Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat întâlnirii cu Mark Zuckerberg, cofondator şi CEO al Facebook, că instituţia va urmări ca promisiunile acestuia să fie respectate, potrivit News.ro.

Antonio TajaniFoto: Parlamentul European

„Zuckerberg a răspuns la multe întrebări şi a fost de acord să trimită răspunsuri în scris la toate întrebările la care nu a putut răspunde, din cauza lipsei de timp. Sigur că scuzele oferite de Zuckerberg nu sunt suficiente. Dorim un angajament al său şi vom urmări ca aceste promisiuni să fie respectate. Aşteptăm răspunsurile sale în scris referitoare la Cambridge Analytica. Este evident că un astfel de incident nu trebuie să se repete. El a vorbit despre angajamentul său în vederea intensificării verificărilor, astfel încât să se asigure că atunci când vine vorba de evenimente de importanţă majoră, de alegeri europene, de exemplu, astfel de incidente să nu se mai întâmple. El a vorbit şi despre noile reguli privitoare la protecţia datelor, care vor intra în vigoare peste două zile”, a spus Tajani.

„Vom continua să monitorizăm evoluţia. Zuckerberg a spus că un reprezentant al Facebook va veni să vorbească în faţa comisiei LIBE, pentru o oferi detalii tehnice în aceste privinţe”, a adăugat el.

Mai mulţi jurnalişti au întrebat cine a insistat ca întâlnirea cu Zuckerberg să aibă acest format, în contextul în care mai mulţi membri ai Parlamentului European prezenţi la audiere au spus că nu a existat suficient timp pentru ca CEO-ul Facebook să răspundă la întrebări.

„Conferinţa Preşedinţilor a fost de acord cu acest format. El nu era obligat să vină. Nu este cetăţean european. El a răspuns invitaţiei noastre. Întâlnirea a durat peste o oră şi jumătate. Au fost multe întrebări şi el a petrecut o jumătate de oră oferind răspunsuri la acestea şi a promis că va oferi şi răspunsuri în scris ulterior (…) Întâlnirea a durat mai mult decât era plănuit”, a spus Tajani, menţionând că membrii PE au profitat de şansa lor de a-i adresa întrebări lui Zuckerberg, deşi ştiau că acesta are puţin timp la dispoziţie.

„Formatul întâlnirii a fost propus de mine către Conferinţa Preşedinţilor – să avem o întâlnire a domnului Zuckerberg cu Conferinţa Preşedinţilor şi o audiere cu un membru important al companiei Facebook la comisia LIBE, pentru că eu cred că aceasta este o dezbatere politică în faţa Conferinţei Preşedinţilor, cu web streaming”, a mai spus el.

Întrebat ce poate face Parlamentul European pentru a împiedica monopolul Facebook, Tajani a spus că asigurarea concurenţei loială intră în atribuţiile Comisiei Europeană.

Mark Zuckerberg, fondator şi CEO Facebook, a declarat, marţi, în cadrul audierii sale la Parlamentul European, în contextul scandalului Cambridge Analytica, că una dintre priorităţile de top ale companiei este aceea de a împiedica intervenţiile în desfăşurarea alegerilor ce urmează să aibă loc în Europa. El a mai spus, între altele, că reglementarea internetului este inevitabilă, dar este important ca aceasta să fie stabilită corect, pentru a nu împiedica dezvoltarea, şi a menţionat că poate fi aşteptat ca din 25 mai Facebook să respecte în totalitate noul Regulament General privind Protecţia Datelor (GDPR), act care fixează un nou standard general pentru protecţia datelor consumatorilor.