Producatorii de bere Carlsberg si Heineken au convenit, vineri, sa plateasca 15,3 miliarde dolari pentru achizitionarea si apoi impartirea activelor companiei Scottish and Newcastle (S&N), cel mai mare producator de bere din Marea Britanie si al saselea mare producator la nivel mondial, transmite Reuters. S&N, care detine marci precum Newcastle Brown Ale si Foster's, a acceptat oferta celor doi producatori.

Dupa finalizarea tranzactiei, compania cu capital mixt din Rusia, Baltic Beverages Holding (BBH), detinuta in prezent in mod egal de S&N si Carlsberg, va fi controlata integral de producatorul danez care va pune stapanire pe pachetul de actiuni detinut de S&N. In plus, Carlsberg va obtine controlul si asupra activelor S&N din Franta, Grecia, China si Vietnam.

Grupul olandez Heineken va prelua controlul asupra afacerii S&N pe piata din Marea Britanie, respectiv asupra producatorului de cidru Strongbow si a producatorului de bere John Smith, a operatiunilor companiei britanice de pe alte piete din Europa precum Belgia, Portugalia si Irlanda, precum si asupra operatiunilor din Statele Unite ale Americii si India.

Tranzactia va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene si a altor autoritati de concurenta si urmeaza a fi finalizata in trimestrul doi al acestui an.