Ninsorile şi frigul din ultimele zile au afectat foarte mult albinele, fiind zăpadă şi îngheţ tocmai în perioada în care acestea au depus puiet, pierderile putând fi estimate la 20 - 30%, a apreciat, sâmbătă, la "Sărbătoarea Mierii", desfăşurată la Blaj, managerul uneia dintre cele mai importante firme apicole din ţară, Victor Mateş, citat de Agerpres.

AlbinaFoto: Flickr

"Ne aşteptăm ca albinele să dea înapoi cu mai mult de patru săptămâni. Le-a afectat foarte mult (vremea nefavorabilă - n.r.), fiindcă a venit foarte târziu. Nu era nicio problemă dacă era zăpadă în ianuarie şi februarie, dar la începutul lui martie, când ele au început să se dezvolte, au depus puiet, le-a prins nepregătite să facă faţă la o asemenea scădere de temperatură. O să putem evalua situaţia după zece zile, dar cred că pierderea este de 20 - 30%", a declarat Victor Mateş.

El a menţionat că anul trecut au fost alte fenomene, după un start foarte bun, fiind "proastă perioada de cules".

Mateş a apreciat că anul trecut România a produs între 12.000 şi 14.000 de tone de miere, din care 8.000 - 9.000 de tone au fost exportate, îndeosebi în Germania, Italia şi Franţa.

Compania apicolă pe care Mateş, fost profesor de fizică, o deţine în Blaj, procesează pe an circa 2.500 de tone de miere din toate sortimentele. "O bună parte, cam 30 - 40%, este pentru piaţa internă - miere ambalată, sub diferite forme, la borcane, PET, caserole, iar restul la export. Noi exportăm majoritar, circa 80%, vrac, iar 20% îmbuteliat", a menţionat el.