Grupul siderurgic ArcelorMittal a primit de la CE undă verde pentru a cumpăra compania Ilva din Italia, la schimb trebuind să respecte câteva condiții, inclusiv cedarea de active din Europa, pentru a putea înlătura îngrijorările legate de efectul asupra concurenței. Printre aceste active figurează și combinatul din Galați. Sindicatele sperau să nu se ajungă la vânzare și se tem că se va ajunge la concedieri la combinatul cu 7.000 de angajați.

Un combinat al ArcelorMittalFoto: ArcelorMittal

Comisia spune că a făcur o evaluare detaliată și a ajuns la concluzia că poate autoriza prteluare, însă cu o serie de condiții. Principala se referă la mai multe active pe care grupul indian promite să le edeze: uzina de tablă galvanizată din Piombino, uzinele din Galați, Skopje (Macedonia), Ostrava (Cehia), Dudelande (Luxemburg), precum și mai multe linii de producție (galvanizare, laminare la cald etc ) ale uzinei din Liège.

Grupul ArcelorMittal trebuie să vandă din combinate deoarece nu poate depăși cota de piață de 40%, conform regulilor europene.

Ilva este cel mai mare combinat de oțel din Europa.

Sindicatele de la combinatul Galați sperau că până la urmă nu va fi nevoie de vânzarea acestuia. Sindicatele mai susțineau că unitatea de la Galați nu poate fi cedată deoarece nu se află în zona de sud a Europei și nu produce ce produce și Ilva.

Sindicatele spuneau că o eventuală vânzare ar fi o catastrofă pentru gălățeni. "Considerăm că este o problemă crucială, iar din punct de vedere economic este chiar o catastrofă vânzarea combinatului siderurgic, atât pentru oraș, cât și pentru sudul Moldovei și România. (...)Încet-încet și Galațiul riscă să ajungă un fel de Valea Jiului", declara pentru HotNews.ro secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vasile Crişan.

În opinia sa nu poate veni un alt investitor mai bun decât ArcelorMittal, care este "numărul 1 pe piața oțelului, pe plan mondial". "Nu poate să vina altul superior. Aici discutăm de numarul 1. Tocmai de aceea este un risc foarte mare de a se pierde cele 7.000 de locuri de muncă și alte 40.000 pe orizontală (...)Este o unitate care aduce profit grupului și economiei din România și nu vedem care este motivul pentru care ArcelorMittal ar ceda acest centru din Galați. De el depinde viața majorității locuitorilor din Galați", a afirmat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul.