Guvernul lasa si in acest an companiile de stat fara bani de investitii, obligandu-le sa repartizeze minim 90% din profit sub forma de dividende
Mai exact, Guvernul discuta in sedinta de joi un memorandum cu tema "Mandatarea reprezentantilor statului in Adunarea generala a actionarilor/Consiliul de administratie, dupa caz, la societatile nationale, companiile nationale si societatile cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, in vederea luarii masurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub forma de dividende/varsaminte la bugetul de stat".
UPDATE 18.30: Guvernul a adoptat acest memorandum, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al Executivului, Nelu Barbu. Intrebat cum este justificat acest memorandum si de ce sunt lasate companiile fara bani de investitii, Nelu Barbu a spus ca "daca nu se adopta acest memorandum, exista un impact negativ in veniturile bugetului de stat 1,3 miliarde de lei".
Si anul trecut, Executivul a obligat companiile sa distribuie sub forma de dividende aproape tot profitul obtinut in 2016. Ulterior, au fost obligate sa distribuie sub forma de dividende suplimentare si rezervele pe care le detineau.
Aceste masuri afecteaza companiile de stat. Anul trecut, Transelectrica a anuntat ca in 2018 va fi nevoita contracteze finantari noi pe termen mediu si lung pentru a putea realiza proiecte de investitii majore in reteaua de transport al energiei electrice. Si alte companii au investitii majore de facut. De exemplu, Transgaz trebuie sa investeasca in conducta BRUA, iar Romgaz in centrala de la Iernut.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Devin clar precum cristalul ca in max. 6-8 luni vom fi falimentari!
Cum poporul roman are o jena de a protesta si a arunca la gunoi astfel de condicatori, nu vad care ar fi solutia pentru evitarea unei tragedii nationale.
Se pare ca 100 de ani de Romania au fost mai mult decat suficienti!
Cursul pe care se bazează bugetul - doar 4,55 de lei pentru un euro + sub 3% din PIB pt. " investitii " ???
Noi cu mareatza " crestere " economica in timp de Polonia a lansat un masiv program de infrastructura Nord-Sud, prin care sa lege tarmul polonez al Marii Baltice de porturile marilor sudice, Constanta (la Marea Neagra) si Salonic si Rjeka in spatiul mediteraneean.
Ungarira : o noua centrala atomo-electrica la Paks, care sa ii asigure rolul de cel mai mare exportator de electricitate regional, o noua conducta sudica de transport al gazelor rusesti, o noua ruta pentru aducerea spre petrochimia MOL-ului a gazelor recent descoperite la Marea Neagra (conducta BRU, fosta BRUA, de unde a exclus Austria), o linie de cale ferata de mare viteza Budapesta-Belgrad.
Bulgaria : Bulgaria un mare proiect de infrastructura ce va valoriza litoralul sau de la Marea Neagra printr-o sosea de coasta care sa lege acest litoral de Constanta, adica racordarea Varnei si Burgasului la un spatiu economic imens, cu infrastructura de transport satisfacatoare.