Grupul siderurgic ArcelorMittal a anunțat vineri că a propus Comisiei Europene cedarea de active din Europa, pentru a putea înlătura îngrijorările legate de efectul asupra concurenței legate de proiectul de cumpărare a grupului italian Ilva. Printre aceste active figurează și combinatul din Galați.

ArcelorMittalFoto: ArcelorMittal

Ce active propune ArcelorMittal să cedeze: uzina de tablă galvanizată din Piombino, uzinele din Galați, Skopje (Macedonia), Ostrava (Cehia), Dudelande (Luxemburg), precum și mai multe linii de producție (galvanizare, laminare la cald etc ) ale uzinei din Liège.

Aceste propuneri de cedare vizează obținerea aprobării Comisiei Europene pentru cumpărarea uzinei siderurgice italiene Ilva.

Comisia a fixat pe 23 mai data unei decizii. ArcelorMittal adaugă că toate aceste cesiuni de active sunt condiționate de achiziția Ilva.

Această situație a fost creată după ce instituțiile europene s-au arătat îngrijorate că prin achiziția Ilva de către grupul ArcelorMittal, concurența pe piața oțelului în Europa ar putea fi afectată.

Comisia Europeană va decide până pe 23 mai dacă va aviza sau nu tranzacția, după analize și teste de piață. Astfel, este posibil ca pentru achiziția Ilva, care este cel mai mare combinat de oțel din Europa, grupul ArcelorMittal să vândă unele dintre dintre activele pe care le deține în Europa sau chiar pe toate dintre cele nominalizate.

Grupul ArcelorMittal trebuie să vandă din combinate deoarece nu poate depăși cota de piață de 40%, conform regulilor europene.

Sindicatele de la combinatul Galați speră că până la urmă nu va fi nevoie de vânzarea acestuia. Sindicatele mai susțin că unitatea de la Galați nu poate fi cedată deoarece nu se află în zona de sud a Europei și nu produce ce produce și Ilva.

"Unitatea de la Galați nu poate fi nominalizată pentru a fi cedată de către grupul ArcelorMittal deoarece nu se află în zona geografică de sud Europei, în care s-ar depăși cota de piață de 40% la anumite produse, conform Direcției Comisiei Europene de concurență neloială. Totodată, unitatea de la Galați nu produce aceleași produce ca cea de la Ilva", a declarat pentru HotNews.ro secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vasile Crişan.

Potrivit acestuia, până pe 23 mai lucrurile se vor clarifica. "Soluționarea acestei acțiuni este până în data de 23 mai. Acum se fac teste de piață. Totul este legat de acel procent de 40%, să nu se depășească această cotă după achiziția Ilva. Dacă se depășește, este nevoie să renunțe la unul, două, trei din aceste șase centre siderurgice. Până pe data de 23 mai se va ști clar care sunt centrele siderugice din aceste șase care vor părăsi grupul ArcelorMittal după achiziția Ilva din Italia", a mai spus Crișan.

Sindicatele cred că o eventuală vânzare ar fi o catastrofă pentru gălățeni. "Considerăm că este o problemă crucială, iar din punct de vedere economic este chiar o catastrofă vânzarea combinatului siderurgic, atât pentru oraș, cât și pentru sudul Moldovei și România. (...)Încet-încet și Galațiul riscă să ajungă un fel de Valea Jiului", a spus Crișan.

În opinia sa nu poate veni un alt investitor mai bun decât ArcelorMittal, care este "numărul 1 pe piața oțelului, pe plan mondial". "Nu poate să vina altul superior. Aici discutăm de numarul 1. Tocmai de aceea este un risc foarte mare de a se pierde cele 7.000 de locuri de muncă și alte 40.000 pe orizontală (...)Este o unitate care aduce profit grupului și economiei din România și nu vedem care este motivul pentru care ArcelorMittal ar ceda acest centru din Galați. De el depinde viața majorității locuitorilor din Galați", a afirmat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul.

Acesta a mai spus că sindicatele au trimis o serie de adrese la nivelul autorităților locale, naționale și internaționale. "Am trimis și către membrii Comisiei Europene de concurență. Am transmis către europarlamentari, politicieni, am angrenat factorii de influență și autoritățile locale și naționale", a spus Crișan. Acesta a precizat că au solicitat și premierului Viorica Dăncilă o întrevedere.

ArcelorMittal a prezentat primele angajamente în 19 octombrie, după ce a notificat autoritățile europene despre acest proiect în 21 septembrie. Compania a propus Comisiei Europene noi angajamente în 15 martie, fără a divulga amploarea acestora. Numele mai multor unități siderurgice circulă în presă de atunci.

Comisia a deschis o anchetă aprofundată în 8 noiembrie, afirmând că se teme că proiectul ar putea reduce concurența.