Romstal Leasing a finantat anul trecut 5.850 de contracte, in valoare de peste 211 milioane de euro, cu 49% mai mult decat in 2006, se arata intr-un comunicat al companiei. La finalul anului 2007, autoturismele detineau o pondere de 40% in portofoliul companiei, urmate de vehicule comerciale usoare si grele cu 44%, echipamente - 9% si imobile - 6%.

Cea mai importanta crestere a inregistrat-o segmentul echipamentelor, care si-a dublat ponderea fata de anul 2006. În sectorul auto, cea mai mare crestere au inregistrat-o vehiculele comerciale, numarul contractelor pentru acest segment fiind cu 60% mai mare fata de anul trecut.

Pe segmentul de leasing imobiliar, compania a finantat 69 de contracte in valoare totala de 16 milioane de euro, in crestere cu circa 70% fata de anul 2006. Principalele bunuri finantate le-au reprezentat cladirile rezidentiale si terenurile. Pentru anul in curs, compania vizeaza dublarea valorii finantarilor pe segmentul leasingului imobiliar, pana la 30 milioane de euro.

Potrivit comunicatului, Romstal Leasing a reusit sa depaseasca ritmul de crestere al pietei de leasing din Romania, estimat la 32%, dar si propriile previziuni, care se situau la circa 25% crestere fata de anul anterior.

Pentru anul 2008, compania de leasing si-a propus sa depaseasca cu 30% realizarile din 2007 si sa incheie peste 7.500 de contracte in valoare de 275 milioane euro. Romstal Leasing mizeaza in continuare pe cresterea segmentelor destinate echipamentelor si leasingului imobiliar pana la o cota de 20% din totalul finantarilor companiei.

Potrivit propriilor estimari, Romstal Leasing detine o cota de piata de 4,2%, in conditiile in care piata de leasing este estimata la 4,3 miliarde euro, iar pentru 2008 tinteste sa detina 4,6% cota de piata.

La finalul anului 2006, KBC, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrala si de Est a achizitionat pachetul majoritar de actiuni in cadrul Romstal Leasing pentru suma de 70 milioane de euro. KBC Lease este o sucursala a KBC Bank si este prezenta pe piata de leasing, renting, fleet management si a tranzactiilor de refinantare. În prezent, KBC Lease activeaza in 14 tari din Europa de Vest, precum si in tari din Europa Centrala si de Est.