Fiscul israelian a inceput o investigatie asupra activitatii unor oameni de afaceri implicati in tranzactii imobiliare in Europa de Est, inclusiv Romania, informeaza publicatia Globes Online. Patru cetateni israelieni care au cumparat proprietati in Romania si au omis sa declare impozite care se ridica la milioane de euro au fost retinuti saptamana trecuta.

Publicatia israeliana citeaza o sursa din cadrul fiscului care sustine ca investigatia asupra oamenilor de afaceri israelieni din Romania si din estul Europei in general a devenit o prioritate din cauta extinderii afacerilor acestora in regiune. Cetatenii anchetati au cumparat proprietati imobiliare in Romania, desi nu acesta este obiectul principal de activitate al afacerilor lor. Oficialul fiscului crede ca afacerile din Romania sunt "doar varful icebergului evaziunii fiscale din estul Europei".

Autoritatea fiscala israeliana a instituit din 2003 obligatia ca cetatenii israelieni sa declare veniturile obtinute din activitati in strainatate. Avand in vedere expansiunea afacerilor la nivel international, fiscul a decis sa ia masuri dure cu atat mai mult cu cat oamenii de afaceri au impresia ca activitatea din alte tari lor nu poate fi urmarita de fisc.