Grupul farmaceutic elveţian Norvatis a convenit preluarea companiei americane AveXis, specializată în terapia genetică şi medicina de precizie, pentru a obţine un medicament promiţător în tratarea unei boli rare a bebeluşilor, informează News.ro citând Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acţionarii AveXis, companie înregistrată în Bannockburn, Illinois, vor primi 218 dolari pe acţiune în numerar, a anunţat luni Novartis. Preţul este cu 88% peste cotaţia înregistrată de acţiunile AveXis la închiderea tranzacţiilor de vineri.

Tranzacţia este al doilea acord de acest tip convenit de Novartis în 2018 şi primul sub conducerea noului director general Vas Narasimhan.

Producătorul elveţian de medicamente realocă o parte din fondurile de 13 miliarde de dolari obţinute din vânzarea participaţiei deţinute la o companie mixtă de produse pentru îngrijirea sănătăţii pe care o deţinea împreună cu GlaxoSmithKline, pentru a-şi consolida poziţia în domeniul medicamentelor comercializate pe bază de preascripţie medicală, înainte ca unele dintre cele mai bine vândute produse aflate în portofoliul său să piardă protecţia oferită de brevete.

"Obiectivul nostru este să ne dezvoltăm portofoliul de medicamente ca o companie care se bazează pe date şi tehnică digitală. Un acord de acest tip corespunde acestui obiectiv", a afirmat Narasimhan în timpul unei teleconferinţe cu investitorii.

AveXis dezvoltă un produs pentru tratarea atrofiei musculare spinale, o boală neurodegenerativă moştenită provocată de un defect apărut la o singură genă, ceea ce arată potenţialul de a deveni un succes, potrivit Novartis.

Prin preluarea AveXis, Novartis obţine şi un produs pentru tratarea unei boli rare. La fel ca şi terapiile genetice, astfel de tratamente au preţuri ridicate, ceea ce a atras interesul unor membri neaşteptaţi ai industriei farmaceutice. Luna trecută, Takeda Pharmaceutical a anunţat că analizează depunerea unei oferte pentru compania Shire, care deţine o poziţie de lider în domeniul tratamentelor pentru boli rare. Dacă va avea loc, această tranzacţie ar fi cea mai mare preluarea efectuată vreodată de compania japoneză.

AveXis mai deţine unităţi valoroase de producţie şi cercetare, care vor completa divizia de cercetare CAR-T deţinută de Novartis în domeniul cancerului, "pentru a creşte numărul tot mai mare de terapii aflate în dezvoltare, la nivelul ariilor terapeutice", a arătat Narasimhan.

Novartis a obţinut în august aprobarea autorităţilor americane de reglementare pentru Kymriah, primul medicament dintr-o nouă clasă de tratamente numite CAR-T, care au fost descrise ca fiind o abordare promiţătoare pentru tratarea şi posibila vindecare a unor afecţiuni oncologice şi a unor boli genetice, cum ar fi orbirea. La fel ca alte terapii genetice, acest tip de tratament este folosit o singură dată pe un pacient, iar din acest motiv are un preţ ridicat, de 475.000 de dolari în cazul Kymriah.

Achiziţia AveXis de către Novartis a fost aptobată în unanimitate de consiliile de administraţie ale ambelor companii.

Novartis va continua să analizeze posibile achiziţii îndrăzneţe, pentru a-şi construi portofoliul, a mai spus Narasimhan.