Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind suplimentarea ajutorului de minimis pentru promovarea filmului romanesc in tara si peste hotare, pe doua sectiuni: participarea la festivaluri si targuri de filme, nationale si internationale; distribuirea si exploatarea filmelor romanesti de toate genurile.

Astfel, bugetul total al schemei de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri si targuri de filme se majoreaza de la 585.000 la 750.000 de euro, echivalent in lei, iar bugetul pentru distribuirea si exploatarea filmelor romanesti creste de la 547.000 la 1.000.000 de euro, de asemenea echivalent in lei.

Banii provin din Fondul cinematografic, alimentat din surse stabilite prin art. 13 alin (1) al O.G 39/2005, fara sa fie implicate resurse financiare de la bugetul de stat.

Perioada de valabilitate a schemei in care vor fi acordate ajutoare de minimis este de cinci ani de la aprobarea schemei initiale, prin decizia directorului general al Centrului National al Cinematografiei, respectiv pana in data de 8 decembrie 2019.

Centrul National al Cinematografiei (CNC), aflat in subordinea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, este initiatorul, furnizorul si administratorul schemei de ajutor de minimis atat pentru participarea la festivaluri si targuri de filme, cat si pentru distribuirea si exploatarea filmelor romanesti.

Sprijinul financiar nerambursabil se acorda prin contract incheiat intre beneficiar si CNC, iar data semnarii contractului este considerata data acordarii acestei forme de sprijin. Platile ajutorului de minimis vor fi efectuate pana in anul 2020. Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de beneficiari.

Beneficiarii eligibili sunt intreprinderi romane legal constituite si care isi desfasoara activitatea in Romania, inscrise in Registrul cinematografiei, care nu inregistreaza datorii la bugetul de stat, bugetele speciale sau bugetele locale si care totodata trebuie sa indeplineasca mai multe conditii specifice, mentionate in Regulament.

Odata cu majorarea bugetelor alocate celor doua scheme de minimis se majoreaza si numarul estimat de beneficiari, in cazul distribuirii si exploatarii filmelor romanesti fiind vorba de o crestere de 100%, de la 75 la 150 de beneficiari.

Guvernul sustine ca masura luata miercuri in discutie de guvern se intemeiaza pe mai multe documente interne si internationale care pun accent pe protectia si promovarea diversitatii culturale, printre care Tratatul de la Lisabona, Conventia UNESCO din octombrie 2005 si Programul de guvernare.

In acelasi timp, Executivul urmareste stimularea cinematografiei romanesti, care a repurtat succese in ultimii ani pe plan extern: in perioada 2012-2016, 77 de filme romanesti au obtinut peste 250 de premii de prestigiu in competitiile internationale de gen.