„Aeronava Blue Air #0B3101, aflată în perfectă stare de funcționare, a decolat, conform programului de zbor de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca duminică, 1 aprilie, la ora 21.41, cu destinația Aeroportul Henri Coandă. La scurt timp după decolare aeronava s-a reîntors in siguranta pe Aeroportul Cluj și a aterizat la ora 22.25. În urma inspecției realizată de echipa noastră tehnică s-a concluzionat faptul că motorul a fost impactat în urma ingestiei unui FOD, un animal sau o pasăre, chiar la ridicarea aparatului de la sol”, transmite Blue Air.
„După cum se observă și din imaginile atașate prezentului comunicat de presă, motorul prezintă semnele clare ale ingestiei ingestia unui corp extern (FOD) la decolare. Comandantul a decis, pe baza procedurilor si a compententelor sale, revenirea pe aeroportul Cluj-Napoca. Echipajul nostru nu a solicitat asistență la aterizare, revenirea pe pistă s-a realizat normal și, în niciun moment al zborului, siguranța pasagerilor Blue Air nu a fost pusă în pericol”, potrivit companiei.
După incident, o altă aeronavă Blue Air a decolat de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Aeroportul Internațional Cluj pentru preluarea pasagerilor și s-a reîntors la București la ora 02.35.
Reamintim, un avion Blue Air care a plecat de la 21.30 din Cluj-Napoca cu destinaţia Bucureşti a avut o problemă la unul dintre motoare imediat cum s-a desprins de pe pistă, moment în care s-a auzit un sunet puternic, iar aeronava a început să trepideze energic.



< idem la ingestie - ce are stomacul cu motorul
Dex: INGÉSTIE, ingestii, s. f. Înghițire, introducere pe cale bucală a alimentelor sau a altor substanțe în stomac. – Din fr. ingestion.
daca asa arata comunicatul Blue Air ..... ar face bine sa treaca pe la scoala, sint agramati rau de tot
În aviație, termenul consacrat pentru aspirarea unor obiecte străine în motor e ”ingestion”. Numai rușii își folosesc limba proprie în aviație, restul lumii folosește engleza.
Oricum rezistent pasaroiu' lui Blue air, de s-a invartit ceva pana a aterizat din nou.
Dar aici, viteza era doar cea de decolare, comunicatul spune clar " imediat cum s-a desprins de pe pistă,"
asa ca da, este valabila cosntatare ta "o pasare nu poate face asemenea paguba" - ca doar nu a fost curcan, dropie sau strut!!!
In cazul de fata vorbim de rotatia turbofan-ului, sau mai exact a paletelor acestuia. Acestea ajung la rotatii intre 3000 si 4000 rpm (cu viteze supersonice la varf). Asadar, orice impact cu orice obiect, cat de mic, poate avea efecte dezastruase. Si nu, nu e nevoie de un cal pentru a distruge o turbina de avion. O cioara (de la groapa de gunoi din apropiere) e mai mult decat suficienta.