”Acum câteva săptămâni se părea că victoria partidului Fidesz este doar o formalitate. Perspectiva a fost schimbată însă de alegerile pentru primăria din Hódmezővásáry, care era fortăreața Fidesz-ului. A câștigat acolo candidatul opoziției unite. A fost pentru toți o surpriză. Fidesz s-ar putea să nu obțină majoritatea de două treimi, pe care o are acum în parlament.”, a declarat apreciază Krisztián Szabados, șeful institutului independent Political Capital, intr-un interviu acordat Reczpospolita.

HotNews.roFoto: Hotnews

Redactor: Există ceva în stare să-l amenințe pe Orban în exercitarea în continuare a guvernării?

Krisztián Szabados: Acum câteva săptămâni se părea că victoria partidului Fidesz este doar o formalitate. Perspectiva a fost schimbată însă de alegerile pentru primăria din Hódmezővásáry, care era fortăreața Fidesz-ului. A câștigat acolo candidatul opoziției unite. A fost pentru toți o surpriză. Fidesz s-ar putea să nu obțină majoritatea de două treimi, pe care o are acum în parlament.

Redactor: Să fie acesta un punct de cotitură?

Krisztián Szabados: Acest lucru schimbă complet situația. Dacă partidele din opoziție păstrează această unitate, atunci sunt șanse ca ele să câștige alegerile – în opinia mea în prezent sunt la nivelul de 40%. Până nu de mult erau egale cu zero.

Redactor: Unitatea a putut fi ușor de obținut la nivel local, dar s-ar putea să nu fie obținută la scara întregii țări?

Krisztián Szabados: Este adevărat, dar s-ar putea ca Fidesz să nu obțină majoritatea de două treimi, pe care o are acum în parlament. Ar fi o schimbare fundamentală, cu toate că Fidesz poate spera în continuare la obținerea majorității simple.

Redactor: Ce schimbă în practică această situație?

Krisztián Szabados: A schimbat deja stilul realizării campaniei electorale de către Fidesz. Nu mai există nicio altă temă în afară de problema imigrației și a refugiaților. Aceasta înseamnă că Fidesz se teme să piardă în multe circumscripții electorale cu un singur mandat, la fel ca la Hódmezővásáry.

Redactor: De ce imigrația continuă să fie o problemă? Criza a trecut deja.

Krisztián Szabados: Imigrația este prezentată de mediile controlate de guvern sau favorabile acestuia. Are rolul de a distrage atenția de la nereușitele în multe domenii, de ex. în învățământ. Este vorba în primul rând de acoperirea noilor informații aproape zilnice despre scandalurile de corupție în rândurile guvgernanților și ale administrației.

Redactor: Este eficace această strategie?

Krisztián Szabados: În cercurile susținătorilor partidului Fidesz, da. Este efectul îndelungatei campanii impotriva imigrației și a dușmanului public numarul 1, care este pentru partidul de la putere George Soros. De câtva timp, scopul propagandei Fidesz sunt Națiunile Unite și aceasta din cauza declarației unuia din funcționarii ONU, care în timpul crizei imigrației a argumentat că statele UE sunt în stare să primească până la 1 milion de imigranți.

Redactor: Propaganda aceasta ar putea avea consecințe invers celor intenționate.

Krisztián Szabados: Cred că nu. Ungurii se opun cel mai mult imigrației din toată UE.

Interviu Reczpospolita.(preluare RADOR)