Comisia Europeană va obliga viitorul cumpărător al Sidex Galaţi să majoreze producţia de oţel a combinatului gălăţean, ca contrapondere la ArcelorMittal după preluarea grupului italian Ilva, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, ArcelorMittal Galaţi va trebui să vândă unui singur investitor majoritatea activelor pe care vrea să le vândă pentru a prelua combinatul din Italia, care este cel mai mare din Europa.

ArcelorMittalFoto: ArcelorMittal

"Săptămâna viitoare va fi o discuţie la Bruxelles, iar oficiile de concurenţă din statele membre vor fi întrebate ce cred. Important este că oficialii Comisiei Europene fac efortul ca aceste capacităţi să nu dispară, întrucât s-ar reduce concurenţa. Ei doresc să existe o contrapondere la ArcelorMittal, care să nu fie prea mare pentru a creşte preţurile pentru cei care folosesc oţel în Europa", a declarat Chiriţoiu.

Acesta a precizat că autoritățile de la Bruxelles vor obliga ArcelorMittal să vândă majoritatea activelor scoase la vânzare unui singur cumpărător, "ca să existe o grupare mare, şi va cere creşterea capacităţii la Sidex, să producă mai mult decât produce în momentul de faţă, tocmai pentru a contrabalansa puterea crescută pe care o va avea ArcelorMittal dacă preia combinatul din Italia".

La rândul său, Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal Galaţi, a dat asigurări că oţelăria va funcţiona în continuare, deşi, în rândul angajaţilor, există totuşi o stare de îngrijorare. El a precizat că nu există niciun fel de discuţie cu autorităţile privind o posibilă preluare a combinatului de către statul român.

Întrebat care sunt principalii competitori ai ArcelorMittal pe plan european, care ar putea prelua combinatul, Borș a indicat companiile ThyssenKrupp, Tata şi Voestalpine, precum şi alţi producători mai mici.

Grupul siderurgic ArcelorMittal a anunțat pe 13 aprilie că a propus Comisiei Europene cedarea de active din Europa, pentru a putea înlătura îngrijorările legate de efectul asupra concurenței legate de proiectul de cumpărare a grupului italian Ilva. Printre aceste active figurează și combinatul din Galați. Până pe 23 mai, după analize și teste de piață, Comisia Europeană va lua o decizie și atunci se va ști dacă toate vor fi vândute toate activele sau doar o parte. Sindicatele de la Galați spun că vânzarea ar fi o "catastrofă", că s-ar pierde 7.000 de locuri de muncă de la combinat și alte 40.000 pe orizontală, deoarece nu poate veni un investitor mai bun decât ArcelorMittal, numărul 1 pe plan mondial.

Ce active propune ArcelorMittal să cedeze: uzina de tablă galvanizată din Piombino, uzinele din Galați, Skopje (Macedonia), Ostrava (Cehia), Dudelande (Luxemburg), precum și mai multe linii de producție (galvanizare, laminare la cald etc ) ale uzinei din Liège.

Aceste propuneri de cedare vizează obținerea aprobării Comisiei Europene pentru cumpărarea uzinei siderurgice italiene Ilva, care este cel mai mare din Europa.

Comisia a fixat pe 23 mai data unei decizii. ArcelorMittal adaugă că toate aceste cesiuni de active sunt condiționate de achiziția Ilva.

Această situație a fost creată după ce instituțiile europene s-au arătat îngrijorate că prin achiziția Ilva de către grupul ArcelorMittal, concurența pe piața oțelului în Europa ar putea fi afectată.