Presedintele companiei Microsoft, Bill Gates, a provocat companiile din intreaga lume sa se angajeze intr-un "capitalism creator" care va aduce profit si ii va ajuta pe saraci, transmite BBC.

Intr-un discurs rostit in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Gates a afirmat ca acest "capitalism al secolului XXI-lea" va trebui sa imbunatateasca vietile celor care n-au beneficiat de pe urma "fortelor de pe piata".

Fondatorul Microsoft a afirmat ca doar cei care pot sa plateasca au beneficiat de pe urma capitalismului, astfel incat firmele trebuie sa descopere "cum puterea pietelor ii poate ajuta pe cei saraci".

Gates a afirmat ca lumea "devine tot mai buna, in diferite feluri", mentionand aici cresterea duratei de viata si a conditiilor pentru minoritati.

Bill Gates a declarat insa ca mai sunt multe de facut, pentru a imbunatati vietile celor care traiesc cu sub un dolar pe zi.

"Avem nevoie de un capitalism inventiv in care companiile si organizatiile non-guvernamentale lucreaza impreuna pentru a crea un sistem de piata care va reduce inechitatile la nivel mondial", a afirmat Bill Gates.

El a mentionat campania Red lansata de solistul trupei U2, Bono, precum si eforturile companiilor de medicamente care vand vaccinuri catre tarile africane la un pret mult scazut decat in cazul statelor dezvoltate.

Discursul tinut in fata participantilor la forumul din Alpii elvetieni a fost ultimul al boss-ului Microsoft in calitate de presedinte al companiei. Gates va parasi firma in iulie pentru a se dedica actiunilor caritabile ale Fundatiei Bill si Melinda Gates.

De altfel, fondatorul Microsoft a anuntat vineri ca ofera subventii in valoare de 306 milioane de dolari pentru crearea de ferme in tarile sarace.