Boeing a intrat în vizorul hackerilor. Compania care produce avioane a fost afectată de virusul WannaCry, care a infectat mii de sisteme operative, în mai 2017, în 150 de ţări din lume - printre care şi Italia - şi care este capabil să blocheze accesul la datele computerelor până când se plăteşte o răscumpărare, potrivit La Reppublica, citat de Rador.

Boeing 787 Dreamliner, o aeronava lung-curierFoto: Hotnews

Ştirea despre atacul informatic a fost publicată de "Seattle Times", care a divulgat un comunicat scris de Mike VanderWel, inginer şef la Departamentul de producţie a avioanelor comerciale.

Top managerul a mobilizat toţi experţii companiei, pe care i-a invitat să colaboreze pentru a diminua efectul virusului. Infecţia ar fi avut origine în North Charleston. "Am auzit că braţele robotice de asamblare 777 ar putea fi blocate", a avertizat managerul, indicând că virusul s-ar putea extinde la funcţiile de producţie şi de teste ale avioanelor şi, eventual, chiar la software-urile avioanelor.

Alarma a fost, apoi, diminuată de companie, care într-un comunicat oficial a asigurat: "O serie de ştiri despre problemele provocate de virus sunt exagerate şi inexacte". Potrivit purtătorului de cuvânt Linda Mills, "centrul pentru operaţiuni de cybersecurity a dezvăluit o penetrare limitată a virusului într-un restrâns număr de sisteme. Au fost aplicate nişte remedii - a adăugat - şi acest lucru nu este o problemă capabilă să dăuneze producţia sau livrările".

Virusul WannaCry a apărut pentru prima dată în 2017, când s-a răspândit în urma unei erori a sistemelor de operare ale Microsoft, deja cunoscută de National Security Agency din America. Atunci, Casa Albă a indicat Coreea de Nord drept responsabila atacului