Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) sase companii pentru incheierea a doua intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice, scrie News.ro.

Cea mai mare amenda a fost incasata de Landis + Gyr, de 27,42 milioane lei (5,92 milioane euro), urmata de Energobit, care a fost sanctionata cu 13,11 milioane lei (2,83 milioane euro).

Elster Rometrics a fost amendata cu 11,21 milioane lei (2,42 milioane euro), Electrica cu 10,8 milioane lei (2,33 milioane euro), iar Electromagnetica cu 10,02 milioane lei (2,16 milioane euro). Compania Ecro SRL a fost si ea sanctionata cu 526.201 lei (113.709 euro).

De altfel, Electrica si Electromagnetica au anuntat vineri ca vor contesta in instanta aceste amenzi.

"In cadrul investigatiei, declansata in septembrie 2015, Consiliul Concurentei a constatat ca AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG si Ecro SRL au participat la o intelegere pentru impartirea unor licitatii publice organizate de operatorii retelelor de distributie a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ, Electrica. Companiile au stabilit modul in care urmau sa participe la licitatii astfel incat sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa castige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime", a anuntat duminica autoritatea de concurenta.

AEM SA a adus insa dovezi privind existenta faptelor anticoncurentiale si a fost astfel scutita de amenda.

Comportamentul anticoncurential s-a derulat in perioada 27 noiembrie 2008 ¬ 30 septembrie 2015 si a vizat numeroase proceduri de licitatie publica derulate in acest interval de timp.

"Efectele intelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica", spun oficialii Consiliului Concurentei.

Potrivit autoritatii de concurenta, unii angajati ai Electrica, companie organizatoare de licitatii publice pentru achizitionarea de contoare si echipamente conexe, au fost implicati in realizarea acestor intelegeri, consultandu-se cu companiile cu privire la elaborarea documentatiei de participare la procedurile de achizitie publica, facilitand in acest fel, schimbul de informatii sensibile din punct de vedere comercial.

In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei sustine ca a constatat existenta unei intelegeri intre AEM SA si Electromagnetica constand in impartirea licitatiilor organizate de catre FDEE Electrica Muntenia Nord si FDEE Electrica Transilvania Sud pentru atribuirea contractelor pentru lucrari de modernizare a contorizarii energiei electrice la blocurile de locuinte din zona de activitate a filialelor respective, in perioada 22 octombrie 2010 ¬ 27 iulie 2012.

¬Pe parcursul investigatiei am transmis autoritatilor competetente informatii referitoare la faptele constatate, continuand astfel buna colaborare intre Consiliul Concurentei si Parchet. Companiile raspund pentru faptele angajatilor lor, iar practicile de acest gen reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la prejudicierea consumatorilor care platesc mai mult pentru produsele sau serviciile achizitionate. De aceea, am recomandat ANRE sa verifice in ce masura, preturile majorate in urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor¬, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

AEM SA, participanta la ambele pratici anticoncurentiale, a aplicat la programul de clementa, aducand dovezi privind existenta faptelor anticoncurentiale, si a primit imunitate la amenda.

Politica de clementa, instrument foarte utilizat in statele Uniunii Europene, permite Autoritatilor de Concurenta sa aplice un regim mai favorabil companiilor implicate in intelegeri anticoncurentiale si care coopereaza in vederea descoperirii si sanctionarii acestor practici ilegale.

Consiliul Concurentei incurajeaza astfel companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala.