Pe de alta parte, cresc salariile parlamentarilor. Indemnizatiile brute ale deputatilor au fost majorate de la 1 ianuarie, gratie cresterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, in functie de care se calculeaza aceste indemnizatii. Coroborata cu Legea salarizarii unitare si cu transferul contributiilor la angajator, cresterea indemnizatiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, in timp ce cresterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%. Ca urmare a acestei majorari, un parlamentar ajunge la o indemnizatie de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decat in luna decembrie.
- In vara, ministrul Muncii si ministrul Finantelor de atunci, Ionut Misa, spuneau ca salariile nu vor scadea dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat. Vezi aici.
- In noiembrie, ministrul muncii sustinea cu tarie ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, ca "interpreteaza, ca de obicei, vorbele" reprezentantilor Guvernului si ale patronatelor. Vezi aici.
Salariatii din mediul privat. Liderul sindical Dumitru Costin spune ca peste doua milioane de salariati din mediul economic concurential ar putea fi afectati in urma aplicarii OUG 79/2017 privind transferul contributiilor de la angajator in brutul angajatului. Acesta spune ca pana acum in Revisal s-ar fi inregistrat acte aditionale doar pentru 48% din contractele de munca. "Aseara, doamna ministru (n.red. ministrul muncii) iese intr-o interventie telefonica si anunta: Pana la sfarsitul lunii ianuarie, in Revisal s-au inregistrat acte aditionale doar pentru 48% din contractele individiale de munca ale salariatilor. Prin aditionale teoretic s-ar fi mutat contributiile angajatorului in brutul angajatului pentru 48% din total salariati. Sunt 48% la peste 5 milioane si jumatate de salariati. Discutam de peste doua milioane de salariati din mediul economic concurential pentru care angajatorii nu au venit cu acte aditionale pe care sa le negocieze si sa le incheie cu salariatii, in baza carora sa creasca salariile brute. Sunt doua milioane de oameni care sunt afectati astazi in mod direct", a explicat Dumitru Costin.
Grefierii. Personalul auxiliar de specialitate si conex din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea reclama ca in urma transferului contributiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani in munca si in functie vor pierde la salariu sume cuprinse intre 36 si 500 de lei. In aceste conditii, Asociatia Grefierilor din Romania si Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial au declansat de la 1 februarie un protest, fara a afecta activitatea instantelor sau parchetelor. Protestul personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor fata de modul de calcul al drepturilor salariale va continua pana cand Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii vor chema la discutii reprezentantii organizatiilor profesionale si sindicale reprezentative.
Personalul auxiliar din sanatate. Veniturile vor scadea si in spitalele mono-profil, mai exact pentru sectia de psihiatrie, TBC si boli infectioase, a declarat si presedintele federatiei sindicale SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu pentru Agerpres. "Salariile vor creste in sanatate doar la medici, dar nici medicilor nu le vor creste salariile atat cat a fost estimat... In sanatate insa sunt cazuri unde se diminueaza salariul si pot sa va dau cateva exemple: in patologie vor fi scaderi salariale, la spitalele mono-profil, ma refer aici la psihiatrie, TBC si infectioase, unde existau sporuri mari, inclusiv pentru personalul TESA, acum vor avea diminuari drastice, de 40%.... Mai sunt cazuri in asistenta sociala, unde un sef de centru castiga cat un muncitor necalificat, iar muncitorul necalificat a putut sa isi negocieze, pe baza salariului din iulie a anului trecut, direct cu primaria, la salariul de referinta al viceprimarului", a spus Husanu.
Personalul nedidactic din invatamant. Sindicatele din Educatie ameninta cu proteste si greva generala, acuzand nemultumiri majore: reduceri de posturi si salarii de mizerie. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata ca vor fi scaderi de salarii la personalul nedidactic. "Desi s-a repetat de mai multe ori ca nu vor fi scaderi salariale, iata ca avem exemple concrete in care se intampla acest lucru. Avem colegi din personalul nedidactic cu jumatate sau un sfert de norma care, din cauza noului Cod Fiscal, pierd bani din salariu: cate 200 de lei pentru cei cu jumatate de norma, iar cei care au un sfert de norma vin cu 54 de lei de acasa, pentru ca toate contributiile sociale se platesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar daca acestia au venituri mai mici", a declarat la randul sau George Purcaru, prim-vicepresedinte FSLI.
"Avem deja probleme in scoli si in gradinite cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Scolile sunt aproape in imposibilitatea functionarii din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie sa fie foarte clar pentru ministrul Educatiei: nu putem functiona in aceste conditii si uitam ce este cel mai important: interesul elevului", a declarat si Cornelia Popa-Stavri, secretar-general FSLI.
Angajati din ministere. Aplicarea noii legi a salarizarii si transferul contributiilor de la angajator la angajat afecteaza mare parte din angajatii ministerelor. "Problemele majore sunt in administratia publica centrala si aici ma refer la ministere si deconcentratele ministerelor", a declarat pentru HotNews.ro Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici. Potrivit acestuia, aproximativ 22.000 de angajati din administratia publica centrala vor avea salariile scazute, cu pana la 30%-40%, unele ajungand sa fie chiar si cu 4.000- 5.000 lei mai reduse. Liderul sindical mai spune ca cele mai mari reduceri le vor simti angajatii din Ministerul Afacerilor Externe, circa 57% dintre cei cu functii de conducere si 20% dintre cei cu functii de executie.
Acesta sustine ca mai sunt institutii in care cei necalificati vor fi platiti la fel ca cei calificati in urma cresterii salariului minim pe economie. "Un alt element pervers se intalneste acolo unde salariile sunt foarte mici. De exemplu, la Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului si Sportului si Protectia Consumatorului. Sunt institutii foarte multe care au salariile, in momentul de fata, oarecum in zona salariului minim pe economie. Cresterea salariului minim a facut ca toate functiile necalificate sa le duca spre cele calificate, prost platite. In momentul de fata, la Ministerul Tineretului si Sportului, avem aproape 75% la nivel teritorial cu salariu minim pe economie, indiferent daca au studii superioare sau nu, daca sunt calificati sau nu. La Ministerul Culturii, procentul este asemanator, si aici ne referim la bibliotecari, toti cei care lucreaza la unitati deconcentrate. In zona Protectiei Consumatorului, o institutie foarte importanta, 43% ne ducem la salariul minim pe economie. Ii ridicam pe cei cu munca necalificata la nivelul celor celor calificati", a mai declarat Sebastian Oprescu.
Politisti. De asemenea, circa 8.000 de politisti vor avea veniturile diminuate dupa eliminarea unui spor de performanta. Emil Pascut, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul", a declarat pentru HotNews.ro ca sefii din politie se uitau cu "jind" la sporul primit de politistii care asigurau permanenta, 24 de ore din 24, in serviciu, si astfel acesta a fost luat si impartit la toata lumea. Potrivit acestuia, politistii sunt in continuare presati, chiar santajati, sa asigure permanenta, insa fara a mai primi sporul. S-a ajuns la nevoia asigurarii permanentei in multe zone din tara din cauza lipsei de personal.
Angajati din Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii. Multi dintre salariatii din Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii ar fi urmat sa aiba venituri mai mici daca nu intervenea Guvernul cu o Hotarare care introduce un spor de pana la 35%. Legea salarizarii bugetarilor ar fi produs scaderi masive de salarii in aceste ministere. Insa, la sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a aprobat o Hotarare prin care toti angajatii Ministerului Dezvoltarii si cei ai Ministerului Agriculturii vor primi cresteri salariale de pana la 35% din salariu pe motiv ca gestioneaza fonduri europene.
foarte bine, doar suferinta poate arata romanilor cine e dusmanul Romaniei
Toti smecherii care prevad o mare criza taceau ca mutii in 2008. Acum sufla si in iaurt. Ce se intampla acum pe burse e o corectie si nu poate fi comparat cu momentul 2008.
Zeci de mii in ministere, ce frunza invirt ei acolo ...
Bravos volgutza! ai pus in legea asta toata prostia de care erai capabila , le-ai tras-o ....... cu simt de raspundere
asta da "program de guvernare"...
Si nu era vorba ca economia duduie si avem cea mai mare crestere economica de moare China de ciuda si deficit infim? Pai da, ca doar d-aia si-au marit salariile, ca merita dupa atata truda.
https://republica.ro/teleorman-judetul-cu-cel-mai-mare-procent-de-asistati-social-din-romania-ministrul-muncii-acolo-a-existat
https://republica.ro/ministrul-muncii-zdam-beneficii-si-celor-care-au-nevoie-dar-si-unor-oameni-care-stau-si-lancezesc-si-sunt
Suntem in 2018, cu teleormanistanul la putere.
or fi votantii oameni normali ?............vom vedea
- Salariatii din mediul privat
Un target demografic neimportant pentru coruptii de la conducere
- Grefierii
"Ce-s aia?" ma astept sa intrebe Plesoianu si acolitii sai
- Personalul auxiliar din sanatate
De parca domeniul sanatatii nu era oricum la pamant, iar doctorii capabili pleaca, deci, nu-i o pierdere. Ramane personalul auxiliar care oricum e invizibil pt gasca de hoti
- Personalul nedidactic din invatamant.
Invatamantul sta la fel de bine ca si santatatea. Inclusiv la capitolul politizare, cu mentiunea ca desi macar la spitale chiar daca-s sefi corupti, macar sunt pe domeniu, la institutiile scolare pun incapabili care nu au promovat examenul de post. Cat despre personalul nedidactic, probabil ca ar vota PSD oricum...
- Angajati din ministere.
Astia-s oricum doar o adunatura de buletine de vot pentru GIO. Nu reprezinta oameni.
- Politisti
La politisti scad salariile, la militieni cresc. Cam asa se concluzioneaza.
- Angajati din Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii.
Niste domenii care nu au viitor in tara asta pentru ca nu se investe corespunzator. Este vorba de investit si dezvoltat dpdv calitate, nu cantitate. Asa ca aberatiile lui Deea sunt egale cu minus unu.
Concluzionand, au taiat fix din domeniile care sunt la pamant in tara asta. Tipic PSD. Partea ironica este ca sunt convins ca acestia i-au si votat. Poate invata ceva din asta. Pe de alta parte, experienta celor 30 de ani imi arata ca sunt naiv.
Oricum, felicitari PSD-ALDE. Ati reusit intr-un an ce n-au reusit multi in 30 de ani. Ati aruncat absolut fiecare domeniu in aer, ati cauzat o emigrare in masa, v-ati marit salariile si vreti imunitate in acelasi timp scazand salariile celeorlalti si asteptandu-va ca "fraierii" sa respecte legea si ati alienat toate tarile care ne intind o mana de ajutor si ati facut de ras tara asta mai rau decat isi imagina careva.
Meritati un premiu: darwinawards!
Pentru cine nu intelege, e o gluma intre programatori.
Deci tu esti genul ala de persoana care pe vremuri se numea "agitator" sau "instigator" care arunca soparla ca sa distraga atentia maselor.
Mi-e greu sa cred ca ai ochelari de cal si nu vezi padurea din cauza copacilor.
Tu esti genul de om care si daca Johannis ar propune taierea salariilor ar zice "uite ca si KJ cere" in loc sa accepti ca e o idee proasta indiferent cine o cere - aici includ idolii tai.
se iau de siteul care da stirea...
ma conteazaq?!
conteaza ca iubitii care te platesc pe tine, fac pipi pe toti.... si pe privati si pe bugetari!
asa ca lasa vrajeala si recunoaste ca v-ati luat tzeapa
Voi postacii PSD incepeti ziua cu una mica de de dimineata?
As vrea sa le multumesc, dar nu pot.
Somnul natiunii naste monstrii.
Sincer, imi pare rau pentru ei.
Mulţumită ŢOPĂIELII FISCALE A PSD-ALDE, care a schimbat
- atât procentul CAS (de la 10.5% la 25%),
- cât şi câştigul salarial mediu brut (de la 3131 la 4162 lei),
pentru un concediu de maternitate a cărui bază de calcul se află în 2017 (veniturile din ultimele şase luni anterioare, care sunt fără contribuţii incluse) se reţine CAS în sumă diferită în decembrie 2017 faţă de ianuarie 2018. Astfel:
decembrie 2017:
câştig salarial mediu brut: 3131 lei
bază de calcul CAS: 35% x 3131 lei = 1096 lei
procent CAS datorat de angajat: 10,5%
valoare CAS reţinut lunar: 10,5% x 1096 lei = 115 lei
ianuarie 2018:
câştig salarial mediu brut: 4162 lei
bază de calcul CAS: 35% x 4162 lei = 1457 lei
procent CAS datorat de angajat: 25%
valoare CAS reţinut lunar: 25% x 1096 lei = 364 lei
Practic nemernicii taxează prestaţii calculate după venituri fără contribuţii incluse (obţinute în 2017) cu procente stabilite pentru veniturile cu contribuţii incluse.
Deci în fiecare lună de concediu de sarcină şi lăuzie mămica pierde 249 lei pe lună. Deci până la 1.000 lei în total, în cele 4 luni.
De fapt situaţia e valabilă pentru orice concediu medical din primele 6 luni ale lui 2018 (ulterior ultimele 6 luni anterioare concediului medical vor fi toate cu venituri cu contribuţiile incluse).
"ianuarie 2018:
/.../
valoare CAS reţinut lunar: 25% x 1457 lei = 364 lei"
dar ... pentru prima data in aproape 30 de ani psd isi arata adevarata fata si pt votantii lor! Poate macar acest dezastru care este de 1 an de zile (si o sa mai dureze) o sa trezeasca romanii si o sa scapam de psd...