In momentul de fata, in Parlament, este pe cale de a fi modificata legea guvernantei corporative, cea care prevede numirea unui management profesionist si independent politic in companiile de stat in scopul transparentizarii si eficientizarii lor. Conform acestor modificari, implementarea guvernantei corporative ar deveni optionala, ramanand la latitudinea Guvernului sa aleaga in ce companii de stat sa o aplice si in care nu. Riscul trunchierii acestei legi este foarte serios, iar consecintele vor fi resimtite de noi toti. Pentru ca noi, romanii, suntem de fapt proprietarii indirecti ai companiilor de stat, ce asigura, prin impozitele platite la stat, o buna parte din alocatiile copiilor, pensiile bunicilor, educatia si sanatatea noastra a tuturor.

Lipsa guvernantei corporativeFoto: freepik.com

Desi contestata de unii, aceasta lege a facut lumina de bine de rau in companiile de stat, iar pe unele chiar le-a pus pe picioare, ajungand sa fie mult mai bine conduse, mai transparente si mai rentabile.

Ce e de facut? Lasam asaltul asupra legii sa treaca neobservat? Lasam companiile de stat sa se intoarca la degringolada anilor '90? Sa speram ca nu. E tare important sa cantarim atent gravitatea riscurilor.

Modificarea acestei legi face parte din schimbarile acestei toamne agitate care par sa conduca la restauratia "baietilor destepti". Legea care garanteaza transparentizarea si eficientizarea companiilor de stat ii "incurca" prea tare pe cei care vor sa se aboneze la contracte banoase cu statul, departe de ochii lumii. Asta e, din nefericire, metoda patentata de stors bani din buzunarul statului in cel al unor personaje dubioase, dar bine conectate politic. Guvernanta corporativa nu a omorat nicio companie, nicaieri in lume. Lipsa guvernantei insa da!

Iar acum Parlamentul pare sa dea o mana de ajutor la neutralizarea efectelor legii. Daca modificarile legii vor fi aprobate, atunci nimeni nu va mai sti ce se intampla in companiile de stat, nici ce contracte deruleaza si nici pe ce cheltuie banii... si, in loc sa ne bucuram de companii de stat tot mai sanatoase si mai competitive, care isi fructifica pe deplin potentialul, riscam sa ne trezim cu companii tot mai subrezite si pe pierdere. Sa ne amintim doar de Hidroelectrica, care a avut nevoie de 4 ani de reorganizare dupa prapadul facut de contractele cu "baietii destepti" din energie.

Acum e momentul sa fim vigilenti, daca nu vrem sa platim mai tarziu o nota de plata umflata, dupa ce isi vor fi facut de cap "baietii destepti". Acum e momentul sa luam atitudine impotriva abuzurilor, la care nu ar trebuie sa fie complice nicio institutie din Romania.