Guvernul a aprobat OUG pentru mentinerea venitului net pentru IT-isti, cercetatori, muncitori sezonieri si persoane cu handicap/ Angajatilor cu contracte part-time li se vor retine contributii doar pentru salariul realizat, diferenta fiind platita de angajator

de CP     HotNews.ro
Joi, 8 februarie 2018, 20:47 Economie | Companii


angajati IT
Foto: Pexels
Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, pentru cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, precum si pentru salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat. O alta prevedere a ordonantei de urgenta asigura conservarea venitului net pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat.

Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente  salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat.

De asemenea, se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical si care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situatie, contributiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizatia de somaj), si nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislatia anterioara.     

In privinta mentinerii venitului net lunar pentru IT-isti, cercetatori, muncitori sezonieri si persoane cu handicap, masura  se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate, astfel incat angajatorii acestora sa nu fie obligati la un efort financiar suplimentar.

Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere  transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Astfel, pentru toate aceste categorii de angajati, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat. Mai exact, este vorba despre o formula de calcul care se aplica venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contributie sociala de sanatate care urmeaza sa fie compensata de la buget, astfel incat venitul net aferent lunii ianuarie 2018 sa nu fie mai mic in raport cu cel din decembrie 2017, numai daca s-a aplicat majorarea salariala cu cel putin 20%. De exemplu, un angajat care avea in luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, platea contributie de asigurari sociale de sanatate in suma de 550 de lei. Daca angajatorul ii mareste venitul brut cu 20%, angajatul ar urma sa aiba 12.000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicarii transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui sa plateasca CASS 1.200 de lei si contributie de asigurari sociale in suma de 3.000 de lei. Dupa aplicarea facilitatii din acest act normativ, angajatului i se va retine la sursa CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenta datorata, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net.

Valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si contributia de asiguari sociale de sanatate retinuta la sursa se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata potrivit Codului fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi emise norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Persoanele care desfasoara acelasi tip de activitate, dar sunt angajate in institutii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





4192 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Teroare (Joi, 8 februarie 2018, 21:10)

  Daniels22026 [utilizator]

  Cum sa retii impozit pentru venituri nerealizate???!!! Cum va mai rabda pamantul?

  Mi s-a intunecat mintea. Nu am fost niciodata patronul vreunei afaceri private, Dar ma sufoc de ura. Simpatizantii mafiei PSD-iste au creat un vulcan orb in sufletul meu. Nu mai pot. Ma macina o ura fiarta prea mult, razbunatoare, mai intensa decat la revolutia din 1989. Mi-e frica de mine insami.
  • +2 (2 voturi)    
   Ura e autodistructiva (Vineri, 9 februarie 2018, 2:03)

   C-- [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Nu-i lasa sa faca asa ceva din tine. Daca-i lasi sa-ti innegreasca sufletul ai pierdut cel mai important lucru. Ar fi o paguba mult mai mare decat tot ce-au furat pana acum.
 • +3 (3 voturi)    
  discriminare (Joi, 8 februarie 2018, 21:36)

  Dan_Nemes [utilizator]

  In legatura cu domeniile scutite de impozit.

  Oricine se va angajat pe un post dupa 01/01/2018 in urma caruia beneficiaza de scutire de impozit va avea un venit net MAI MIC faca de o alta persoana cu acelasi venit brut dar angajata din 31/12/2017.

  Mai mult aceasta "corectie" este valabila doar pentru anul curent. Incepand cu anul 2019 absolut tuturor acestor persoane le va scadea salariul net cu 6.5% (cel putin in acest moment nu va mai fi o discriminare)

  "Scoti degetul dintr-o gaura ca sa astupi alta pe care intra apa"
 • +3 (3 voturi)    
  E clar, astia vor fi platiti la negru (Joi, 8 februarie 2018, 22:33)

  cartofil [utilizator]

  Am nevoie de doi-trei boschetari sa-mi incarce un autocamion cu marfa, lucrurile sunt clare: negociez cu ei, incarca marfa si le dau banii cash, fara contract, fara alte povesti. Banii ii scoti din profit dupa ce platesti taxele relativ decente pentru impozit pe profit si impozit dividende. La fel, daca chemi oamenii la prasit, muncesc 3 ore cat ai nevoie, le dai banii si gata. Le mai dai si o masa daca cer asta (asta cum o inregistrezi in contabilitate-ne spune dl. Teodorovici ???). Dar astia de la ANAF si de la Ministerul de Finante sunt dusi cu pluta, n-au muncit in viata lor in domeniul privat, sunt doar rude sau apropiati ai celor care administreaza puterea, pusi la caldurica cu leafa buna, si nu pricep nimic. Ce conteaza ca vor chinui cateva sute de mii de intreprinzatori ????
 • +2 (2 voturi)    
  gandirea psd (Vineri, 9 februarie 2018, 8:33)

  Bogdan_100 [utilizator]

  dragnea se mira ca se intampla, guvernul ii da dreptate, guvernul se gandeste sa rezolve si lanseaza 3-4 fumigene drept solutii pe la televiziuni de partid si de stat, guvernul ia in calcul o OU sau o schimbare de lege, guvernul isi propune o OU, guvernul discuta despre o OU, guvernul publica pe site o OU, guvernul da o OU, parlamentul modifica radical OU, nu se publica norme de aplicare, haosul cel mai deplin .....
 • 0 (0 voturi)    
  Pe mine ma avantajeaza, ... (Vineri, 9 februarie 2018, 23:24)

  Eu the first [utilizator]

  ... da' la capitolul prostie cre' ca bate chiar si legile justitiei ordonanta asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by