpara haine de blana. Trebuie precizat ca Bogdan Chiritoiu a fost pentru cateva secunde in sala de sedinta, insa a parasit-o inainte ca Daea sa faca declaratiile.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am rugat, prin adresa scrisa, pentru ca asa e normal intre institutiile statului sa comunicam, asa cum trebuie, presedintele Concurentei care, daca este astazi aici, poate sa mai dea o data o explicatie pe care n-as cataloga-o decat impotriva tarii. Foarte atent spun acest lucru si foarte apasat, pentru ca a spune ca sunt diferente de pret ca urmare a faptului ca au schimbat, ca e deficitul bugetar, mi se pare prea mult", a spus Daea.

"Ar fi bine sa dea explicatii Guvernului Romaniei, pentru ca dumnealui nu este paun printre gaini, fara sa-si pateze aripile si noi sa fim in fiecare zi perpeliti, fie de situatia reala pe care o are tara, iar dumnealui se plimba cu explicatii cautand un raspuns peste doi ani de zile cand nu mai sunt nici gainile si poate nu mai suntem nici noi", a spus Daea.

Acesta sustine ca fermierul il produce oul cu 36 de bani. "Il scoate la poarta fermei sigilat, ambalat, etichetat, il si transporta in piata, il duce pe raft, practic, il pune pe raft si de aici, deodata, pana la 1 leu, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este justificat", considera ministrul agriculturii.

"Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de presedintele Consiliului Concurentei si fac un apel la domnia sa se abtina la analize din acestea superfluu si sa foloseasca instrumentele pe care le are. Imi spunea mereu ca imi trimite documente si date", a adaugat Daea. Acesta a mai acuzat ca din 15 noiembrie nu a primit nicio comunicare scrisa din partea Consiliului Concurentei, desi Bogdan Chiritoiu "imi tot spunea ca-mi cere documente si date".

Ministrul a mai spus ca in conditiile in care preturile au crescut nejustificat, a fost instituit la nivelul ministerului o echipa de control. In aceste conditii, a solicitat presedintelui Consiliului Concurentei sa intervina. "Din punctul meu de vedere sunt scumpiri la acest produs nejustificate. Dovada este si faptul ca astazi am primit pe whatsapp o imagine de la un magazin de la Sibiu. Cand am fost saptamana trecuta cartonul era 23 de lei, astazi e 16 lei. Pai, nu am schimbat nimic, nici in reteta furajera, nici in costul de productie, producatorul a ramas in acelasi proces tehnologic", a mai spus ministrul agriculturii.

Reamintim ca in urma cu o zi, Bogdan Chiritoiu a declarat ca"excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, creste deficitul comercial. Deci daca am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce genereaza o scadere a cursului si genereaza inflatie. Intrucat mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade fata de euro, acestea genereaza o crestere a preturilor. Sunt legi ale economiei".