Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) vrea sa aduca muncitori chinezi pentru service-uri si spalatorii auto, potrivit unui comunicat. Asociatia a trimis Ambasadei Chinei o propunere de colaborare si anunta ca vrea un proiect-pilot pentru 80 de angajati chinezi. ASSAI anunta ca ofera salarii de 250-300 euro net/luna pentru angajatii din spalatorii si 500 - 800 euro net/luna pentru angajatii service-urilor, plus cazare si hrana.

In serviceFoto: Hotnews

Asociatia Serviceurilor arata in comunicat ca industria de reparatii auto din Romania se confrunta de peste 5 ani cu un deficit in crestere de forta de munca pregatita in acest domeniu, avand in vedere ca parcul auto este de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o varsta medie de 14 ani.

Comunicatul citat arata ca in multe situatii, salariile solicitate de muncitorii romani depasesc posibilitatile patronilor de service, acuzand "angajatii cu experienta" ca "au ajuns sa santajeze efectiv patronii de service-uri, profitand de lipsa de forta de munca pregatita in acest domeniu si nu accepta salarii sub 1000 - 1400 de euro net".

Patronii de service-uri reuniti in asociatie mai arata ca multi angajati calificati pleaca din Romania "sa munceasca pe bani mai multi in tari precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia".

Somajul voluntar in randul tinerilor si lipsa scolilor profesionale sunt alte doua cauze pentru criza fortei munca, Asociatia aratand ca "in spatiul european, doar Italia depaseste Romania din punct de vedere al somajului voluntar in randul tinerilor".

Asociatia mai arata si ca infiintarea de ateliere de reparatii clandestine afecteaza piata, generand evaziune fiscala.