Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Carrefour Romania a preluat controlul asupra companiei Artima Timisoara si asupra societatilor detinute de aceasta, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. Prin aceasta tranzactie, in valoare de 55 de milioane de euro, Carrefour urmareste extinderea in zona de vest a tarii.

"In urma analizei, autoritatea de concurenta a constatat ca, desi operatiunea notificata cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal pe pietele relevante identificate", se mai arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta a apreciat ca efectele operatiunii de concentrare economica notificate asupra mediului concurential nu sunt semnificative si ca operatiunea nu conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe piata.

In urma acestei achizitii, Carrefour intra pe segmentul supermarket-urilor in Romania pentru a completa prezenta sa pe cel al hypermarket-urilor.

Artima Retail Investment Company SA a fost infiintata in 2001 de intreprinzatorul roman Florentin Banu. In 2004, cand a fost achizitionat de catre un fond de private equity administrat de Enterprise Investors pentru 17 milioane euro, lantul Artima opera 14 supermarketuri cu o suprafata totala de 15.000 metri patrati in 13 orase din Transilvania si Banat, atingand in 2004 o cifra de afaceri consolidata de 31 milioane de euro.

In prezent, compania detine 21 de supermarket-uri majoritar in vestul tarii, cu o suprafata de vanzare totala de 21.000 metri patrati. In 2006, compania a realizat vanzari de 89,25 milioane de euro, iar in 2007 o cifra de afaceri de 122,4 milioane de euro.

Artima Timisoara detine controlul asupra societatilor Terra Achizitii si Nou Quality Sistem Control, al caror obiect principal de activitate este managementul holdingurilor, respectiv testari si analize tehnice.

In 2007, Carrefour Romania a realizat o cifra de afaceri de 866 de milioane de euro, cu 42,2% mai mult fata de 2006.